Áttörés a mellrák megelőzésében

Áttörés a mellrák megelőzésében

Egy várhatóan a közeljövőben megszülető kislány lesz az első brit gyermek, akinél előzetes genetikai vizsgálattal zárták ki a mellrák kialakulására hajlamosító hibás gén jelenlétét.

Egy londoni, mesterséges megtermékenyítéseket végző klinikán júniusban végezték el azt a vizsgálatot, amely kizárta, hogy a beültetett embrió hordozza a BRCA1 nevű gén hibás változatát, amelynek jelenléte akár hétszeresére növelheti a mellrák kialakulásának valószínűségét. Más szavakkal: a mutáns gént hordozó nők 50-85 százalékánál kialakul a daganatos betegség.

A család azért döntött az előzetes vizsgálat mellett, mert az apa valamennyi nőrokona mellrákban szenvedett. A névtelenséget kérő 27 éves anya úgy fogalmazott: "Úgy éreztük, hogy ha lehetőségünk van megvédeni a gyermekünket, akkor ezt meg kell tennünk".

Beültetés előtti genetikai vizsgálatot eddig is végeztek a szigetországban, olyan betegségek kiszűrésére, mint a Huntington-kór és a cisztás fibrózis. A mellrák azért más eset, mert itt a hibás gén nem okoz mindenképpen betegséget, illetve korán felismerve gyógyítható a tumor.

Ebben az esetben a szakemberek tizenegy, háromnapos embriót vizsgáltak meg egy-egy sejt eltávolításával, ezek közül hat hordozta a BRCA1 hibás formáját. Az ettől mentesnek bizonyulók közül kettőt ültettek be az anyaméhbe, de csak az egyikből fejlődött magzat.

A beültetés előtti genetikai vizsgálat vezetője szerint mindez egy új korszak nyitányát jelenti, amelyben segíteni lehet a rákos megbetegedésekre hajlamosító génekkel rendelkező szülőknek és születendő gyermekeiknek. Kiemelte: a hibás géntől nemcsak a gyermekeket, hanem a leszármazottaikat is megkímélik.

Paul Serhal képtelenségnek nevezte azokat a bírálatokat, amelyek a gyermekek "tervezettségét" kifogásolják. A szakember korábban olyan pároknak segített, akiknél valószínűsíteni lehetett, hogy az utódok öröklik a szemrákra, illetve a vastagbélrákra hajlamosító génjeiket. Arra számít, hogy az ilyen eljárások a jövőben egyre gyakoribbak lesznek.

A hibás gének a mellrákos esetek 5-10 százalékáért tehetők felelőssé; leggyakrabban a BRCA 1 és a BRCA2 mutációja a baj oka.

Forrás: Inforadio.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek