Allergiaellenes szerek a patikából

Allergiaellenes szerek a patikából

Itt a tavasz! S vele a pollenallergia-szezon... Ezúttal kezdjük el időben a felkészülést, és minél előbb szerezzük be az allergiaellenes szereket, - annál is inkább, mert némelyiket már hetekkel a szezon előtt, megelőzésképpen sem árt alkalmazni. Igen ám, de ma már rengeteg hasonló készítmény kapható a patikákban.Melyik mellett döntsünk? Hogy a választást megkönnyítsük, dr. Tóth Máriának, a Tükör Patika szakgyógyszerészének tanácsát kértük.

Ma a bőség zavarával küszködünk, ha úgy döntünk, hogy önállóan választunk eszközt az allergia elleni küzdelemhez. Ráadásul a patikaszerek egy része szakorvosi vizsgálat, illetve vényírás nélkül is kapható. Éppen ezért érdemes patikában vásárolni, ahol a szakképzett gyógyszerész véleményét is kikérhetjük: személyre szabott tanácsai biztosan segítenek.

- Ha hozzánk fordul egy vásárló, először is néhány kérdéssel igyekszünk feltérképezni a panaszai típusát - mondja dr. Tóth Mária. - Megkérdezzük például, hogy milyen fő tünetei vannak, és melyik tünet zavarja a leginkább, hogy azt szüntethessük meg a leghamarabb. Arról is érdeklődünk, szed-e valamilyen egyéb gyógyszert. Elképzelhető ugyanis, hogy éppen a másik készítmény váltotta ki a tüneteit. Igyekszünk azt is kideríteni, biztos-e, hogy allergiás eredetű megfázásról van szó. Ha az orrfolyás nem vízszerű, ha az arcüregben fájdalmat is érez a beteg, ha a kór szaglásvesztéssel is jár, akkor inkább más betegségre gyanakodhatunk. Arra is rákérdezünk, szemtünetekre is panaszkodik-e a beteg, illetve mióta tartanak, milyen rendszerességgel fordulnak elő a kellemetlen szimptómák. Mindezek alapján a szakemberben egyre inkább körvonalazódik, hogy melyik szer lesz a megfelelő, és hogy szükséges-e szakorvoshoz irányítani a beteget.

Nem gyógyszerek

Vegyük először azokat az eszközöket, amelyek nem gyógyszerek, mégis sokat segíthetnek az allergia elleni küzdelemben.

Itt vannak például a sóoldatos öblítők. Ezek izotóniás vagy hipertóniás fajtája nedvesen tartja az orr nyálkahártyáját. (Az orrnyálkahártya nedvessége mintegy lemossa a polleneket - ahogyan a természetben az eső is ezt teszi -, így azok nem, vagy csak kisebb koncentrációban kerülnek kapcsolatba a nyálkahártyával.) A fúvófej speciálisan tervezett, akár gyerekek is alkalmazhatják.

Igen hasznosak lehetnek az inhaláló készülékek, különösen akkor, ha a tünetek már az alsó légutakat is érintik. A sóbarlang jótékony hatásait idézi elő "kicsiben" a sóinhalátor, amely szennyeződésmentes sókristályt tartalmaz, s amit egy nedvességet felszívó természetes anyaggal, a zeolittal társítanak. Meg kell tanulnunk az inhalátor megfelelő használatát: mindig szájon át lélegezzük be a levegőt, és az orron keresztül fújjuk ki. Jó ötlet illóolajat csepegtetni a sóinhalátor szipkájára, hogy a légutakat tisztító hatást fokozzuk. Szakértőnk tippje a mentol, az eukaliptusz és a narancsolaj.

Az allergia elleni küzdelemhez választhatunk olyan orrspray-t is, amely mikroszemcsés cellulózport tartalmaz. Az orrlyukakba spriccelés során a finom cellulózpor vékony filmréteget képez az orrnyálkahártyán, megakadályozva így az idegen, irritáló anyagok bejutását. Mint dr. Tóth Mária hangsúlyozza, ezek a termékek azért is nagyon jók, mert várandós és szoptatós kismamák, valamint gyerekek is alkalmazhatják.

A pollen elleni védőkenőcsök hasonló elven működnek. Folyékony és szilárd zsírok elegyéből állnak, és sót is tartalmazhatnak. A nátrium-klorid vízszívó hatásánál fogva hozza létre a nedves környezetet az orrban.

Amennyiben szemtünetekkel is küszködünk, érdemes nedvesítő szemcseppeket, köznapi nevén műkönnyet használnunk. Ezek a termékek elektrolitokat tartalmazó oldatok, amelyek az allergéneket kimosva a szemünkből biztosítják a szemfelszín fiziológiás kondícióját. Legyünk figyelmesek: a dobozon található feliratot tanulmányozva győződjünk meg arról, hogy kontaktlencse mellett is alkalmazhatjuk-e a szemcseppet, illetve hogy felbontás után mennyi ideig használhatjuk fel.

Az új influenza megjelenésével fókuszba kerültek a mikromaszkok, azaz a részecskeszűrő álarcok, orr- és arcmaszkok. Ezek között találunk olyat, amely kiszűri a vírusokat, de olyat is, amely pollenszűrő tulajdonsággal rendelkezik. (Ennek a maszknak a dobozán az FFP1 jelölést, illetve a K111 termékkódot olvashatjuk.) Akad, aki a városi futáshoz vagy a biciklizéshez is ezt a maszkot használja, igaz, csupán megelőzésképpen: ha már megjelentek az allergia tünetei, azok más típusú kezelést igényelnek.

A légzéskönnyítő orrtapaszok azon az elven működnek, hogy két hajlékony, rugóhoz hasonlító szál kissé széthúzza az orrot, így a beteg újra könnyebben jut levegőhöz.

Szólnunk kell a fényterápiáról is. Ezt a módszert több területen is sikerrel használják, és az egyik változatát egyes kezelőcentrumokban szakorvosok is alkalmazzák allergia ellen, előre bejelentkezett pácienseiknél. De létezik ennek patikai változata is, amely 660 nanométer hullámhosszú, látható vörös fényt alkalmaz. A sejtek anyagcseréjét befolyásolva lassítja a pollenre adott immunreakciót. Kiválóan alkalmazható a háziporatka ellen is. A készülék elég drága, ám nagyon hosszú ideig használható.

Gyógyszerek

Mint szakértőnk mondja, sokan félnek a gyógyszerek alkalmazásától, az esetenként azzal járó mellékhatásoktól. Természetesen részben indokolt az aggodalom, ám a megfelelő szabályok betartásával a patikaszerek nagyon is hasznosak és hatásosak lehetnek. Nem árt azonban tisztában lennünk azzal, hogy melyik készítmény milyen hatóanyagot tartalmaz, milyen hosszú ideig alkalmazható, és milyen mellékhatásokkal járhat.

A dekongesztánsokkal, azaz az orrnyálkahártyaduzzanat-csökkentőkkel orrspray vagy orrcsepp formájában találkozunk. Ezek általában oximetazolint, xilometazolint, tramazolint, fenilefrint vagy tuaminoheptánt tartalmaznak. Orrdugulás ellen nagyon jól hatnak, ám fontos tudnunk, hogy 7-10 napnál tovább nem szabad alkalmazni ezeket, mert különböző mellékhatások jelentkezhetnek. A készítmény elhúzódó használata esetén ugyanis hozzászokás lehetséges, és az úgynevezett rebound-effektus miatt maguk is náthaszerű tüneteket produkálhatnak: a krónikus orrdugulás egyik fajtája, a gyógyszerfüggő nátha (rhinitis medicamentosa) léphet fel. A hosszú távú adagolás az orrnyálkahártya degenerációját is okozhatja, ezért felszívódása esetén egyéb, szisztémás tünetek is jelentkezhetnek: például hányinger, fejfájás, szívritmuszavar vagy vérnyomás-emelkedés.

Az antihisztaminok gátolják a hisztamin receptorhoz való kötődését. Alkalmazásukat 2-3 héttel az allergiaszezon előtt tanácsos elkezdeni. Hirtelen jelentkező, nem várt allergiás panaszoknál a tünet azonnali használat esetén éppen enyhíthető, de a szer hatékonysága csökkenhet. A lokális szerek - azaz az orrspray-k, az orrcseppek és a szemcseppek - hatása akár 15 percen belül jelentkezik, de ezek a készítmények legfeljebb hat hónapig használhatók.

Az orális, azaz a szájon át szedhető antihisztaminoknál a  hatás egy órán belül jelentkezik. Ezek a szerek a pollenszezon végéig alkalmazhatók.

Az antihisztaminok jelentős fejlődésen mentek keresztül. Az első generációs készítményeknek még erős álmosító hatása van, és változatos gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhatnak, csökkenthetik a nyálmirigyek működését és növelhetik a szem belnyomását. A második generációs szerek álmosító mechanizmusai már ritkábban fordulnak elő. Akadnak közöttük étvágyjavító és testsúlynövelő hatásúak is. Ha nagy adagra van szükség, előfordulhat a koncentrációképesség csökkenése. Amennyiben gombaellenes szert vagy depresszió elleni készítményt is szedünk, jelezzük ezt a gyógyszerésznek! A harmadik generációs szerek hatása a leggyorsabb. Pozitívum, hogy lebontásuk nem a májban történik, és még kevesebb mellékhatással kell számolnunk. Jóval kevésbé álmosítanak, mint elődjeik - ám jó, ha tudjuk, hogy az álmosító hatás az egyéni érzékenységtől is függ. Biztos, ami biztos, a legjobb, ha este vesszük be.

A kromoglikátokkal helyileg ható szerekben találkozhatunk. Ezek szedését 2-4 héttel a pollenszezon kezdete előtt kell elkezdeni, és a szezon végéig alkalmazhatók. Hátrányuk, hogy ezeket naponta sokszor kell használni.

A lokális kortikoszteroidok nagy előnye, hogy az allergiás rinitisz minden tünetét csökkentik, de csak az alkalmazást követő 2-7 nap múlva. Ezért a kezdeti időszakban - de csak akkor! - az orrdugulás megszüntetésére tanácsos dekongesztáns szerekkel kiegészíteni a kezelést.

A helyileg ható készítmények vásárlásakor a gyógyszerész hangsúlyozza és elmagyarázza azok helyes használatát, hiszen a megfelelő lokális hatás alapfeltétele, hogy a gyógyszer minél nagyobb nyálkahártya-felületen tudjon eloszlani.

Allergiás rinitisz

A pollenallergia (népies nevén szénanátha, szaknyelven allergiás rinitisz) egyre több embert érint: jelenlegi adataink szerint a gyermekek 5 és a felnőttek 15 százalékát. Az irritáló pollen hatására hisztamin szabadul fel a szervezetben, és ez a megfázáshoz hasonló tüneteket okoz: viszket, bedugul vagy folyik az orrunk, viszket a garatunk és a szemünk, s könnyezünk.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek