AIDS: már nem olyan félelmetes?

AIDS: már nem olyan félelmetes?

Az AIDS, azaz a szerzett immunhiányos tünetegyüttes (acquired immunodeficiency syndrome) nem egészen harminc éve robbant be a köztudatba, azóta is "korunk pestisének" tartjuk. Sokaknak ma is az egy-két éven belül bekövetkező halál lebeg a szeme előtt, ha az AIDS-re gondol. Pedig az AIDS-betegség, illetve a HIV-fertőzés ma már olyan krónikus betegségnek számít, amely jól kezelhető, a betegek számára a modern, kombinált gyógyszeres terápiával hosszú évtizedekre jó életminőség biztosítható. A részletekről a december 1-jei AIDS-világnap kapcsán dr. Bánhegyi Dénes főorvossal, a Szent László Kórház 5-ös fertőző belosztályának vezetőjével beszélgettünk.

Az AIDS-re 1981-ben figyeltek fel San Franciscóban, amikor feltűnően gyakorivá vált a homoszexuális férfiak körében az egyébként igen ritka Pneumocystis carnii nevű egysejtű által okozott tüdőgyulladás és a szintén nagyon ritka érdaganat, a Kaposi-szarkóma. Korábban alapvetően mindkét kór a gyenge immunrendszerű egyének (immunszupresszív kezelésben részesülők, idősek) betegsége volt. 1983-ban azonosították a kórokozót: ez a HIV (humán immunhiányos vírus).

Hogyan hat a HIV?

A HIV a fertőzésre fogékony sejteket, elsősorban a szervezet védekezésében kulcsfontosságú szerepet játszó T4-limfocitákat támadja meg. A felületükre kötődik, majd behatol a sejtbe, hogy beírja magát annak örökítőanyagába, a DNS-állományba. Bár a fertőzött szervezetben naponta több milliárd vírus keletkezik, az immunrendszer egészséges része egy ideig képes ellensúlyozni a T4-limfociták nem normális működését, a védekezőképesség előbb-utóbb tönkremegy. A legyengült immunrendszerű betegek végül valamelyik szövődménybe halnak bele.

A vírus fertőzött testváladékokkal, elsősorban nemi úton és vérrel terjed. Korábban a homoszexuálisok betegségének tartották, de a heteroszexuálisok éppúgy veszélyeztetettek. A férfi gyakrabban fertőzi meg a nőt, mint a nő a férfit. A vér által történő fertőzés veszélye elsősorban nem kellően fertőtlenített tű használata esetén áll fenn - különösen intravénás kábítószert használók körében. Nyílt sebek érintkezése is veszélyhelyzetet teremt, illetve a nem megfelelően ellenőrzött vérkészítménnyel történő kezelés (ez Magyarországon ma már gyakorlatilag nem fordulhat elő). Végül anyáról - méhen belül - a magzatra, illetve - szülés közben - a csecsemőre, valamint szoptatás közben fertőzött anyatejjel is terjedhet a kór.

Stádiumok

Természetes kórlefolyás kezelés nélkül

  • Primer/akut HIV-tünetegyüttes: a fertőzést követő 3-6 héten belül jelentkezik lázzal, bőrkiütésekkel, átmeneti nyirokcsomó-megnagyobbodással, fáradékonysággal, rossz közérzettel, izomfájdalommal. Az első fázis 10-14 napig tart, majd a fertőzött egyén újra tünetmentessé válik.
  • Krónikus tünetmentes HIV-hordozás: semmilyen tünet nem utal a betegségre, az immunrendszer működik, ám folyik a vírus szaporodása, és a fertőzöttség az antitestek vérből történő kimutatásával igazolható. Ez az állapot 3-8 évig maradhat fenn.
  • Tünetes HIV-betegség: az immunrendszer fokozatosan gyengül, tartós, egész szervre kiterjedő nyirokcsomó-megnagyobbodás jön létre. Ez a stádium 2-3 évig tart.
  • AIDS: a súlyos immunhiányos állapot következtében mással nem magyarázható, kezelésre sem múló gyengeség, fogyás, bőrgyulladások, hasmenés, szájpenész, hüvelygyulladás alakul ki. Olyan fertőzések - "opportunista fertőzések" - keletkeznek, amelyek egészséges immunrendszer mellett nem jönnének létre. Rosszindulatú daganatok is kialakulhatnak. Az AIDS-állapot időtartama fél-két év, amely után a beteg belehal a betegség valamelyik szövődményébe.

AIDS-kilátások

Az AIDS óriási kihívás elé állította az orvostudományt. A világjárvány kitörése utáni első években csupán a szövődményeket lehetett mérsékelni. 1987 óta azonban már lassítható az előrehaladás. Az igazi áttörés 1996-ban következett be: a rendelkezésre álló gyógyszerek kombinációjával hatékonyan és tartósan fékezhetővé vált a kór előrehaladása, olyannyira, hogy a végső stádium - az immunhiányos állapot - ki sem alakult, vagy csak jóval később következett be! Természetesen ma is folynak a kutatások arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne tökéletesen gátolni a vírus szaporodási ciklusát.

AIDS: már nem olyan félelmetes?

Addig is, amíg újabb tudományos eredmények születnek, szerencsére már a ma rendelkezésre álló gyógyszerek kombinációjával is akár 35-40 jó életminőségű (és munkaképes) évet nyerhetnek azok a betegek, akiket idejében elkezdnek kezelni. Amint elkezdődik a gyógyszeres kezelés - minél hamarabb, annál jobb -, egyfajta "új időszámítás" indul a kórlefolyás tekintetében. Úgy is tekinthetünk a HIV-fertőzött állapotra, mint egy krónikus betegségre, amely állandó gondozást igényel. Az inzulinnal kezelt cukorbetegségre sem mondjuk, hogy halálos betegség, pedig az inzulin rendszeres adagolása nélkül az lenne. Nos, hasonló a helyzet a HIV-fertőzöttség esetén is. A fertőzés korai szakaszában, amikor még nem ment tönkre a védekezőrendszer, gyakorlatilag vírusmentesség érhető el!

Fegyelem nélkül nem megy

Ennek ellenére ma is sok beteg hal meg idő előtt. Vagy azért, mert későn kerül a rendszerbe, vagy azért, mert nem veti alá magát a gyógyszeres terápiának - pedig annak költségeit Magyarországon téríti az egészségbiztosító. Az AIDS-ellenes gyógyszerek szedése ugyanis igen nagy fegyelmet igényel. Egy több gyógyszerből álló kombináció szedése például akár napi öt-hatszori gyógyszerbevételt is jelenthet. Míg az egyiket éhgyomorra kell bevenni, de egy óra múlva enni kell rá, addig a másikat evés közben kell szedni, megint másikhoz zsírosabb ételt kell fogyasztani, és a sor még folytatható.

Arra is figyelni kell, hogy a betegnél mindig legyen egy adag gyógyszer, akkor is, ha mondjuk elutazik vagy színházba megy. Meg kell szokni, hogy ha hétköznap reggel ötkor veszi be az első adagot, akkor hétvégén is így kell tennie. Ilyen "apróságokon" múlik a terápia sikere. A gyógyszerszedés ráadásul olyan mellékhatásokkal is járhat, mint például a zsírlerakódások átrendeződése, vérzékeny személyeknél a vérzékenységre való hajlam fokozódása, vagy akár az inzulinra szoruló cukorbetegség.

A pontos gyógyszerszedés elhanyagolása viszont más problémát okozhat. Ha például egy magas vérnyomással küzdő beteg nyolcvanszázalékos pontossággal szedi a gyógyszereit, az már jónak minősül. Ha kihagy két hetet, az sem olyan nagy gond, utána a gyógyszer ugyanolyan hatékony lesz. Az AIDS esetében azonban nem! Bár a HIV-ről mint "a" vírusról beszélünk, valójában egy vírussorozatról van szó: ha lecsökken a gyógyszerszint, az élő organizmus szaporodása közben a visszaszorított víruspopulációban "kiválogatódhatnak" olyan példányok, amelyek rezisztenssé (ellenállóvá) válnak a gyógyszerrel, esetleg egy egész gyógyszercsaláddal szemben.

Gyermeket vállalni

Mindezzel együtt ma az AIDS kezelhető: már nem az a szörnyű kór, ami évtizedekkel ezelőtt volt. Talán hihetetlennek hangzik, de ma már az is lehetséges, hogy egy olyan pár, ahol egyikük HIV-fertőzött, különösebb rizikó nélkül gyermeket vállaljon. Ha például a férj fertőzött (de jól kezelt), a feleség pedig nem, általában az óvszerrel való védekezést tanácsolják nekik, ha pedig gyermeket szeretnének, azt javasolják nekik, hogy a termékeny napokon védekezés nélkül szeretkezzenek. Magyarországon is volt már erre példa: sem a mama, sem a baba nem fertőződött meg! Mint szakértőnk meséli, Angliában már 60 ilyen baba született!

AIDS számokban

A világon ma mintegy 40 millió AIDS-es beteg él, közülük 28-29 millióan Afrika Szaharától délre eső részén. Minden tizedik fertőzött gyermek.

Miután a világjárvány végigsöpört Afrikán, Nyugat-Európán, Észak- és Dél-Amerikán, elérte Dél- és Délkelet-Ázsiát, továbbra is terjed, elsősorban Kínát és Indiát fenyegetve. Közép- és Kelet-Európa eddig viszonylag a béke szigetének számított, kivéve egyes országokat, mint például Ukrajna és Románia. Bár többször beharangozták, Magyarországon egyelőre nem következett be az "AIDS-robbanás". Természetesen nálunk is vannak betegek, de számuk nem kiemelkedően magas, 1985 óta összesen 1701 HIV-fertőzést diagnosztizáltak. Az egyetlen AIDS-centrumban, a Szent László Kórház immunológiai osztályán az idén fél év alatt 70 új fertőzöttet diagnosztizáltak, és jelenleg 541 beteget kezelnek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek