Allergiával a természetben

Allergiával a természetben

Lassan itt a várva várt tavasz. Ez külön öröm azoknak, akik szeretnek túrázni, erdőt járni, de a tél miatt kénytelenek voltak ettől eltekinteni. Vannak azonban, akiknek a tavaszt nem a felhőtlen kirándulást jelenti, hanem egy kellemetlen „betegséget”, az allergiát. Sokan ilyenkor inkább bezárkóznak, pedig nem kell így lennie. Elkerülhetőek a kellemetlenségek és zöld jelzés kaphatnak a túrázáshoz.

Virágpor allergia

Tavasszal, amikor a levegő tele van mikroszkopikus méretű pollenekkel, az emberek egy része kisebb-nagyobb mértékben szenved az allergiás tünetektől.

Leggyakoribb a szezonális allergiás rinitisz, az orrüreggyulladás, amelyet a köznyelv szénanáthának nevez.

A virágporszezon kezdetén az orr, a száj, a szájpad, a torok hátsó része, a szem viszketni kezd, ezt általában folyamatos könnyezés, vízszerű orrfolyás követi.

Az allergia napjainkban népbetegség, a kutatók számos okot sejtenek rendkívüli elterjedtségének hátterében. Az allergiában szenvedőknél az antibiotikumok gyakori és indokolatlan szedése, a túl sok állati fehérje fogyasztása, a légszennyezés és a környezetszennyezés, a munkahelyi és az otthoni környezetben található vegyszerek, a táplálékokban található kémiai anyagok a felelősek az esetek 99%-ában.

Allergia szezon

A nálunk honos mintegy 2000-féle virágzó növény közül 250 növény pollenje válthat ki allergiát. A mi éghajlatunkon az allergiás szezon akár már január végén is megkezdődhet, amikor a mogyoró már virágba borulhat. Követi az éger, a nyár, a nyír, a kőris és a platán. A nyárfa februártól áprilisig okozhat allergiás tüneteket, és inkább közvetve, az erősen allergén fűpollenek hozzájuk tapadása miatt jelentkezik.

A fűfélék április végétől július végéig váltanak ki allergiás panaszokat. Ugyanebben az időszakban virágoznak a gabonafélék is, melyek szintén okozhatnak allergiát.

Allergiával a természetben

A parlagfű elsősorban parlagon hagyott területeken, nem parkosított lakótelepeken, útszéleken található. Virágportermelését csak úgy csökkenthetjük, ha még virágzás előtt levágjuk vagy kiirtjuk. Egyetlen virágban 8 milliárdnyi pollen termelődik. Az allergiás reakciót már köbméterenként 30-40 pollenszemcse kiváltja.

Fontos, hogy tudjuk, mire vagyunk allergiásak, és az adott növénynek mikor van a virágzási ideje. Ebben segít nekünk a pollennaptár.

Pollennaptár

Az alábbiakban megtekintheti a leggyakoribb polleneket és a növények virágzási idejét.

Allergiával a természetben

A sárga jelzés a közepes, a narancssárga pedig a magas koncentrációt jelöli.

Gyógymódok

Ha nem tudjuk, hogy mire vagyunk allergiásak, azt egy egyszerű, gyors, orvos által elvégzett bőrteszttel tudjuk kideríteni. Ilyenkor a bőr felületére kis karcolásokat ejtenek, erre teszik rá az allergiát kiváltó anyagot, illetve a kontrollanyagot. Pár perc elteltével bepirosodik az a karcolás, amelyre allergiásak vagyunk.

Az orvosok általában szteroid tartalmú készítményeket írnak fel – sokszor valóban csak ez segít -, azonban vannak más megoldások is. Vannak homeopátis szerek, amik segíthetnek. Ilyenkor érdemesebb a többkomponensű helyett a személyre szabott szert alkalmazni.

Drogériákban kapható egy szőlőmag kivonatot tartalmazó termékcsalád. Létezik belőle kapszula és tea is. Ezt érdemes úgy alkalmazni, hogy megelőző időben teából inni a megjelölt mennyiséget, aktív időszakban pedig kiegészíteni ezt a kapszulával.

Bármelyiket is válasszuk – homeopátiás vagy szőlőmag kivonat -, azt az aktív időszak előtt egy hónappal érdemes elkezdeni, majd folytatni az aktív időszakban.

Kullancsok

A tavasz beköszöntével azonban nemcsak az allergia okozhat gondot, hanem az ekkor megjelenő kullancsok is.

Allergiával a természetben

Mint már arról korábban beszámoltunk Magyarországon egyre több a fertőzött terület, illetve ezeken a területeken a fertőző kullancsok száma.

Lyme-kór, agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás

Ezért a kirándulás tervezésekor mindenképpen gondolnunk kell a kullancsok elleni védelemre. A kullancs okozta egyik betegség ellen tudunk védőoltást kérni. Ez az agyhártyagyulladás. A másik betegség, Lyme-kór ellen nincs védőoltás, azonban fertőzés esetén antibiotikummal hatékonyan kezelhető.

A B-vitaminok riasztják a rovarokat

A vitaminok valóban ellenállóbbá teszik a szervezetet a betegségekkel szemben, de a vérszívókra egyáltalán nem hatnak. A tévhit szerint a B-vitamin szedése során a bőr párolgásával erős szag távozik, ami elriasztja a kullancsokat, ezért sokan kezdenek vitaminkúrába kirándulások, nyaralások előtt. Ha csak így védekeznek, komoly veszélynek teszik ki egészségüket.

Néhány hasznos tanács:

  • védőoltás alkalmazása
  • megfelelő ruházat használata
  • kullancsriasztó szerek használata
  • kirándulás után az egész test átvizsgálása
  • ha kullancsot találunk, szakszerű, gyors eltávolítás
  • kullancs bevizsgáltatása
  • szükség esetén gyógykezelés
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek