A városban élőket jobban fenyegeti a mellrák

A városban élőket jobban fenyegeti a mellrák

Brit vizsgálatok szerint a városokban élő nőket sokkal jobban fenyegeti a mellrák kialakulásának veszélye, amiben a testtömegbeli eltérésnek és a stresszesebb életnek van a legnagyobb szerepe.

A szakemberek közel ezer, mellrákszűrésen részt vevő nő felvételeit hasonlították össze. Azt tapasztalták, hogy a Londonban élő nők mellében a legnagyobb a sűrű, glanduláris szövet aránya. Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy - azonos korcsoportban - négyszer gyakrabban alakul ki a mellrák azoknál a nőknél, akiknél a glanduláris szövet nagyobb arányban van jelen a kevésbé sűrű zsírszövettel szemben.

Éppen ezért érdekes, hogy a 45-54 éves londoni nők mellének szövetei kétszer sűrűbbek, mint a vidéken élőké.

A brit rákkutató intézet egyik professzora szerint az egyik magyarázat az, hogy a vidéken élő brit nők kövérebbek, ami a mellrák kialakulása ellen hat a klimaxhoz közelítve.

Ugyanakkor az életkor, a családi öröklődés, az alkoholfogyasztás, a gyermekek száma és a stressz ugyancsak szerepet játszik, és a városi légszennyezés hatását sem szabad figyelmen kívül hagyni.

Szakemberek az eredményekkel összefüggésben arra hívják fel a figyelmet, hogy a városokban élő nőknek nagyobb figyelmet kellene szentelniük a szűrésre, noha jelenleg éppen ők járnak ritkábban a vizsgálatra.

A városban élőket jobban fenyegeti a mellrák

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek