Átjárható-e a petevezeték? - Babaváró 4.rész

Átjárható-e a petevezeték? - Babaváró 4.rész

Sorozatunk szereplői annak járnak utána, vajon fizikailag alkalmasak-e a babavállalásra. Eddig "ártalmatlan" vizsgálatokon estek át, ám most egy félinvazív beavatkozás következik. Szakértőnk dr. Vass Zoltán szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista.

Helyzetjelentés

Hédi: 29 éves rendezvényszervező, női szervei egészségesek, a hormonvizsgálat eredménye most érkezett meg.

Bence: 33 éves informatikus egy multinál. A spermavizsgálat eredménye jó.

Hédi és Bence: Több mint másfél éve vágynak babára. A meddőségi centrumban orvosuk petevezető-átjárhatósági vizsgálatot javasol.

Legutóbb Hédi orvosa hormonvizsgálatot javasolt. Az eredmények most érkeztek meg.

Mint kiderült, Hédinek kissé magas a prolaktinszintje, ami megzavarhatja a peteérés folyamatát, vagyis a ciklusokat. Van, akinél ez a kis eltérés tejszerű váladékozást okoz, ám másoknál - mint például Hédinél - semmiféle panasszal nem jár, így magától nem is derül rá fény. A probléma könnyen orvosolható: egy naponta szedett gyógyszerrel rövid idő alatt el lehet érni a normális prolaktinszintet.

Átjárható-e a petevezeték? - Babaváró 4.rész

A nőgyógyász szerint a következő lépés a petevezető-átjárhatósági vizsgálat.

A petevezető

A petevezető vagy petevezeték, más néven méhkürt (latinul: tuba uterina) a méhüregből a petefészek felé vezető cső: kettő található belőle, a hasüregben jobb- és baloldalt. A kürt simaizomból áll, amelyet belül nyálkahártya borít. Perisztaltikus mozgásával szívó hatást fejt ki, így képes beszippantani és a méhüreg felé terelni az érett petesejtet. A hímivarsejt és a petesejt rendszerint már a petevezetőben találkozik, itt következik be a megtermékenyítés, majd az egyesült sejt innen vándorol a méhbe, hogy beágyazódjon annak falába. (Ha a megtermékenyült petesejt idő előtt, már a petevezetőben megtapad, akkor méhen kívüli terhességről beszélünk, ami nem életképes.)

Előfordulhat, hogy egyik vagy mindkét petevezető valamilyen okból elzáródik. Ekkor - hiába van peteérés - nem következhet be a megtermékenyülés, meddőség alakul ki. Ma már több módszerrel is ki lehet deríteni, milyen állapotban vannak a petevezetők. Mint szakértőnk mondja, ezek már fél- vagy teljesen invazív vizsgálatok.

Fontos tudni, hogy bármelyik vizsgálat elvégzésére a menstruáció kezdetét követő első tíz-tizennégy nap a legalkalmasabb, hiszen így biztosan nem lehet kárt tenni egy esetlegesen már létrejött terhességben, hiszen az többnyire a ciklus félidejében keletkezik. A beavatkozás előtt célszerű a hüvelyváladék-tenyésztés, hogy kiderüljön, nem áll-e fenn hüvelyi fertőzés. Ebben az esetben ugyanis felmerül annak a veszélye, hogy a vizsgálat során a fertőzés a méhet is eléri.

Röntgenes vizsgálat

A röviden csak HSG-nek nevezett vizsgálat teljes neve: hystero-salpingográfia. Az eljárás az állami fekvőbeteg-intézményekben a társadalombiztosítás terhére elvégezhető. A procedúra lényege, hogy egy katéteren keresztül a röntgensugarakat elnyelő kontrasztanyagot juttatnak a méh üregébe, ahonnan az a petevezetőkön keresztül - normális esetben - kiáramlik a hasüregbe. A röntgenernyő alatt szépen kirajzolódik a folyadék útja, és láthatóvá válik, hogy a petevezető átjárható-e vagy sem.

A beavatkozás kisebb-nagyobb kellemetlen érzéssel járhat, ezért javasolt a fájdalomcsillapító. Kisebb fokú elzáródás esetén van esély arra, hogy a folyadék nagyobb erővel való befújása esetleg megnyitja a lezáródott petevezetéket, ám ez már valóban fájdalmas lehet. A vizsgálat után érdemes mintegy húsz percet pihenni.

Ultrahangos vizsgálat

Az ultrahangos Hycosy-vizsgálat teljes neve hystero-salpingo kontraszt-szonográfia. Az eljárás elve hasonló, mint a röntgenes vizsgálaté, ám kevésbé kellemetlen, nincs szükség fájdalomcsillapításra, és nem áll fenn röntgenterhelés sem. Mivel másfajta, drágább kontrasztanyagot igényel, a társadalombiztosítás terhére szinte sehol nem végzik el, magánintézményekben pedig mintegy 50 ezer forintba kerül.

Átjárható-e a petevezeték? - Babaváró 4.rész

A vizsgálat során kétféle kontrasztanyagot is alkalmaznak. Először fiziológiás sóoldatot juttatnak a méhbe, amely kirajzolja annak üregét, megmutatja az alakját. Ezután egy speciális, "világító" kontrasztanyag következik, amely befolyik a petevezetőkbe is, majd összegyűlik a petefészkek körül. Közben az orvos hüvelyi ultrahangvizsgálatot végez, így láthatóvá válik a petevezetők átjárhatósága. Elzáródás esetén ekkor is van lehetőség a nagyobb erővel való befújásra, ám nem garantált, hogy ez biztosan megoldja a problémát.

Hastükrözéses vizsgálat

A hastükrözéses vagy más néven laparoszkópiás vizsgálat már invazív beavatkozás, amely kisebb vágással is jár. A műtétet laboratóriumi és belgyógyászati kivizsgálás előzi meg. A laparaszkópia altatásban történik. A pácienst fekvő helyzetben a feje irányában kissé megdöntik. A hüvelyen keresztül katétert vezetnek a méhnyakba. Az orvos a köldökgyűrű belső oldalán kis metszést ejt, amelybe belehelyezi a pici kamerát. A hasüreget melegített szén-dioxiddal felfújják, majd egy újabb nyíláson keresztül bevezetik a sebészi eszközöket. A katéteren keresztül kék festéket fecskendeznek a méhüregbe, majd egy monitoron figyelik a folyadék haladását a petevezetőkben.

Mivel a laparoszkópos beavatkozás jóval nagyobb igénybevételt jelent, mint a korábban említett vizsgálatok, és az esetleges szövődményei is komolyabbak, ezért leginkább csak akkor alkalmazzák, ha más műtéti teendő is várható: például bizonyítottan károsodott petevezetők, méhfalban lévő mióma vagy endometriózis kezelése.

Nagy előnye viszont a beavatkozásnak, hogy nem csupán egyfajta vizsgálatot jelent, hanem a terápiás lehetőséget is magában foglalja. Ha ugyanis az derül ki, hogy a petevezetők elzáródtak, akkor ezt rögtön, sebészi úton orvosolni lehet.

Hédi története

A részletes tájékoztatás után Hédi és Bence az ultrahangos megoldás mellett dönt. Szerencsére arra is van lehetőség, hogy Bence bemenjen a feleségével a vizsgálatra. Hédi egy hagyományos nőgyógyászati vizsgálathoz hasonlóan elhelyezkedik a vizsgálóágyon. Az orvos a hüvelyen és a méhnyakon át óvatosan bevezeti a katétert, majd rögzíti azt egy ballon felfújásával. A katéteren keresztül bejuttatja a kontrasztanyagot. Hédi enyhe émelygést érez. Kárpótolja az, hogy az orvos közben feléjük fordítja a monitort, ahol ők maguk is követhetik a kontrasztanyag folyását. A jobb oldalon a kis "patak"könnyedén eljut a petefészekig, a bal oldalon azonban szemmel alig látható akadály mutatkozik. Az orvos ekkor egy kissé erőteljesebb nyomással fújja be a folyadékot. Hédi összeharapja a száját, mert ez egy élesebb menstruációs görcsre hasonlít, de azért kibírható. Pár másodperc múlva a bal petefészek körül is megjelenik a világító tócsa.

Készen vannak. Hédi kap egy betétet, hogy a kontrasztanyag ne kenje össze a fehérneműjét, és fekve pihen még tíz percet.

Az eredmény

Az orvos megbeszéli Hédivel és Bencével, hogy mit tapasztalt. A jobb petevezető átjárható volt, míg a bal eredetileg nem teljesen. Ám most már mindkét méhkürt tökéletesen alkalmas arra, hogy megtörténjen a megtermékenyítés. A szakember azt javasolja a párnak, hogy igyekezzenek kizárni a stresszt, és próbálkozzanak ismét néhány hónapig, hátha létrejön a spontán terhesség.

Ha nem így lesz, még mindig van megoldás.

Folytatjuk!

Hormonok

FSH: Az agyalapi mirigy által termelt hormon a szervezet biológiai korát tükrözi. Minél alacsonyabb a szintje, annál kedvezőbb.

AMH: A petefészekben lévő tüszők állítják elő annak függvényében, hogy mekkora készségük van a petesejttermelésre.

Ösztradiol: Az érő tüszők termelik. Szabályozza a menstruációs ciklust.

Prolaktin: Az agyalapi mirigy által termelt hormon a szoptatás alatti tejelválasztást szabályozza. A stressz megemelheti a szintjét!

TSH: Az agyalapi mirigy által termelt pajzsmirigyserkentő hormon - akár túl magas, akár túl alacsony a szintje - a női működést is megzavarhatja.

Progeszteron: A petefészek termeli, más néven sárgatesthormonnak nevezzük. A méhnyálkahártya megvastagodásáért felelős. Ha nagyon alacsony a szintje, az arra utal, hogy valószínűleg nem volt peteérés. Ha nem elég magas a szintje, akkor lehetett peteérés, de a körülmények nem kedveznek a beágyazódásnak.

Meddig várjunk? és A termékenység záloga, valamint Kiből lehet apa? című cikkeinket keresse az Egészségtükör.hu portálon!