Agyvérzést okozhat a nőknél a vörös hús

Agyvérzést okozhat a nőknél a vörös hús

Egy 30 ezer svéd nő bevonásával készült kutatás után a tudósok megállapították, hogy azok a hölgyek, akik sok vörös húst fogyasztanak, jobban kiteszik magukat az agyvérzés kockázatának.

Ha valaki naponta 102 grammnál többet fogyaszt ezekből a készítményekből, 42 százalékkal növeli az esélyét annak, hogy stroke-ot fog kapni, a vörös hús alkotóelemei ugyanis gyakran megzavarják az agyba történő véráramlást. A legkevésbé azok vannak kitéve ennek a veszélynek, akik napi 25 grammnál kevesebbet esznek belőle.

A kérdés alaposabb vizsgálatának szándékával kezdte meg kutatását Susanna Larsson a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa. 34 670 nőt figyelt meg tíz éven keresztül, akik 39 és 73 év közöttiek voltak, és egyikük sem szenvedett szív- és érrendszeri megbetegedésekben. A kutatás időszaka alatt 4 százalékuk, azaz összesen 1 680 résztvevő esett át stroke-on.

Amikor a kutatók aszerint osztották őket csoportokba, hogy mennyi vörös hús szerepelt az étrendjükben, azt tapasztalták, hogy annak fogyasztásával egyenes arányban nőtt az agyvérzés kockázata. A szárnyashús-fogyasztással kapcsolatban azonban nem találtak ilyen összefüggést.

A kockázat csak nő, ha a sok vörös húst evő nő nem dohányzik és nem cukorbeteg: 68 százalékkal nagyobb náluk a veszély, mint a hasonló, nem cigarettázó, nem diabéteszes, de kevesebbet fogyasztó társaiknál.

Az összefüggést a kutatók szerint több folyamat is magyarázhatja. Mindkét hústípus összefüggésbe hozható a magas vérnyomással, ami az agyvérzés egyik kiváltó oka. A vörös húsok emellett sok vasat és nátriumot is tartalmaznak, amelyek szintén ilyen hatással járnak.