Akupunktúrával a hőhullámok ellen

Akupunktúrával a hőhullámok ellen

A hagyományos kínai akupunktúra csökkenti a hőhullámok és más változókori tünetek súlyosságát.

A szerzők 53 középkorú nőt vizsgáltak, akik már átestek a menopauzán, a menstruációs ciklusuk spontán leállt már egy évvel korábban. Öt pontos skálán (MRS) osztályozták a szomatikus (hőhullámok), az urogenitális (hüvelyszárazság és húgyúti fertőzések), valamint a pszichológiai (hangulatingadozás) súlyosságát. 27 nő részesült hagyományos kínai akupunktúrás kezelésben tíz héten át, heti két alkalommal. A tűket 20 percig hagyták bennük, de nem történt manuális ill. elektromos stimuláció.

A többi nő álkezelést kapott.Az ösztrogén, a follikuláris stimuláló hormon (FSH) és a luteinizáló hormon (LH) szintjét is megmérték mind a tanulmány kezdete előtt, mind pedig az első és az utolsó kezelés után, hogy nyomon kövessék a változásukat. Az eredmények azt mutatták, hogy a hagyományos kezelésben részesített nők szomatikus és pszichés MRS-pontszáma jóval alacsonyabb lett, bár az urogenitális panaszaik nem enyhültek. A leglátványosabb javulás a hőhullámok terén mutatkozott.A kínai akupunktúrás csoport tagjainak nőtt az ösztrogénszintje, az LH viszont csökkent.

A menopauza jellemzője az ösztrogén csökkenése, valamint az LH és az FSH növekedése, ahogy a petefészkek működése leáll. Mivel a csoportok között jelentős eltérések mutatkoztak a hormonok kezdő szintjében, ezért nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték, hogy a hormonális változások okozták a tünetek enyhülését.

A szerzők szerint a hőhullámok csökkenésére az lehet a magyarázat, hogy az akupunktúra serkenti az endorfintermelést, mely stabilizálja a test hőháztartását. Arra azonban felhívták a figyelmet, hogy a tanulmány méretileg kicsi, azt pedig nem követték nyomon, hogy a tünetek enyhülése mennyi ideig tartott. Javasolják azonban a hagyományos kínai módszert mindazoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak élni a hormonpótlás lehetőségével a kellemetlenségek enyhítésére.