A visszerek kezelése

A visszerek kezelése

A kezdeti visszeres panaszok még nem igazán súlyosak, és könnyen kezelhetőek. Ám ha nem tulajdonítunk ezeknek jelentőséget, és sokáig várunk, akkor súlyosabb panaszokkal kell szembenéznünk. Szakértőnk dr. Szeberin Zoltán, a Semmelweis Egyetem Érsebészeti Klinikájának érsebész adjunktusa.

Nagyon fontos, hogy időben forduljunk orvoshoz. Mivel a probléma esztétikai része a nőket jobban zavarja, ők többnyire hamarabb felkeresik a szakembert.

Életmódváltás

Enyhe panaszok esetén a doktor többnyire még csupán életmódváltást javasol.
A rendszeres testmozgás aranyat ér! Nem csupán azért, mert megelőzi az elhízást, amely a visszérbetegség egyik kockázati tényezője. A visszerek puha falú csövek. Ha ezeket a megfeszülő és elernyedő izmok révén pumpáló hatások érik, edzettebbek lesznek. Minden sport, amely megmozgatja az alsó végtag izmait, nagyon jó, segíti az erek munkáját, az izmok, a kötőszövetek és a bőr vérellátását.

Otthon is végezhetünk érvédő tornát, ami naponta csak pár percet igényel: mozgassuk a lábfejünket fel és le, körözzünk vele, álljunk lábujjhegyre, majd ereszkedjünk a talajra.
Ha ülőmunkát végzünk, időnként álljunk fel és sétáljunk egy kicsit. Ha állva dolgozunk, néha ülve vagy fekve pihenjünk egy keveset.

Harisnya

A kompressziós harisnya viselése is ajánlott. A kompressziós kezelés lényege, hogy a kitágult felületes vénás rendszerből a mélyvénás rendszer felé tereli a vért, így tehermentesíti a bőr alatt húzódó vénás hálózatot, és az ödémát is csökkenti.

A visszerek kezelése

A speciális harisnya sűrű szövésű, rugalmas anyagból készül. Felhúzva szorosan a lábra feszül, összenyomja a bőr alatti vénákat, ezáltal segítve azok kiürülését. A különleges szövésnek köszönhetően nagyobb nyomást fejt ki a bokánál, mint a magasabb területeken, s ez a nyomás felfelé haladva fokozatosan csökken. Így segíti elő a vér szív felé történő továbbítását.

Harisnya-tippek

Nagyon fontos, hogy a harisnyát reggel még a komolyabb mozgás megkezdése előtt húzzuk fel! Nem szabad hagynunk ugyanis, hogy a harisnya akkor szorítsa el a visszereket, amikor a vér már belezúdult a tág vénákba. A még nem kitágult ereket kell elszorítanunk egy kissé!
A harisnya gyógyászati segédeszközként mindenki számára elérhető, ráadásul ma már egyre nagyobb választékban – különféle hosszúságban és színben – kapható.  Létezik kifejezetten kismamák számára kifejlesztett harisnya is, amelyet (különösen az ötödik-hatodik hónaptól) célszerű megelőzésképpen is viselni.

Gyógyszer

Ereink védelmében a természet patikájához is fordulhatunk segítségért. Egyes vény nélkül is kapható, növényi hatóanyagot tartalmazó krémek vagy étrend-kiegészítők eredménnyel alkalmazhatók a panaszok megelőzésére vagy kiegészítő kezelésre. Kérjük gyógyszerészünk segítségét!
Ha a tünetek súlyosabbak, az orvos gyógyszeres kezelést indít. Ez önmagában nem oldja meg a problémát, csupán a panaszokat enyhíti. A gyógyszerek hatásmechanizmusa azon alapul, hogy erősítik az érfalak izomzatát, ezáltal megakadályozzák, hogy a kitágult erekből folyadék lépjen ki az érfalon keresztül – ez ugyanis duzzadást okozhat.

Injekciós kezelés

Az injekciós kezelés hajszálvisszeresség (seprűvénák) esetén ajánlott, amely különösen a nőket zavarja. Ezek az erek olyan picik, hogy nem is lehetne őket mechanikusan eltávolítani. Az eljárás – szklerotizációnak is nevezik – lényege az, hogy egy speciális anyagot fecskendeznek a bőrfelszín alá. Ez az anyag az érfal hegesedését, zsugorodását, végül eltűnését okozza, így a kék csík nem látszik többé.

Hagyományos műtét

Ha az előrehaladott tágulás már a nagyobb ereket is érinti, akkor az orvosok műtétet javasolnak. Ezt altatásban vagy gerincközeli érzéstelenítésben végzik: utóbbi esetben a beteg a műtét előtt ülő testhelyzetben injekciót kap deréktájon, a gerince mellé, ami elzsibbasztja a test köldök alatti részét. Ezután fekvő helyzetben eltávolítják a fő visszérágat és az oldalágakat.

A visszerek kezelése

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy azon a területen egyáltalán nem áramlik majd a vér. A visszerek hálózata olyan, mint egy folyó holtág-rendszere. A lábunkban rengeteg visszér van, amelyek átveszik az eltávolított erek szerepét. Korábban gyakran torzító hegek maradtak a műtétek után, ma már csak kis metszéseket ejtenek, amelyek alig hagynak maradandó nyomot.

Éren belüli műtét

A legmodernebb kezelések ma vágás nélkül, katéterrel történnek, amelyet egy szúrással vezetnek a tágult visszérbe. A katéter magas hővel éri el a beteg visszérben a keringés megállását, illetve az érfal zsugorodását. A hőhatás a legnagyobb biztonsággal lézerfénnyel vagy rádiófrekvenciás hullámmal közvetíthető az érfalba a környező szövetek károsítása nélkül. Az eljárás előnye, hogy csak néhány órás kórházi megfigyelést igényel (a beteg már aznap hazamehet) és kíméletes (nem jár vágással vagy vérgyülemmel). Hátránya, hogy a különleges eszközök miatt drága, és a társadalombiztosító egyelőre nem támogatja. Egy műtét körülbelül 300 ezer forintba kerül.

Mint szakértőnk hangsúlyozza, a hagyományos műtét is jó eredményt hoz, de a jövő a modernebb eljárásoké.

Élet a műtét után

A műtét az esetek kilencven százalékában megszünteti a panaszokat.
A hagyományos műtét után a legtöbb intézményben másnap reggelig fekvést írnak elő, igaz, ma már egyre több helyen 4-6 óra múlva felkeltik a betegeket. Az éren belüli műtétek után minden esetben csupán néhány óra fekvés ajánlott, utána a beteg hazamehet.

Bármelyik műtétet is végezték, otthon semmiképpen nem javasolt napokig ágyban maradni, sőt, a könnyebb napi tevékenységek végzése, a séta kifejezetten jót tesz. A betegek így hamarabb visszatérnek az aktív életmódhoz, és a műtét utáni mélyvénás trombózis veszélye is csökken.

A műtét után 4-6 hétig javasolt kompressziós harisnya vagy rugalmas pólya, fásli viselése nappal.
Az éren belüli műtétek után némileg gyorsabb a gyógyulás. Három hónap múlva már azonban mindegy, melyik eljárást alkalmazták, a hosszú távú eredmények ugyanolyan jók.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek