Anyajegy a szemfehérjén

Anyajegy a szemfehérjén

Tudta, hogy szeplők nem csupán bőrünkön, de szemünkön is megjelenhetnek? Ezek a bőrön látható anyajegyekhez hasonlíthatók, és a legtöbb esetben ártalmatlanok. Azonban akárcsak a bőrön lévő anyajegyek, a szemben lévők is rendszeres szűrést igényelnek.

„A szemgolyón lévő elváltozás (naevus) megjelenése a szem szivárványhártyáján (írisz) vagy kötőhártyáján meglehetősen gyakori. A naevust a szem szeplőjének is nevezik, és hasonlít is a bőrön lévő anyajegyekhez. Akár már születéskor megjelenhet, de később is kialakulhat. Az elváltozás nem ritka, becslések szerint minden 10. ember szemében felfedezhető. A szemben levő naevusok – a szeplőkhöz és az anyajegyekhez hasonlóan – akkor alakulnak ki, amikor a melanintermelő sejtek összeállnak” – mondja Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

Anyajegy a szemfehérjén

Melyek a szemen lévő anyajegyek típusai?

Kötőhártya naevus: A kötőhártya naevus egy szeplő vagy anyajegyszerű folt a szemgolyót borító átlátszó hártyán (kötőhártya), ami gyakran fordul elő. Színe a sárgától a barnáig terjed, és idővel világosodhat vagy sötétedhet. Különösen pubertáskor vagy várandósság idején változhat a színük. Ez a típus a legtöbb esetben nem mutat hajlandóságot rosszindulatúvá válni, azonban ha változik a mérete, szükséges megmutatni szemésznek.

Írisz szeplők: A szivárványhártya-szeplők apró, sötétbarna pöttyök a szem színes részének (szivárványhártya) felszínén. Az íriszszeplők leginkább idősebb korban jelennek meg. Ártalmatlanok, és általában nem alakul ki belőlük rosszindulatú elváltozás.

Írisz naevus: Az írisz szeplőhöz hasonlóan sötét foltként jelenik meg a szivárványhártyán, azonban mérete nagyobb, és az írisz mélyebb rétegében, a stromában alakul ki. Gyakrabban fordul elő kék szeműeknél, és az ő esetükben könnyebben észre is vehető. Az írisz szeplőkhöz hasonlóan ezek a naevusok is általában jóindulatú elváltozások, de ennek tisztázása érdekében szemészeti ultrahangvizsgálat javasolt.

Érhártya (chorioidea) naevus: A szem belsejében lévő anyajegy csak pupillatágításos szemészeti vizsgálat során fedezhető fel. Ez leggyakrabban szürke, sárga és barna színű, vagy lehet e színek kombinációja. A chorioideális naevusok általában nem okoznak tünetet, a szemészeti szűrővizsgálat során véletlenszerűen fedezik fel őket. Az ilyen típusú naevusok rendszeres ellenőrzése mindenképp javasolt az orvos utasításai szerint. Szemfenéki fotók elkészítésével lehet évről évre követni, hogy történik-e bennük változás.

Kell-e aggódni a szemen lévő anyajegy miatt?

Általánosságban elmondható, hogy a naevus nem jelent egészségügyi kockázatot, és gyakran észrevétlen is marad. Azonban van néhány olyan eset, amikor a szemen lévő anyajegy egy súlyosabb állapot, a melanoma (melanin termelő sejtekben kialakuló daganatos elváltozás) jele lehet. A probléma, hogy az ilyen típusú elváltozás sem okoz nyilvánvaló tüneteket, pedig mielőbbi diagnosztizálásuk, kezelésük fontos lenne a jó látás, valamint a szemgolyó épségének megőrzéséhez. Ha van látható anyajegyünk, vagy korábban a szemfenéki részen diagnosztizáltak ilyen elváltozást és az alábbiakat tapasztaljuk, akkor érdemes szemészt felkeresni:
  • A látóélesség megváltozása, homályos látás.
  • Szemfájdalom, vagy kellemetlen érzés, amely fejfájásnak tűnhet.
  • Az anyajegy méretének vagy színének változása.
  • Mozgó homályok, esetleg fix fekete folt megjelenése a látótérben, "villogó fények" jelentkezése.
„Hogy egy anyajegy rendellenes-e, különösen akkor, ha az elváltozás a szem belsejében van, csak egy átfogó szemvizsgálat során derülhet ki. Ezért javasolt, hogy akinek tudomása van ilyesmiről, az éves szemészeti vizsgálaton vegyen részt” – hangsúlyozza Dr. Lendvai Zsanett.
Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek