Amikor túl piros az arcbőr

Amikor túl piros az arcbőr

A kivörösödött bőr és mellé az égető érzés, netalán egy-két kiütés az arcon minden bizonnyal egy gyulladásos betegség, a rosacea tüneteire utal. Sokan szenvednek emiatt, ezért is fontos tudni, hogy létezik-e gyógyír ellene.

- Már megint nagyon piros az arcod!- szól Ildire a munkatársa.
- Miért mondod? Nem pont az az egészséges bőrszín?
- Nem igazán! Jobb, ha szakember is látja.

Így történt, hogy Ildi elment a bőrgyógyászhoz, aki megállapította, hogy a bőre nem a friss levegő, hanem a rozacea miatt olyan rózsás. A tünet nem régen kezdődött, súlyosabb esetekben az arcbőrön nemcsak piros foltok, hanem  gennyes csomók is megjelenhetnek.

Gyulladásos bőrbetegség, mely általában szimmetrikusan jelenik meg az arc középső részén, az orron, a felső ajkak felett, az orcákon. Ritkábban az arc egyéb részein is előfordulhat. Súlyosabb eseteiben nemcsak értágulatok, de gyulladt, gennyes csomók is keletkeznek, különösen a faggyúmirigyek környékén, az arcon és a nyakon.

30-40 felett kezdődik

A rosacea, vagy más néven „kivörösödött bőr” tünetei többnyire a 30- 40. életév tájékán válnak láthatóvá. Keletkezése 30–40 százalékban genetikai okokra vezethető vissza. Hátterében érbeidegzési probléma áll, mely a bőr működési mechanizmusaiban nemkívánatos változásokat indít el. Bizonyos esetekben a bőr faggyúmirigyeinek kivezető nyílásai körül kimutatható a Demodex folliculorum nevű atka mennyiségének felszaporodása is, melyet a gyulladt, kiütéses göbök megjelenése jelez.

Amikor túl piros az arcbőr

A rosacea tüneteit súlyosbíthatja az UV-sugárzás, szeszes ital fogyasztása, fűszeres ételek, feketekávé, hideg-meleg hőmérséklet szélsőséges váltakozása, napégés, emocionális hatások, kozmetikumok, irritáló szerek, menopausa (hőhullámok), bizonyos gyógyszerek (vérnyomáscsökkentők, szteroidok stb.), adalékanyagok, színezékek, szulfidok.
Tapasztalatom szerint tüneteit előhívhatják vagy felerősíthetik hosszú ideig elhúzódó, feldolgozatlan lelki traumák és idegrendszeri túlterheltség. E bőrelváltozáshoz gyakran köthető a mélyen és gazdagon megélt érzelmeket nagy rációval és önfegyelemmel magába fojtó személy pszichés  alkata.

A rózsás arcpír csak a kezdet

  • A rosacea első jelei a szimmetrikusan, szakaszosan jelentkező bőrpír, mely az arc rövid ideig tartó kipirulásában mutatkozik meg, különösen az orron, orcákon, állon, bizonyos esetekben a szemhéjak bőrén (rosacea erythematosa).
  • A következő stádiumban a bőrpír állandósul, maradandó értágulatok keletkeznek (rosacea teleangiectasia), amit comedo nélküli pustula vagy necrosis követ (rosacea papulopustulosa).
  • A gyulladt csomók súlyosabb esetben összefolynak, a faggyúmirigyek burjánzásnak indulnak (rosacea conglobata).
  • Ezt követi a rosacea hypertrophica nevű tünetegyüttes, amikor a gyulladás következményeként az orr, az arc és a homlok bőre megvastagszik. A faggyúmirigyek kivezetőcsövei tágak. Gennyes csomók, daganatszerű szövetburjánzások, teleangiectasiák láthatók a bőrön.
  • Férfiaknál és nőknél egyaránt gyakori, hogy a faggyúmirigyek túltengésével járó karfiolszerű képződmény az úgynevezett rhinophyma alakul ki. Ilyenkor a rosacea minden tünete az orron összpontosul. Legsúlyosabb variánsa a szemet is érinti (ocularis rosacea), amely vakságot is eredményezhet.

„Finom fáczán”  a bőrpír ellen

A rosacea tüneteit az 1800-as években még kizárólag a táplálkozási szokásokkal és a túlzott alkoholfogyasztással hozták összefüggésbe (akkoriban sem annak genetikus háttere, sem kialakulásának folyamata, sem a Demodex folliculorum nevű atka túlzott jelenléte sem volt ismeretes).

Valóban, gyakori, hogy a rosacea bizonyos tüneteinek, állapotainak kialakulásában a fent felsoroltakon túl bizonyos gyomor- és bélrendszeri betegségek (gyomorsavtermelés zavarai, epehólyag-gyulladás, idült székrekedés stb.) is közrejátszanak.

A XIX. században papírra vetett életviteli tanácsok mindezeket az alábbiak szerint fogalmazzák meg: „A finom fáczán, fürj- és őzpecsenyék, a jó sajtok, a különféle halak, az osztriga, a lazac, a lágy kenyér, néhány csöpp finom bor az emésztés elősegítésére, édességek, sandwichek, ötórai erős teák, lukullusi eledelek orruk vörösségét elő fogja segíteni... A rossz emésztés és a vörös orr lényeges összefüggésben áll egymáshoz. Hagyják az ételt kihűlni, forrón soha se egyenek és erős tea helyett, ha a gyenge teát nem kedvelik, inkább cacaot igyanak. Sok testmozgás a szabadban, mindennemű sport enyhíteni fogja ezt a bajt, és mindenekfelett óvakodjanak a túl meleg leves, italok élvezésétől és a túl szoros fűzéstől.”

Amikor túl piros az arcbőr

Aktív vérkeringési rendellenességre 100-150 évvel ezelőtt Burow-oldatos, annak hiányában, 0,5‒1 százalékos ólomecetes vizes, vagy resorcin-oldatos borogatást javasoltak. Éjszakára zink-oxidból, talkumból, glicerinből, desztillált vízből és ichtiolból kikevert rázókeverék alkalmazását írták elő. Passzív keringési rendellenesség esetére kámforos-szalicilsavas ecsetelésben és „gyorsan váltogatott forró borogatásokban” látták a megoldást.

A rosacea súlyosabb eseteiben használatosak voltak a Besnier-féle kések. Ezekkel „metszéseket ejtettek szabályosan, egymás mellett úgy, hogy a nagyobb erecskéket keresztben átvágták.” A nagyobb, tágultabb vérerek esetében „galvanokautert”, röntgenfényt, vagy „ultraviolett” sugaras fénykezelést alkalmaztak. Az egyik leírás szerint „az acne rosacea hypertrophicánál a túltengett szövet késsel, lapszerinti metszéssel eltávolítandó vagy termokauterrel elpusztítandó”. Talán ezen eljárásokat tekinthetjük a ma alkalmazott elektrokauteres és lézeres eljárások elődeinek.

A rosacea kezelése

Manapság, súlyosabb esetekben lézeres (YAG lézer, IPL), elektrokauteres, dermabráziós, rádiófrekvenciás eljárásokat alkalmaznak, a betegség stádiumának és a megszűntetni kívánt problémának megfelelően. Ezek kiegészítéseként célszerű a provokáló faktorok megszűntetése (alkohol, fűszeres ételek, kávé, forró ételek, stressz stb.), kémiai és fizikai fényvédők alkalmazása, az összehúzó anyagok, színezékek, illatosítók, konzerváló anyagok kerülése.
Jól alkalmazhatók a zöld pigmenteket tartalmazó speciális krémek, ajánlhatók a folyékony alapozók, melyek bizonyos mértékben védelmet nyújtanak az UV-sugárzás ellen.

A kozmetikai gyakorlat azt mutatja, hogy hathatósan lehet tünetei ellen fellépni gyulladáscsökkentő olajokkal és macerátumokkal (tamanu olaj, feketekömény olaj, neem olaj, körömvirág macerátum, stb.), illóolajokkal (levendula, teafaolaj, ciprus, olasz szalmagyopár, damaszkuszi rózsa), érfalerősítő kivonatokkal (vadgesztenye) és a mikrocirkulációt fokozó anyagokkal (zöld tea, ginkgo biloba, stb.).

Belsőleg sokat javíthatnak a beteg állapotán bizonyos antibiotikumok (macrolidok), antiandrogének, retinoidok stb., melyeknek szükségszerűségét és adagolását csakis bőrgyógyász állapíthatja meg.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek