Allergiás orrdugulás vagy inkább az orrcsepp-függőség?

Allergiás orrdugulás vagy inkább az orrcsepp-függőség?

Az orrfolyás mellett az orrdugulás lehet a poratka allergia jellegzetes tünete, de kiválthatja háziállat vagy penészgomba allergia is. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy az allergiás orrdugulás ellen hosszú távon a szteroid orrspray a jó választás, azonban sokan idegenkednek a használatától, emiatt később az orrcsepp-függőség tüneteivel fordulnak fül-orr-gégészhez.

Náthától az orrcsepp-függőségig

Dekongesztáns, vagy nyálkahártya-lohasztó néven ismerjük a nátha esetén használt orrsprayket. Recept nélkül kaphatók a gyógyszertárban, bármikor könnyen beszerezhetők, ha szükség van rá. Sőt, nátha esetén használni is kell, ha ugyanis az orrdugulást nem kezeljük, egyéb betegségekkel – például fül- és arcüreg problémák – is szembenézhetünk.

„A dekongesztánsok az orrnyálkahártyában lévő ereket összehúzzák, így szüntetik meg a duzzanatot, ami az orrdugulást okozza. Ezeket a készítményeket azonban csak a betegtájékoztatóban leírt gyakorisággal és ideig – általában maximum 7-10 nap – szabad használni, különben az orrnyálkahártyát károsíthatják.”

Az ajánlott időn túl alkalmazva a készítmények orrcsepp-függőséget okoznak, mivel ahhoz, hogy az érösszehúzó hatást kifejtsék, egyre gyakrabban kell őket használni. A betegek idővel úgy érzik, hogy orrspray nélkül már nem is kapnak rendesen levegőt az orrukon. A folyamat vége súlyos, már csak műtéttel helyrehozható orrnyálkahártya károsodás, megnagyobbodott alsó orrkagyló is lehet.

Allergiás orrdugulás vagy inkább az orrcsepp-függőség?

Allergiás orrdugulásra szteroid orrspray

A recept nélküli dekongesztáns orrsprayk nem megfelelő használat esetén tehát komoly szövődményeket okozhatnak. Rendkívül hasznosak nátha esetén, de mivel a lakáson belüli allergének akár ősztől tavaszig is tüneteket okozhatnak, ezért nagyon fontos, hogy allergiás orrdugulás esetén hosszú távon is biztonsággal használható készítményekkel kezeljük. Ilyen esetben a szteroid tartalmú orrspray a jó választás. Ezek a készítmények nem az orrnyálkahártyában lévő ereket húzzák össze, hanem a gyulladást csökkentik, így szüntetik meg az orrdugulást. Sok beteg mégis idegenkedik ezektől a készítményektől, a szteroid tartalmuk miatt.

Mi a szteroid?

A szteroid az emberi szervezetben is megtalálható hormon, a mellékvese kéreg termeli, hatással vannak az anyagcserére, a nemi szervek és a vízháztartás működésére. Szteroidokat mesterségesen is előállítanak, az ilyen gyógyszerek segítségével pótolhatók például a kortizol és aldoszteron hormonok Cushing-szindróma és Addison betegség esetén, de nagyobb mennyiségben alkalmazva számos gyulladásos és immunológiai betegség tüneteit is kezelni lehet a segítségükkel. A szteroid tartalmú gyógyszerek szedése valóban okozhat mellékhatásokat, ám felírásuk előtt az orvos minden esetben mérlegeli a kockázat és hasznon esélyét.

A szteroidok egy másik csoportja az anabolikus készítmények, amelyeket egyes sportolók használnak – rendszerint magas dózisban – a teljesítmény fokozására. A szteroiddal kapcsolatos félelmek jó része innen ered. Az anabolikus szteroidok hatása csupán átmeneti, az általuk okozott mellékhatások viszont igen súlyosak lehetnek és jelentős részük visszafordíthatatlan.

Allergiás orrdugulás vagy inkább az orrcsepp-függőség?

Az orrspray helyileg szívódik fel!

Az eddig felsorolt szteroidokat a beteg tablettában szedi, a szteroid orrspray azonban helyileg fejti ki hatását, az orrnyálkahártyán szívódik fel. Itt is előfordulhatnak  mellékhatások, a korszerű készítményeknél azonban már csak ritkán. Orrszárazság és orrvérzés jelentkezhet a használatuk alatt, ezek azonban kiegészítő kezeléssel – például az orrnyálkahártyát nedvesítő készítmények használatával – jól kezelhetők.

„A szteroid orrsprayk esetében tehát szó sincs a tabletta formájában szedett szteroidoknál jelentkező mellékhatásokról. Ne féljünk a használatuktól, mert egy sor egyéb kellemetlenséget segíthetnek megelőzni. Az orvos által felírt szteroid orrspray a megadott adagolásban megoldást jelent a lakáson belüli allergének által okozott, akár egész évben tartó allergiás orrdugulásra. Az allergiás nátha kezelésére vonatkozó, sok száz vizsgálattal alátámasztott szakmai ajánlások szerint 2-3 éves kortól adhatók ezek a készítmények.”

Forrás: Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek