Akadályozzuk meg a hajhullást

Akadályozzuk meg a hajhullást

A hajhullás egy gyakori és igencsak nyugtalanító probléma a nők (és a férfiak!) körében. De valóban ennyi figyelmet érdemel? Hogyan küzdjünk meg vele és pontosan mit is kell tudnunk róla?

A hajhullás egy teljesen normális folyamat

Figyeljünk a jelekre

Hajkoronánk sok mindent elárul rólunk: helyesen táplálkozunk-e, sok stressz ér-e bennünket, esetleg van-e valamilyen szervi bajunk? Ha hajszálaink látszólag ok nélkül fogyatkozni kezdenek, az önmagában is baj, de vegyük figyelmeztető jelnek: valami nincs rendjén a szervezetünkben.

A hajunk állandóan nő: ezt a genetika és a hormonok szabályozzák. Hajszálaink 85 százaléka növekedési (anagén), igen kicsi hányada átmeneti (katagén), 15 százaléka pedig nyugalmi (telogén) fázisban van éppen. Az erős hajhullás természetes jelenség például terhesség vagy szoptatás után, de előfordulhat hormonális fogamzásgátlás vagy dohányzás következményeként is. A hajhullás mértékének hirtelen változása nem csak szépészeti probléma, hanem valamilyen betegséget is jelezhet. Ne hagyd figyelmen kívül!
, része a hajszálak természetes életciklusának – mint ilyen, nem ad okot különösebb aggodalomra. Csak akkor válik zavaróvá, ha túlzott méreteket ölt; ennek pedig sokféle oka lehet.
Egy nap alatt nagyjából 50‑100 hajszálat hullatunk el, bár ezt a számot nagyban befolyásolják különböző egyéni tényezők. Ha a hajkefédben vagy a párnádon hirtelen a szokásosnál sokkal több kihullott hajszálat találsz, ne habozz, cselekedj azonnal!

A hajhullás okai
A látszat ellenére a haj nem csak a szépségről szól, hanem nagyon is kifejező mutatója az általános egészségi állapotnak. Ősszel és tavasszal általában erőteljesebb a hajhullás, főleg akkor, ha nyáron sok napsütésnek volt kitéve, illetve ha télen nem jutott a szervezetünk elegendő vitaminhoz.
Más okok is állhatnak a túlzott hajhullás jelensége mögött: nem kiegyensúlyozott fogyókúra, betegségek, antibiotikumos kezelések, hormonális változások és hosszabb stresszes időszakok.
Ha tényleg úgy látod, hogy szinte marokszámra hullik a hajad, mindenképpen azt javasoljuk, hogy csináltass egy alap vérképet! A részletekről érdeklődj orvosodnál!

Külső tényezők
A haj nem csak egészségügyi okokból hullhat, hanem akkor is, ha nem megfelelően bánunk vele. A hajszálak szerkezete rendkívül kifinomult és komplex. Legfontosabb összetevője a keratin, egy olyan fehérje, amely a hajszálak belsejét védi a különböző sérülésektől, de sajnos nem mondható el, hogy ezt a védelmi folyamatot megkönnyítenénk.
A haj festése, hajszárítóval való szárítása, vasalása és hajsütővas használata erősen rontja a hajszálak állapotát, főleg ha nem tudjuk, hogyan kell alkalmazni ezeket az eszközöket.


Akadályozzuk meg a hajhullást

Megfelelő ápolás
Vitamin- és tápanyaghiány esetén azt tanácsoljuk, szánj különösen nagy figyelmet arra, hogy kiegyensúlyozott legyen az étrended – a megfelelő élelmiszereket nem lehet étrend kiegészítőkkel és csodatablettákkal helyettesíteni. Figyelj arra, hogy étrended elegendő fehérjét, vasat és biotint (a B‑vitamin egy típusát) tartalmazzon, illetve arra, hogy megfelelő hajerősítő kúrát alkalmazz.
Ügyelj arra, hogy valóban a megfelelő sampont használd: olyat, amely nem terheli fölöslegesen a hajat, és amely csökkenti a hajhullást. Rendszeresen használj balzsamot és hajszérumot.
Próbáld ki az öblítést nem igénylő pakolást, amely kiválóan táplálja a hajat anélkül, hogy túlterhelné, és emellett megakadályozza a hajhullást is. Ezzel a kezeléssel havonta akár 1500 hajszállal csökkentheted a hajveszteséget! A változást pedig nem csak te foged észrevenni!
Ha észrevetted, hogy ez a probléma téged is érint, ne habozz, válaszd ki a megfelelő kezelést! Ne feledd, hogy azokat a hajszálakat, amelyek már kihullottak, nem tudod visszanöveszteni – meg kell várnod, hogy helyükre újak nőjenek, ez pedig általában legalább egy pár hónapba telik.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek