Álmatlan nők éjszakái

Álmatlan nők éjszakái

Magyarországon a felnőtt nők közel kétharmada szenved alvászavarban. A Yougov által készített internetes felmérés, 7 európai országban (köztük Magyarországon) vizsgálta a különböző alvási panaszokat.

Álmatlan éjszakái nemtől függetlenül bizonyára már mindenkinek voltak. Persze a rossz alvás hátterében állhatnak hétköznapi gondok, betegségek vagy éppen a belső ritmusunk elállítódása is. Az említett gondok a férfiaknál és a nőknél is előfordulnak, azonban a kutatások adatai alapján a nők mégis bizonyítottan rosszabb alvók.

A Yougov kutatásai szerint a magyar nők 68%-a tapasztalt alvási panaszokat az elmúlt évben, míg a felnőtt átlag 60% volt. Egyéb nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a nők körében egyes alvászavarok - különösen az alvási elégtelenség, vagy szaknyelven inszomnia - gyakoribbak, mint férfiak között. Mi lehet annak az oka, hogy a gyengébb nem gyakrabban szenved az álmatlanságtól és annak következményeitől?

A háttérben számos ok állhat, ezek sokszor együttesen fejtik ki a jó alvást elrontó hatásukat.

A hormonok a felelősek?

Havi ciklusok

Fontos tényező a hormonális változás, hiszen a menstruációs ciklussal a női nemi hormonok szintje hónapról-hónapra periodikusán változik. Ez különösen a menstruációt megelőző napokban vezethet rossz alváshoz, és gyakran társulhat a ciklust megelőző egyéb tünetekkel. Ilyenkor gyakran hangulati változások is észlelhetőek: kedvetlenség vagy kifejezett rosszkedv, ingerlékenység, feszültség. A hangulati ingadozásokkal pedig szinte törvényszerűen együtt járnak az alvási problémák.

Terhesség és menopauza

Az alvást a terhesség és a menopauza (a havi ciklusnak a kor előrehaladtával történő fokozatos elmaradása) is negatívan befolyásolja. A terhesség alatti alvászavarok akár a nők háromnegyedét is érinthetik. A terhesség első harmadában a kismamák gyakran inkább többet alszanak, de pihenésüket már ekkor is zavarhatja pl. a hányinger.  A terhesség vége felé haladva pedig egyre szaporodnak az olyan tünetek, melyek kellemetlenséget okoznak az éjszakai pihenés során is: derékfájás, gyakori vizelési inger.

Álmatlan nők éjszakái

Terhesség alatt az inszomnia mellett más alvásbetegségek is előfordulhatnak, ilyen például a felső légutak alvás közbeni beszűkülésével (légzési nehézség) járó állapotok.

Mit tehetnek a nők azért, hogy jól aludjanak?

  • A rendszeres életmód, a napi állandó teendők bevezetése nem csak a kismamák számára előnyös, hiszen megteremti a kisgyermekek számára is a mindennapok rendszerét.

  • A rendszeres és változatos mozgás segít csökkenteni a menstruáció előtti tüneteket, levezeti a felgyülemlett stresszt és csökkenti a depresszió kialakulásának kockázatát is.

  • Nagyon fontos a lelki egyensúly megőrzése: Rendszeres feltöltődési, kikapcsolódási lehetőségek biztosítása.

Egy hónapnál tovább fennálló alvászavar esetén azonban mindenképp forduljanak orvoshoz, mert az alvászavar jelezhet más, komolyabb betegséget is.

Korral jár?

A hormonális változások mellett minden korban vannak egyéb tényezők is, amelyek ronthatják a nők esélyeit a pihentető alvásra. A hormonálisan aktív női időszakban például a nők egyéb területen is nagyon aktívak: számos, sokszor nehezen összeegyeztethető feladattal kell megbirkózniuk. A munkában a nőknek ugyanúgy helyt kell állniuk, mint a férfiaknak, ugyanakkor a hagyományos női feladatok jelentős részét továbbra is ők végzik (háztartás vezetése, gyermeknevelés). Mindezek miatt a nők hétköznapi stressz szintje magasabb és gyakoribbak egyes, a hétköznapi stresszhez sokszor társuló betegségek is: a depresszió és szorongásos zavarok. Ezek pedig gyakran hozzájárulnak az alvászavarokhoz.

A változó kor sem csak a hormonális változásokról szól: a kor előrehaladtával egyre több alvást negatívan befolyásoló társbetegség alakulhat ki (pl. magas vérnyomás, szív-érrendszeri betegségek), ráadásul gyengülhet a belső biológiai óra működése is - ez utóbbi elsősorban 55 év felett válik gyakoribbá.

Ilyenkor sokan össze-vissza kísérleteznek szomszédtól, innen-onnan kapott praktikákkal, amik többet árthatnak az alvásnak, mint használnak. A belső órát "fel lehet húzni", hogy megfelelően járjon, ehhez azonban háziorvosunktól kérjünk megoldást.

Van még egy el nem hanyagolható tényező: mivel a nők bajaikat sokkal inkább megosztják másokkal, és sokkal könnyebben kérnek segítséget, így hamarabb fordulnak orvoshoz is, mint a férfiak. Ezért a nők körében a betegségek felismerése sokkal egyszerűbb, mint a férfiaknál. Különösen veszélyeztetett az 55 év feletti korosztály: ebben a korban válnak gyakoribbá az alvásproblémák.  Ilyenkor fontos felkeresni háziorvosunkat - ő tudja megállapítani, hogy az alvászavar hátterében valamilyen komoly betegség áll-e, vagy egyszerűen a belső óra elállítódásáról van szó, ami megfelelő kezeléssel ma már helyreállítható.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek