A vitaminok nem befolyásolják a koraszülést

A vitaminok nem befolyásolják a koraszülést

Egy új tanulmány szerint a C- és az E-vitamin nagy adagban történő szedése a terhesség alatt nem befolyásolja a koraszülés kockázatát. Az eredmények szerint annak ellenére, hogy más kutatások összefüggést találtak a C-vitamin-hiány és a koraszülés között, az antioxidánst tartalmazó táplálékkiegészítők nem számítanak a megelőzés hatékony eszközének; legalábbis a koraszülés átlagos kockázatának kitett nők esetében.

Egy másik friss kísérlet eredményeivel együtt az Obstetrics & Gynecology szaklapban közzétett kutatás nem javasolja további vizsgálatok végzését a C- és az E-vitaminnal kapcsolatban ezekben a nőkben.

Néhány korábbi kutatás összefüggést mutatott a C-vitamin hiány és a koraszülés megnövekedett kockázata között. Ráadásul a C-vitamin a szakértők szerint a méhlepény és a magzatot körülvevő membránok fenntartásában is szerepet játszik a terhesség alatt, valószínűleg az úgynevezett oxidatív stressz korlátozásával. A kutatók tehát azt vizsgálták, hogy az antioxidánsnak számító C- és E-vitaminok segíthetnek-e a koraszülés mellett a preeklampszia kockázatának csökkentésében is.

A legújabb tanulmány annak az amerikai kormány által támogatott klinikai kísérletnek az új elemzése, amely az év első felében azt az eredményt hozta, hogy a C- és az E-vitamin nem befolyásolja előnyösen a preeklampszia kockázatát.

Az Alabama Egyetem kutatói által Dr. John C. Hauth vezetésével végzett kísérlet során a résztvevő nők naponta 1000 mg C-vitamint és 400 NE E-vitamint szedtek be, ami jóval meghaladja a terhesség alatt ajánlott napi bevitelt. A vitaminos és a placebo csoportban egyaránt a nők hét százaléka esetében fordult elő koraszülés.

Az eredmény egy másik, nemrégiben végzett klinikai kísérlet eredményét tükrözi, amelyben a résztvevő nők körében ugyanilyen mennyiségű C- és E-vitamin szedése után ugyanolyan arányban fordult elő koraszülés, mint a placebót szedő csoportban.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek