Ayurvéda - az ősi gyógyító filozófia

Ayurvéda - az ősi gyógyító filozófia

Alábbi cikkünkben megismerkedhetnek az ősi India egészségmegőrző és gyógyító filozófiájával. Egy egységes keretrendszer, amely a különböző gyógyítási technikákat és módszereket összegyűjti és egységbe szervezi. Minden, ami nem a mai modern orvostudomány!

Az Ayurvéda valóban felöleli és integrálja azt a tudást, amelyet az emberiség a teljes életről, az egészségről felhalmozott. Egy tudományról beszélünk, ami a modern világban sajnos már hazájában is egyre inkább háttérbe szorul. Napjainkban attól fejlett és életképes, mert nem húz éles határvonalakat a betegségek, azok gyógyítása és az életmód vonatkozásában, hanem az embert és életfolyamatait egyaránt és egységben vizsgálja.

Mi az, ami biztos, hogy nem!

Nem szabad összekevernünk mással, ez nem egy vallás. A gyógyítás, a gyógyulás végtelenül egyszerű fizikai módszerekkel valósul meg. Persze fontos azt is megemlíteni, hogy a gyógyulásban való hit sokszor meggyorsítja a folyamatot, illetve lerövidíti a betegségek idejét.

Nem is egy módszer, ugyanis arról szól, hogy a tudati és testi evolúción keresztül haladó ember, az evolúció különböző állapotaiban más és más sajátosságokkal bír. Az Ayurvéda olyan filozófia, amely ezeket az alkati tényezőket figyelembe véve keresi az ember felszabadulását a testi fájdalmak és a betegségek alól.

A három fő hatóerő

 • A Vata dosha (levegő, éter). Ő felel a testben zajló mozgásokért.

 • A Pitta dosha (tűz) szabályozza a test átalakító folyamatait.

 • A Kapha dosha (víz, föld) pedig a test növekedését, a sejtek regenerálódását segíti elő.

A Doshák láthatatlanok, csak megnyilvánulásaikból észlelhetők. Az Ayurvéda szemlélet szerint ezek a testben mozoghatnak - gyarapodhatnak vagy megfogyatkozhatnak. Minden apró sejtben, szövetben, szervben jelen vannak.

Céljai

A célok ismeretéhez fontos ismernünk az indiai szentírásokat, a védákat (Rigvéda, Yajurvéda, Atharvavéda, Samavéda). A védák szerint az ember élete során négy célt követ:

 • Az anyagi javak felhalmozása

 • Vágyaink beteljesítése

 • Magasabb igazságok keresése

 • A felszabadulás

Amennyiben a célok elérése során az emberi tudat kettősségbe kerül, az ember elveszíti teljességérzetét, és ennek hiányában előbb - utóbb az egészségét is. Éppen ezért az Ayurvéda felülemelkedik az emberi lét céljain, és két fő irányt határoz meg:

 • A betegségek megelőzését

 • és a betegségek kezelését.

Az ember egyénisége és törekvései tehát érintetlenül maradnak, csupán csak a test és a lélek összhangját igyekszik megteremteni.

A gyógyulás lélektana

Az Ayurvéda filozófiája szerint a gyógyuláshoz szükség van a beteg gyógyulásra való törekvésére is. Ahogyan az emberi tudat az egyensúlyi állapotból egyre messzebbre kerül, úgy kap egyre erősödő jeleket az ember a közelgő betegségről vagy balesetről. Amikor egy dosha (a test folyamataira ható három erő) egyensúlya felborul a szervezetben azonnal rombolni kezd azt. Természetesen vannak jelek, amiket figyelmen kívül kell hagynunk, de ha ingerültség, fáradékonyság, feszültség, szédülés vagy bármilyen más fájdalom jelentkezik akkor már gyanakodhatunk a testi - lelki egyensúylunk felborulását illetően.

Ayurvéda - az ősi gyógyító filozófia

A tudatosan élő ember testének jelzéseit figyelve a változás kezdetén már képes beavatkozni, hogy ismét egyensúlyba hozhassa lelkét. Ezek a korrekciók egy kezdődő egyensúlyi állapotnál elegendőek is, hiszen a szervezet kisebb kilengéseit a test és a tudat jól képes korrigálni.

Ha már kialakult a betegség, akkor az első és legfontosabb az, hogy ne essünk pánikba és zárjuk ki a félelmet, ugyanis ezek elmélyítik a betegséget. Szükség van egy jó diagnosztikára. A jó diagnosztikát pedig ne az orvostudomány végezze el, hanem a természetgyógyászat, azon belül is a kiváló kínai és tibeti orvoslás. A természet és a hit egyben nyújtja azt a segítséget amire a tudomány még nem képes.

Életmódban ez a fajta szemlélet azt jelenti, hogy a fájdalom és az önsajnálat átélése helyett inkább érdemes felszabadultan reagálni az élet kihívásaira.

Válasszunk olyan gyógymódot, amelyben képesek vagyunk hinni. Ha képtelenek vagyunk dönteni, akkor a választás előtt informálódjunk és tájékozódjunk az megkönnyíti a döntésünket. A kiválasztott kezelési módot járjuk végig. Fontos, hogy egyszerre sose végezzünk több terápiát, ugyanis azok egymásra hatásának kockázata hatványozottan növekszik. A gyógyítóba vetett bizalom és őszinte kapcsolat is sokat segít a gyógyulás folyamatában.

Újra egészségesen!

Amikor meggyógyultunk, akkor vegyük át magunkban újra az egészség hét titkát:

 • A lelki teljesség, az egészség

 • Egyenletes és mély lélegzés

 • Változatos táplálkozás

 • Folyamatos és egyenletes folyadékbevitel

 • A fizikum folyamatos karbantartása

 • A testi-lelki fáradtságot mindig pihenjük ki

 • A hit ereje mindig segít

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek