A visszatérő hólyaghurut okai és megelőzése

A visszatérő hólyaghurut okai és megelőzése

Csíp, viszket, éget? A hólyaghurut a gyakori, nőknél fellépő, és rendszeresen visszatérő betegségek egyike. Ez a fertőzés az egyik, amelyre sok antibiotikumot fogyasztunk, ezáltal már sok kórokozó rezisztenssé vált a gyógyszerekre. Dr. Simon Fiala Ágnes homeopata orvos, pszichoterapeuta ezért azt javasolja, próbáljuk megkeresni inkább a betegség okát, amely lehet testi, de lelki eredetű is.

A hólyaghurut a nőknél gyakrabban jelentkező fertőzés, mivel rövidebb a húgycsövük, így könnyebben érik el a baktériumok a hólyagot. A szakértők szerint amennyiben gyakran szenvedünk a fertőzéstől, az a legfontosabb, hogy találjuk meg az okát. Ez lehet hormonális, de okozhatja inzulinrezisztencia, cukorbetegség, akár a változókor, de új partner is.

„Ha minden szervi okot kizártunk, mégis állandóan visszatérő hólyaghuruttal küzdünk, érdemes lehet megvizsgálni a lelki hátterünket. A távol-keleti gyógyászatban a húgyhólyag a megalázottság szerve. Tapasztalatok is azt mutatják, hogy ha bántalmaznak valakit – akár csak szavakkal is - és utána hólyaghurut jelentkezik, akkor az ok lelki részről is keresendő.” – magyarázta Dr. Simon Fiala, aki hozzátette, ennél a betegségnél többféle kiegészítő kezelést biztosít a homeopátia.

A visszatérő hólyaghurut okai és megelőzése

„Amennyiben a beteg forró, égető érzést tapasztal, az arsenicum albumból készült homeopátiás szert kell alkalmazni. Görcsös fájdalom, és fájdalmas vizeletkiürítés esetén a kőrisbogárból (cantharis) készült szert. Nőgyógyászati beavatkozás utáni hurut esetén a staphysagria a választandó homeopátiás szer. Ez az úgynevezett nászutas betegség szere is, azaz akkor alkalmazzuk, ha intim együttlét után jelentkeznek a tünetek, gyakran kimutatható fertőzés nélkül. Természetesen, ha véres a vizelet, erősen görcsöl a has, vagy a tünetek nem javulnak, azonnal forduljunk orvoshoz.” – javasolta a doktornő, aki azt is hozzátette, ahogy minden betegségnél, itt is fontos lenne, hogy megpróbáljuk megelőzni a baj.

Intim együttlét után ürítsük ki a hólyagot, ezzel mossuk át a húgyvezetéket, tartja a népi bölcsesség. Aki hajlamos a fertőzésre, megelőzésként fogyasszon sok folyadékot. A tőzegáfonya kapszula vagy lé jó a megelőzésre, mert megakadályozza a baktériumok megtelepedését a hólyag és a húgyvezeték falán. A fitoterápiában is használt echinacea gyógynövény homeopátiás szerként is hasznos lehet kezdődő tüneteknél.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek