Apró örömök a boldogságért

Apró örömök a boldogságért

A boldogság tanulható és tanulandó létállapot – vallja Bagdi Bella életmódfejlesztő tréner, aki életcéljául tűzte ki, hogy mások boldogságát elősegítse és szebbé tegye a mindennapokat. Boldogságprogramja 10 hónap alatt átformálja a gondolkodásmódot és életszemléletet, hogy végül teljesen egyszerűen azt mondhassuk: „Imádom az életem!”

A Boldogságprogram leckéinek fontos alappillérei közé tartozik az apró örömök tudatos megélése, melynek része a nosztalgikus élmények felidézése, az érzékek világának felfedezése és a pillanatok teljes átélése is. Az egyik definíció szerint a boldogság „pozitív érzelmekkel jellemezhető mentális állapot, amely a megelégedettségtől az egészen intenzív örömérzésig terjedhet.” Mit jelent ez a mindennapokban?

Az áhított állapot eléréséhez a legfontosabb felismernünk, hogy saját boldogságunkért önmagunk tudunk a legtöbbet tenni. Gondolkodásmódunkat tudatosan átformálva a legapróbb dolgok, pillanatok is örömmel tölthetnek el minket. A saját magunkra szánt idő, önvizsgálat és önszeretet nélkül ugyanis mások sem fogják tudni előidézni a boldogságot. Mit jelent ez? Először önmagunkkal kell teljesen kibékülnünk, amihez a legjobb, ha az ismert tükörtechnikát alkalmazzuk, amit Louise L. Hay amerikai írónő, számos önsegítő könyv szerzője ajánl nekünk. Lényege, hogy naponta álljunk a tükör elé, nézzünk szembe önmagunkkal, és hangosan mondjuk ki: „szeretlek!”

Apró örömök a boldogságért

Sokunkra jellemző, hogy miközben arról győzködjük magunkat, a holnap jobb lesz, nem éljük meg a jelenben kínálkozó pillanatokat.

„A boldogság egyik legfontosabb összetevője az a képesség, hogy élvezni tudjuk életünk pozitív élményeit, és ezt nem tudjuk máskor, csakis a jelenben” - kezdte Bagdi Bella, az országos Boldogságprogram megálmodója. „Sonja Lyubomirsky, Los Angeles-i boldogságkutató tanulmányában olvasva egy vizsgálat során a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy ha az emberek szokásukká teszik a pillanat élvezetét, az milyen mértékű kézzelfogható hasznot hozhat. Az egyik vizsgálatsorozatban arra kérték a depressziós résztvevőket, hogy naponta néhány percen át élvezzenek valami olyan dolgot, amit máskor csak sietősen végeznek el: pl. egy étkezést, a zuhanyozást, a bevásárlást.  A vizsgálatból egyértelműen kiderült, hogy jelentősen nagyobb boldogságfokozódást és depressziócsökkenést mutattak azok a résztvevők, akik betartották az útmutatást”- tette hozzá az életmódfejlesztő tréner.

Már egy, tudatosan boldogan eltöltött nap is rengeteget tesz lelki jóllétünkért és testi egészségünkért. Tartsuk be a következő tíz, apró szabályt és egész lényünk átalakul:

  1. Végezz kevesebb feladatot!
  2. Legyél jelen!
  3. Kapcsold ki a mobilod!
  4. Fókuszálj az emberekre!
  5. Tiszteld a természetet!
  6. Egyél lassabban!
  7. Vezess lassabban!
  8. Találj mindenben örömet!
  9. Egyszerre csak egy feladatra összpontosíts!
  10. Lélegezz!

Még több boldogságtipp itt!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek