Áldott állapotban - cukorbetegen

Áldott állapotban - cukorbetegen

Szülhet-e egy cukorbeteg nő egészséges gyermeket? Igen! Ám a diabétesszel társuló terhesség fokozott kockázatot rejt, amelyre jó előre felkészülni, illetve betartani bizonyos szabályokat egészen a szülésig - sőt, azon is túl. Mind a mama, mind a baba érdeke ezt kívánja.

A nők helyzete a cukorbetegséggel kapcsolatban - is - sajátos, hiszen a fogamzóképesség, annak megszűnése, a fogamzásgátlás, a várandósság és a szoptatás mind-mind olyan tényező, amely alapvetően befolyásolhatja a cukorbetegség számos vonatkozását, az inzulinérzékenységet és a kezelést is. A menstruációs ciklus és a terhesség alatt ugyanis a nemi hormonok befolyásolják a vércukorszintet.

Két állapot társulása

Miért társul viszonylag gyakran a terhességgel a cukorbetegség? Egyrészt a diabétesz a krónikus betegségek közül az egyik leggyakoribb. Másrészt - a kialakuló és egyre fokozódó inzulinrezisztencia miatt - a vércukorszint az egészséges nők élettani terhessége alatt is emelkedne, azonban az ő szervezetükben ezt ellensúlyozza az inzulinelválasztás jelentős növekedése. Terhességi cukorbetegség esetében azonban nagyobb mértékű inzulinrezisztencia alakul ki és az inzulintermelés nem képes követni e fokozott szükségletet: a vércukorszint a normális értéket meghaladóan, kórosan megemelkedik.

A terhesség és a cukorbetegség kétféle klinikai formában társulhat - mondja dr. Baranyi Éva, az Állami Egészségügyi Központ Diabetológiai Szakrendelésének kandidátus munkatársa. - Annak függvényében, hogy a cukorbetegség már a terhesség előtt is ismert volt-e, vagy csak annak kapcsán ismerik fel, megkülönböztetjük a prégesztációs (korábban is meglévő), illetve a gesztációs (terhességi, aktuálisan felismert) cukorbetegséget. A prégesztációs cukorbetegség a diabétesz típusa szerint 1-es és 2-es formába is tartozhat. A terhességgel társuló cukorbetegség 10 százaléka pregesztációs, míg 90 százaléka gesztációs diabétesz.

Közösen a veszélyek ellen

A cukorbetegséggel társuló terhesség veszélyeztetett terhességnek minősül, mind az anya, mind a magzat szempontjából! Az anya vonatkozásában a jelentős vércukor-emelkedés és az érszövődmények súlyosbodása jelenthet veszélyt. A magzat szempontjából - elsősorban pregesztációs diabéteszben - az esetlegesen kialakuló fejlődési rendellenességektől lehet tartani, amelyek többnyire az első 7-8 terhességi hétben következnek be. Fennáll a veszélye a vetélésnek és a koraszülésnek is.

Mindezek miatt nagyon fontos, hogy a cukorbeteg nő tudatosan készüljön a gyermekvállalásra. (A terhességgel kapcsolatos felvilágosítást cukorbeteg lányok esetében tulajdonképpen már a serdülőkorban jó elkezdeni!) A megfelelő szakorvosokkal együttműködve legfőbb cél az anyai és magzati szövődmények megelőzése. Ez úgy érhető el, hogy biztosítjuk az anya legmegfelelőbb egészségi állapotát, közel normális vércukorszintjét a fogamzás idejére. Ezt hívjuk prekoncepcionális gondozásnak. - Nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen fontos, hogy a cukorbeteg nők gondozása megfelelő tapasztalattal rendelkező, interdiszciplináris diabetológiai team-ben történjen! - mondja szakértőnk. - Itt együtt kell működnie a belgyógyász diabetológusnak és a szülésznek, a szemésznek, az újszülöttgyógyásznak, a dietetikusnak és a diabetológiai szakápolónak! Szerencsére az országban több ilyen diabetológiai centrum is működik.

Pregesztációs cukorbetegek

A gondozás során nem csupán a normoglikémiás anyagcserehelyzet (3,5-7,0 mmol/l közötti vércukorszint) biztosítására, hanem az esetleges érszövődményekre is fokozott figyelmet kell fordítani. A leggyakoribb %u201Eérszövődmény" a magas vérnyomás. Ennek szűrése és kezelése már a tervezett terhesség előtt elengedhetetlen. A vérnyomáscsökkentő szer kiválasztásánál figyelemmel kell lenni arra is, hogy az adott szer szedése folytatható-e a terhesség alatt is. Az esetleges szemészeti elváltozások (retinopátia) tisztázására részletes szakorvosi vizsgálat javasolt. Elvileg még olyan súlyos, a látást veszélyeztető szemelváltozás is előfordulhat (úgynevezett előrehaladott, proliferatív retinopátia), amely esetén nem tanácsolható a terhesség vállalása.

A cukorbetegséghez társuló veseelváltozások is súlyosbodhatnak a terhességgel kapcsolatban. Kivételes esetekben - előrehaladott, súlyos veseműködési zavar esetén - előfordulhat, hogy szintén nem javasolt terhesség vállalása.

Érdekes kérdés, mi a teendő, ha a cukorbeteg nő nem tervezett módon esik teherbe. Ha a fogamzás megfelelő anyagcsere-állapotban történt, a terhesség felismerésétől kezdve intenzív terhesgondozás szükséges. Ellenkező esetben az anyai és magzati veszélyeztetettség felmérésével mérlegelni kell, hogy javasolt-e a terhesség kihordása.

Pregesztációs terhességnél a prekoncepcionális gondozáson túl nagyon fontos a terhesség mielőbbi felismerése is. A másállapot első jele lehet a vércukorszint labilisabbá válása. Ez szinte hamarabb felhívja a figyelmet a terhességre, mint a gyorstesztek! Természetesen egyértelmű diagnózist csak a nőgyógyászati vizsgálat után kapunk, ennek alapján kell megkezdeni a hatékony terhesgondozást. Inzulinkezelés esetén indokolt a táppénzes állományba vonulás, illetve akár a kórházi felvétel is. Az inzulinszükséglet folyamatos változása miatt hetenkénti belgyógyászati ellenőrzésre van szükség, míg szülészeti ellenőrzésnek eleinte kéthetente, az utolsó trimeszterben pedig hetente kell sorra kerülnie. Szemészeti kontroll szövődménymentes esetekben 4-6 hetente indokolt, szemfenéki elváltozás fennállásakor azonban gyakrabban is. A szülést megelőző hetekben ismét intézeti kezelés válik szükségessé.

Gesztációs diabétesz

- A gesztációs diabétesz viszonylag gyakori állapot, az európai népesség körében a terhességek 5-7 százalékát jellemzi - mondja dr. Baranyi Éva. - Bizonyos hajlamosító tényezők fennállása esetén megjelenésére gyakrabban lehet számítani. Ilyen az anya magasabb életkora (35 év feletti), az elhízás (30 vagy nagyobb testtömegindex), a cukorbetegség családi előfordulása (az első fokú hozzátartozók között), korábbi, kedvezőtlen szülészeti események előfordulása (spontán vetélés, halvaszületés, koraszülés, fejlődési rendellenességgel született gyermek), korábban észlelt enyhe anyagcserezavar, már megszületett gyermek magas (4000 g feletti) születési súlya. Mivel ez az állapot általában nem okoz különösebb panaszt, a magas vércukorszint azonban egyaránt veszélyt jelent az anyára és a magzatra, az anyagcserezavar korai felismerése a legfontosabb. Ez többnyire szűrővizsgálattal történik, amelyet minden terhes nőn elvégeznek. Ha a fokozott kockázatot jelző állapotok nem állnak fenn, a vizsgálatok javasolt ideje a 24-28. terhességi hét. Ha azonban fennáll a kockázatnövelő tényezők valamelyike, akkor a cukorbetegséggel kapcsolatos veszélyeztetettsége nagyobb az átlagosnál, és a vizsgálatokat már a 12-20. terhességi hét között el kell végezni.

A diagnózis után szükséges a terhes nő intezív, interdiszciplináris gondozásba vétele a megfelelő diabetológiai szakellátóhehyen.

A terhességi cukorbeteg glukózanyagcseréje az esetek nagyobb részében rendeződik a szülés után. Ezek a nők azonban a diabétesz szempontjából egész életükben fokozottan veszélyeztetettnek számítanak - több mint 50 százalékuk tíz éven belül valódi cukorbeteggé válik, amennyiben nem követi a javasolt étrendi és életmódbeli tanácsokat. Ez tehát azt is jelenti, hogy egy korábban gesztációs diabéteszes nő az újabb tervezett teherbeesés előtt prekoncepcionális gondozásban kell, hogy részesüljön, a már cukorbetegként számon tartott nőkhöz hasonlóan.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek