Alagút-szindróma:kellemetlen bizsergés és zsibbadás

Alagút-szindróma:kellemetlen bizsergés és zsibbadás

A csuklótáji, vagy kéztő alagút-szindróma egy olyan zsibbadással és fájdalmas mozgáskorlátozottsággal járó kézbetegség, melyet a csukló rendszeres, monoton túlterhelése okoz. Kialakulásának hormonális okai is lehetnek, ezért leggyakrabban középkorú hölgyeket érint.

2024.05.30

Az alagút szindróma tünetei

Kezdetben kellemetlen bizsergés és zsibbadás-érzet jelentkezik, amelyek jellemzően a kéz első három ujjában érezhetőek. A középideg nyomás alá kerül, a körülötte lévő terület ezért zsibbadni kezd.

Eleinte a panaszok éjszaka jelentkeznek, mivel mozgás híján az inak még inkább megdagadnak az alagútban és még nagyobb nyomást helyeznek a középidegre.

Kezelés nélkül erős, jellegzetes égő fájdalom jelentkezik a csukló tájékán, illetve az ujjakban, ami folyamatossá válik, majd az egész karba kisugározhat.

A tenyér és az ujjak szorítása elerőtlenedik és ügyetlenné válik. Minél inkább halogatja a páciens a kezelést, annál jobban sérülnek az idegek, az izmok és az inak. Előrehaladott állapotban műtéti beavatkozás szükséges!
Segítséget kérek!

Alagút-szindróma:kellemetlen bizsergés és zsibbadás

Ínhüvelygyulladás


Napjaink egyik leggyakoribb kézpanasza az ínhüvelygyulladás. Ez az égő fájdalommal járó panasz egyoldalú, monoton megterhelésre alakul ki, ami lehet akár a mobiltelefon használata is.

Melyek az ínhüvelygyulladás tünetei?

  • hirtelen, égő fájdalom,
  • duzzanat a kézen és a csuklón,
  • mozgáskorlátozottság,
  • nyomásra érzékenység,
  • fertőzés esetén láz.

Mi a teendő ínhüvelygyulladás esetén?

Miután a kézsebész szakorvos megállapította az ínhüvelygyulladást, a konzervatív kezelés első lépése általában az ízület nyugalomba helyezése, rögzítése, ami történhet gipszsínnel vagy a modernebb műanyag rögzítővel. A lokális, nem szteroid-tartalmú gyulladáscsökkentő kenőcsök és tapaszok alkalmazása is segíthet, melyet fizikoterápiával szükséges kiegészíteni. Amennyiben a konzervatív kezelések nem hoztak megfelelő eredményt, vagy az ínhüvelygyulladás előrehaladott állapotban van, a  megoldást a műtéti beavatkozás jelenti, melynek során a beszűkült ínhüvelyt megnyitják és a felhalmozódott gyulladásos szövetet eltávolítják. Ezért már a kezdeti tünetek megjelenésekor javasolt tapasztalt kézsebész szakorvos felkeresése!

Forrás: Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek