Aki szül, meghülyül?

Aki szül, meghülyül?

Anyává válni nem csupán annyit jelent, hogy soha többet nem alszunk nyugodtan, vagy örökösen mosunk és teregetünk – az anyaság agyi működésünket is véglegesen megváltoztatja.

A terhesség és az anyaság az életet megváltoztató események – állítja Liisa Galea, a British Columbia Egyetem kutatója, aki laboratóriumi vizsgálatoknak vetette alá az ösztrogén nevezetű terhességi hormont. Arra a következtetésre jutott, hogy a már szült nőkben emiatt a hormon miatt másképpen működnek bizonyos gyógyszerhatóanyagok, így például a hormonpótló terápia felírásakor is figyelembe kell venni, hogy anyáról vagy gyermektelen nőről van-e szó.

Aki szül, meghülyül?

Dr. Galea kutatásai során a középkorú patkányokban az ösztrogén megléte károsította a tanulási képességeket, míg az ösztorgén hiánya fokozta a tanulási kapacitásukat. A kutató szerint az eredmény emberekre is kivetíthető, az anyák másképpen reagálnak bizonyos hormonokra, mint a gyermektelen nők.

Az anyai hormonokkal magyarázható, hogy a terhes nők figyelmetlenebbek, szórakozottabbak, hogy gyakran szenvednek memóriazavartól. Az ösztrogénnek és az emelkedett progeszteronszintnek köszönhető az is, hogy kb. 6 százalékkal összemegy az agyuk, amíg kihordják babájukat. Fél év múlva aztán visszaáll az eredeti állapotba, de az agyi működés ezalatt az idő alatt módosul kissé, amit az orvosoknak figyelembe kell venniük bizonyos kezeléseknél.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek