Agresszívek leszünk a cukiság láttán

Agresszívek leszünk a cukiság láttán

Annyira aranyos, úgy megszorongatnám... Egy tanulmány szerint a cukiság agressziót vált ki az emberből.

A Yale Egyetemen végzett kutatásban az önkénteseknek állatok képeit mutatták. Volt közte aranyos, volt közte vicces és teljesen átlagos állatkép is. Az önkénteseknek ezek után meg kellett fogalmazni, mit éreztek a kép láttán. Ilyen mondatok közül választhattak, mint a Nem bírom tovább vagy Olyan bolyhos, hogy mindjárt meghalok. Minél aranyosabb volt egy állat, annál nagyobb agressziót váltott ki az emberekből.

Cukiságagressziónak hívják ezt a viselkedést, az emberek ilyenkor szinte elvesztik az uralmat maguk felett. Olyan aranyosak, hogy az őrületbe kergetnek.

Agresszívek leszünk a cukiság láttán

A kutatók azonban nem elégedtek meg ennyivel, folytatták a kísérleteket. Arra akartak rájönni, hogy az agresszió csak verbális vagy tényleg cselekvésre ösztönöz. Buborékfóliát adtak a tesztalanyok kezébe és arra biztatták őket, hogy pukkasszanak ki annyi buborékot, amennyit csak akarnak. Amikor az önkéntesek cuki állat képét nézték, átlagosan 120 buborékot pukkantottak ki, a vicces és semleges képeknél 80, illetve 100 buborék pukkant.

Az egyik magyarázat a jelenségre, hogy amikor nagyon aranyos állat képét látjuk, gondoskodni szeretnénk róla. Mivel csak a képét látjuk, erre nem vagyunk képesek és ez váltja ki a frusztrációt, amiből fakad az agresszió. A másik magyarázat, hogy egyszerűen túl sok a jóból. A pozitív érzelmek túlcsordulnak, és negatívan fejezzük ki őket, mint amikor annyira boldogok vagyunk, hogy sírva fakadunk. Ez segít úrrá lenni az érzelmeinken.

Forrás: index.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek