A várandósság alatti dohányzás anyára és gyermekre is kockázatos

A várandósság alatti dohányzás anyára és gyermekre is kockázatos

Azok az anyák, akik preeclampsia, vagyis terhességi magas vérnyomás miatt veszélyeztetett terhesek (ez az elváltozás évente több száz újszülött halálához vezet), szignifikánsan kockáztatják még meg nem született gyermekük életét, ha a várandósság alatt tovább folytatják a dohányzást.

A Nottingham Egyetem szakértői azt is bebizonyították, hogy ha a nők felhagynak a dohányzással a terhesség előtt vagy akár alatta is, jelentősen csökkenthetik ezeket a kockázatokat.

A preeclampsia és a dohányzás közötti kapcsolatot kutató vizsgálatot a Genetics of Pre-Eclampsia Consortium (GOPEC) végezte, és a Brit Szív Alapítvány támogatta. Eredményeikről a Hypertension című lap számolt be.

%u201EA preeclampsia és az eclampsia (terhességi rángógörcs, mely preeclampsiát követően alakulhat ki) a terhesség alatti halálozás második leggyakoribb oka az országban, és összesen 70 000 terhes nő halálát okozza világszerte. 2005-ben 742 csecsemő hunyt el a terhességi magasvérnyomás következtében Angliában és Walesben. Ennek tízszerese a koraszülöttek száma ugyanezen okból. Emelik a rövid távú légzési problémák, potenciális agyi károsodás és hosszú távú szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát. A halálozások csupán a jéghegy csúcsát jelentik a kórházak, és aggódást az anyák, gyermekek és családjaik számára."- közölte Dr. Fiona Broughton Pipkin, a perinatális élettani professzor a Humán Fejlődéstani Intézet szülészet-nőgyógyászati osztályán.

Broughton Pipkin professzor egy többközpontú kohort felmérést végzett 1001 fehérbőrű nyugat-európai nő részvételével, akiknek közepes vagy súlyos preeclampsiájuk volt. A kutatás során azt találták, hogy ezen csoport dohányosai között nagyobb valószínűséggel születik koraszülött (34 hét előtt), sokkal alacsonyabb a születési testtömeg, vagy egyéb rendellenességgel jönnek napvilágra gyermekeik, a nem dohányzó várandós nőkhöz képest. A dohányzóknál ötször nagyobb valószínűséggel alakul ki eclampsia.

A kutatás eredményei


A megvizsgált 1001 nő közül a dohányzók:
- 34,8 százaléka 34 terhességi hét előtt szült - a már leszokottak 26,8 százalékához és a nem dohányzók 21,3 százalékához képest.
- 46,1 százalékánál alacsony születési testtömegű gyermeke született - a már leszokottak
- 37,5 és a nem dohányzók 27,9 százalékához képest.
- 65,5 százalékánál gyermekük születési rendellenességgel született - a leszokottak 60, és a nem dohányzók 50,4 százalékához képest.

Az ilyen kutatások hozzájárulhatnak a különböző életvitelbeli döntések szívre és keringésre gyakorolt hatásainak megértéséhez. A dohányzás egyértelműen káros mind az anyára, mind a gyermekre nézve, és támogatnunk kell az anyákat abban, hogy a várandósság minden stádiumában le tudjanak szokni a dohányzásról."- közölte Ellen Mason, a Brit Szív Alapítvány kardiológiai ápolónője.

%u201ENoha egy korábbi kutatás azt vetette fel, hogy a dohányzásnak nincs annyi káros hatása a még meg nem született gyermekre, mint ahogy azt általában hisszük, a GOPEC ellenérvei szerint a dohányzás tovább ronthat egy eleve rossz helyzetet, a preeclampsia esetében. A dohányzás abbahagyása azonban csökkenti a károsodást."- közölte Broughton Pipkin professzor.
%u201EA terhes nőket minél aktívabban kell támogatni dohányzásról való leszokásukban, és ez az új kutatás még több indokot ad erre."


A terhesség alatti dohányzás világegészségügyi probléma

A várandós nők 30 százaléka dohányzik, és a kutatók szerint ez szignifikáns egészségügyi problémát jelent a meg nem született gyermeknél. A dohányzás évente kb. 4000 magzat haláláért felelős, és koraszülést, alacsony születési súlyt, bölcsőhalált és asthmát okozhat. Ezen kívül összefüggésbe hozható a gyermekkori figyelemzavarral és tanulási problémákkal is.
Az Egyetem egy másik kutatása során 1050 várandós nőt vizsgáltak meg, ahol a nikotin tapaszok használatának hatását kutatták terhesség alatt az ilyen klinikai tesztelések létező legkiterjedtebb formájával.

Az 1,3 millió angol font (kb. 450 millió forint) költségű felmérés megvizsgálja a nikotin helyettesítő terápia (NRT) biztonságosságát, hatékonyságát és költséghatékonyságát a olyan várandós anyák esetében, akik fel akarnak hagyni a dohányzással. Ezen kívül tanulmányozni fogják a gyermek viselkedésére és fejlődésére gyakorolt hatásokat is.

Forrás: Medipress
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek