Ápold a fogad, hogy védd a szíved!

Ápold a fogad, hogy védd a szíved!

A New York-i Columbia Egyetem kutatása azt mutatja, hogy a fogínyünk ápolásával a szívbetegség kockázatát is csökkenthetjük. A kutatók szerint a szájápolással lelassíthatjuk a plakklerakódást a vérerekben.

2013.11.07

A Journal of the American Heart Association legújabb internetes kiadásában a kutatók beszámolnak egy folyamatban lévő kutatásról, melynek előzetes eredményei azt mutatják, hogy a fogíny egészségének megőrzése összefüggésbe hozható az érelmeszesedés klinikailag jelentős lassulásával. Érelmeszesedés esetén plakk rakódik le az artériákban, ami megnöveli a szívbetegség, a stroke és a halálozás kockázatát.

Ápold a fogad, hogy védd a szíved!

A kutatást vezető Moïse Desvarieux elmondta, az eredmények azért jelentősek, mert az érelmeszesedés párhuzamosan haladt előre a klinikai periodontális (fog körüli) betegséggel és a fogíny bakteriális profiljával egyaránt. Eddig ez a legközvetlenebb tudományos bizonyíték arra, hogy a fog körüli bakteriális összetétel módosítása szerepet játszhat mindkét betegség megelőzésében illetve lelassításában.

A kutatás során 420, hatvan és hetvenhat év közötti személyt vizsgáltak, akikben a szájfertőzéseket és az artéria vastagságát elemezték a kutatás kezdetén, majd a három éves utánkövetés végén. A szájfertőzések vizsgálatához összesen több mint ötezer lepedékmintát vettek különböző fogakról és az íny alól. A mintákban 11 olyan baktériumtörzset vizsgáltak, amelyek közismerten szerepet játszanak a periodontális betegség kialakulásában, és hét kontroll baktériumot. Az érelmeszesedés mértékét nagyfelbontású ultrahang vizsgálattal vagy intima media vastagságméréssel (IMT) állapították meg.

Az eredmények azt mutatták, hogy a fogíny egészségének javulása és a periodontális betegséggel összefüggő baktériumok arányának csökkenése is az érelmeszesedés előrehaladásának lassulását eredményezte, amit az IMT kimutatott. Az eredményeket az sem módosította jelentősen, amikor más befolyásoló tényezőt, például a testtömeg-indexet, a koleszterinszintet, a diabéteszt vagy a dohányzást is számításba vették.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek