A vérszegénység meglepő tünetei

A vérszegénység meglepő tünetei

Fáradtság, sápadt bőr és gyakori betegségek – a vérszegénység ismert tünetei. Az anémia felismerése azonban nem minden esetben ennyire egyértelmű. A Trombózis- és Hematológiai Központ orvosát kérdeztük, hogy milyen panaszok jelezhetik még a problémát.

A vérkép azt is elárulja, ha a vaspótlás nem elég

A panaszok kikérdezése után az orvos kivizsgálja a beteget, ehhez szükség lesz a vérkép vizsgálatára is. Ennek során azonban nemcsak a vashiányra utaló jeleket kutatja, a vérszegénység hátterében egyéb okok is állhatnak.

„Előfordulhat, hogy nem a kevés vasbevitel miatt jelentkeznek a tünetek, hanem a rossz felszívódás következtében. Ilyenkor a beteg hiába fogyaszt elegendő mennyiségű vastartalmú élelmiszert vagy akár táplálék-kiegészítőt, az a rossz felszívódás miatt nem tud megfelelően hasznosulni a szervezetében. Ilyen esetben ennek az okát kell megkeresni, célzott, pl. cöliákia irányába történő kivizsgálással.”

A vashiány mellett vérszegénységet, a túl kevés B12-vitamin és folsav is kiválthat, ezért a kivizsgálás során ezek mértékét is ellenőrizni kell. A vashiány társulhat krónikus betegségekhez, de jelentkezhet akár rosszindulatú daganat, erős menstruáció vagy aranyeres csomó okozta vérveszteség következtében is.

Az anémia kezelése

A vérszegénység tünetei akkor szűnnek meg, ha a kiváltó okot kezeljük. Ha vas, B12- vitamin vagy folsavhiány áll fenn, akkor az orvos által megállapított, személyre szabott mennyiségben kell ezeket szedni. Bizonyos esetekben a kezdő adag akár a vénynélküli készítményekben megszokott mennyiség többszöröse is lehet. Felszívódási probléma esetén a vaspótló készítményt injekcióban kapja a beteg.

A vérszegénység meglepő tünetei

Ha a kivizsgálás során egyéb betegség gyanúja is felmerül a háttérben, akkor ennek meghatározásához a hematológus megfelelő szakemberhez irányítja a beteget.

Dr. Kárpáti Ágnes

onkohematológus

Szerteágazó tünetek

A vérszegénység tünetei közül nem mindegyik jelentkezik mindenkinél. Ha több panasz is előfordul hosszabb ideje, akkor javasolt orvoshoz fordulni:

-        erős fáradtságérzet,
-        gyengeség,
-        fejfájás,
-        szédülés,
-        légszomj,
-        koncentrálási nehézség,
-        sápadtabb arcbőr,
-        hasmenés,
-        ingerlékenység,
-        láz,
-        gyakori fertőzések.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek