A zsírszövetek változása

A zsírszövetek változása

A zsírszövet sejtjeiben bekövetkező változások fontos szerepet játszhatnak a II-es típusú cukorbetegség kialakulásában. A Cincinnati Egyetem kutatói felfedezték, hogy nem az immunrendszer, hanem a zsírszövet sejtjeiben bekövetkező változások állnak kapcsolatban az elhízás nyomán létrejövő glukóz-intoleranciával és a II-es típusú cukorbetegséggel összefüggő "fokozott gyulladással".

A szerzők szerint az eredmények alapján új gyógyszereket fejleszthetnek ki a II-es típusú cukorbetegség kezelésére, továbbá akár az agresszív daganatok képződésének folyamatába is betekintést nyerhetünk.

"A jelenlegi gyógyszerfejlesztések az immunsejteket (makrofágok, T-sejtek) célozzák meg, hogy megszüntessék a fokozott gyulladást" - magyarázta Jorge Moscat, az Egyetem Rák- és Sejtbiológiai Tanszékének vezetője, a tanulmány vezető szerzője egy sajtóközleményben. "Eredményeink azonban azt sugallják, hogy az elhízás miatt létrejövő glukóz-intoleranciának semmi köze az immunrendszerhez és sokkal hatékonyabb lenne a zsírsejtekre koncentrálni."

Állatkísérletek azt mutatták, hogy a proteinkináz C-zéta (PKC-zéta) gén kettős szerepet játszik a gyulladással összefüggő jelátvitelben. Az elhízás hatására a gén a gyulladás gátlása helyett fokozni fogja azt, mivel hatására a zsírsejtek elkezdik termelni az interleukin-6 (IL-6) nevű hírvivő molekulát, mely nagy mennyiségben a májba jutva inzulinrezisztenciát okoz.

Korábbi kutatások már összefüggésbe hozták a PKC-zétát a rosszindulatú daganatokkal is, a kutatók szerint hasonló módon jön létre rák esetén is a gyulladás. "Ha sikerül jobban megismernünk ezt a folyamatot, a PKC-zéta befolyásolásával akár meg is előzhetjük a cukorbetegséget és a rákot" - mondta Moscat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek