Almás-sütőtökös pite - Egészségséf
Az almának és a sütőtöknek egyaránt szezonja van, érdemes ezt kihasználni. Szerintem mindenki nagymamája, anyukája sütött már almás pitét, ki vastagon, ki vékonyan, ki sok almával, ki kevesebbel szereti, de szereti. Most egy kicsit modernebbé tesszük: az almához sütőtököt keverünk.
Elkészítési idő: kb. 75 perc + előkészítés
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 kg reszelt, hámozott alma
- 0,5 kg reszelt nyers sütőtök
- 5 evőkanál cukor (ízlés szerint lehet több is)
- 1 teáskanál fahéj
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 Rama margarin
- 4 evőkanál cukor
- 3 tojás sárgája
- 1 doboz tejföl
- 1 sütőpor
Az almát, sütőtököt, cukrot, fahéjat összekeverjük, és közepes lángon addig pároljuk fedő nélkül, míg megpuhul, és nem vagy csak nagyon kevés leve marad. Félretesszük hűlni. A lisztet elkeverjük a sütőporral, összemorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a tejfölt és a cukrot, jól összegyúrjuk. A tésztát kettévesszük. Az egyik felét belenyújtjuk a tepsibe, rátesszük a tölteléket, majd rányújtjuk a tészta másik felét. Villával megszurkáljuk a tetejét, megkenjük a tojás fehérjével. Világos barnára vagy zsemleszínűre sütjük 180 fokon (kb. 30 perc).
Tipp! Az alsó lapot könnyebb a tepsibe nyújtani, amíg nincs rajta a töltelék kézzel is kiigazíthatjuk. A felső lapnál én először egy hengert szoktam formálni, majd két irányba nyújtogatva érem el a megfelelő nagyságot. A nyújtófára óvatosan feltekerem, majd a töltelékes tepsibe letekerem.
Jó tudni! A recept fehér lisztet, kristálycukrot ír, de nyugodtan kísérletezzünk szénhidrát csökkentett liszttel, illetve nyírfacukorral. Először csak részben cseréljünk, majd akár teljes egészében.
|
Alma |
Sütőtök |
Liszt (fehér) |
Rama |
Tojás |
Cukor |
Tejföl 12 %-os |
Energia |
52 kcal |
45 kcal |
370 kcal |
630 kcal |
143 kcal
|
390 kcal |
132 kcal |
Fehérje |
0,2 g |
1,0 g |
12,3 g |
0 g |
12,6 g |
0 g |
3 g |
Zsír |
0,1 g |
0,1 g |
1,3 g |
70 g |
9,5 g |
0 g |
12 g |
Szénhidrát |
13,8 g |
11,6 g |
76,3 g |
0 g |
1,8 g |
99,9 g |
3,4 g |