Anyai depresszió

Anyai depresszió

A rossz anyagi körülmények között élő anyák depressziója elhúzódhat szülés után és krónikus állapottá válhat - derült ki a Yale Egyetem Orvosi Karának kutatói által közzétett új tanulmányból. A tudósok szerint a tünetek már rövid kezelést követően javulhatnak.

A depresszió nagyon gyakori a szegény nők körében, majdnem minden ötödik, egyévesnél idősebb gyerekkel rendelkező nőnél jelentkeznek mérsékelt-súlyos depressziós tünetek. Az anyai depresszió a gyermekek egészségi állapotát és fejlődését is megzavarja. A rendszeres gyermekgyógyászati ellenőrzés jó alkalmat teremthet a depressziós anyák kiszűrésére, mivel nagyon sok nő nem keres segítséget betegsége miatt.

Dr. Carol C. Weitzman gyermekgyógyász docens és munkatársai 931 anyánál mérték fel a depresszió súlyosságát kérdőívek segítségével. A depresszió jeleit mutató 71 anyát véletlenszerűen osztották két csoportba: az egyik csoport hat alkalommal vett részt kognitív viselkedésterápián, a másikkal pedig egy szociális munkás foglalkozott. Emellett megmérték a gyermekek szocio-emocionális funkcióit is a kezelések előtt és után.

Az anyák 45 százalékánál mutattak ki depressziós tüneteket (26 százalékban enyhe, 13 százalékban középsúlyos, 6 százalékban súlyos szimptómákat). A kezelésben részesülő anyák mindegyikénél javultak a tünetek, azonban a kognitív viselkedésterápia nagyobb mértékben javította a nők állapotát. Azok a négy év alatti gyermekek, akik édesanyja terápián vett részt, kevésbé problémás viselkedést mutattak, ez nem volt megfigyelhető a másik csoportban, illetve a négyévesnél idősebb gyermekeknél.

"A szülők depressziója jelentős hatással van a gyermekre is" - mondta el Weitzman. "Már a rövid kezelés is csökkenti az anya depressziójának tüneteit és javíthatja a gyermek viselkedésének megítélését is."

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek