Anyukám tavaszi zöldséglevese - Egészségséfünk receptje

Anyukám tavaszi zöldséglevese - Egészségséfünk receptje

Számomra megunhatatlan, egészséges, finom, ezért az elsők között volt, amit megtanultam tőle.

Elkészítés: kb. 60 perc

Hozzávalók:

  • 0,5 kg zöldborsó (hüvelyes)
  • 1 csomag új sárgarépa
  • 2 szál új gyökér
  • 1 db új karalábé
  • 4-5 szem kisebb újkrumpli
  • 1 evőkanálnyi vaj
  • só, bors
  • 2-3 lestyánlevél

Vajgaluskához:

  • 2 kiskanál puha vaj
  • 1 db tojás
  • annyi liszt, amennyit felvesz, hogy közepes keménységű legyen

Anyukám tavaszi zöldséglevese - Egészségséfünk receptje

Első lépésként fejtsük ki a zöldborsót. Amikor még friss és zsenge a héja, ezt is fel tudjuk használni. Mossuk meg a héját és tegyük fel külön főni. Közben tisztítsuk meg a karalábét és az újkrumlit. A répát és a gyökeret, ha még vékony a héja, nem szükséges hámozni, elég megmosni. Vágjuk össze apró daragokra a hozzávalókat. A lábasba, amiben a levest szeretnénk készíteni, tegyünk bele a vajat, olvasszuk fel. Adjuk hozzá a borsóval összekevert zöldségeket, a lestyánlevelet, sót, kicsi vizet, hogy le ne égjen, és pároljuk majdnem készre. A már megfőtt borsóhüvely levével öntsük fel, ha szükséges adjunk hozzá még vizet, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, forraljuk össze. Amikor forr, szaggassuk bele a vajgaluskát, melynek elkészítése a következő.

A puha vajat összekeverjük a tojással, sózzuk, és adjunk hozzá annyi lisztet, hogy közepes keménységű legyen. Nokedliszaggatóval, vagy kiskanállal is beleszaggathatjuk a levesbe. Pár percig hagyjuk még forrni, majd zárjuk le. Tálalásnál szórjuk meg aprított petrezselyemlevéllel.

Tipp: ha valaki fogyókúrázik, elhagyhatja a párolásnál a vajat, és a vajgaluskát is. Vagy ha ragaszkodik a galuiskához, akkor a fehér liszt helyett használjon szénhidrát csökkentett lisztet. Nem szükséges semmiféle ételízesítőt használni, a lestyán levele megadja a plusz ízt.

Jó tudni: A zöldségeknek általában alacsony a kalória és magas a rosttartalma. A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B provitamin komplex, C, E, G és K vitaminokat. Nagy mennyiségben található benne béta-karotin, amelynek fontos szerep jut a zsírban oldódó A és D vitamin képződésében. Gyógyhatását tekintve, gyermekkorban hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez.

Tápérték: (100 g)

 

Zöldborsó

Sárgarépa

Karalábé

Újkrumpli

Energia

90 kcal

40 kcal

39 kcal

94 kcal

Fehérje

7,0 g

1,2 g

2,1 g

2,5

Zsír

0,4 g

0,2 g

0,2 g

0,2

Szénhidrát

14 g

8,1 g

6,9 g

2,1

Rost

2,7 g

1,0 g

0,8 g

1,4



Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek