A változókor

Életünk során szervezetünk több nagy változáson esik át. Először serdülőkorban, amikor megjelenik az első ciklus, majd várandósság idején, hatalmas fizikai és hormonális változásokkal, végül pedig a menopauza idején. Ezt a klimaxnak is nevezett időszakot sokan nehezen élik meg. Nem csak a testi változások okozta kellemetlenségek, de a változás lelki vonatkozásai miatt is. A reproduktív életszakasz véget érésével sok nő önértékelési problémákkal küzd, mely még nehezebbé teszi a hormonváltozás miatt kialakult tünetek elviselését.

Fontos megérteni a változókor élettani szerepét ahhoz, hogy ne tragédiaként, hanem az életünk természetes szakaszaként élhessük meg.

A menopauza

Maga a kifejezés a menstruáció végleges megszűnését jelenti, természetes esemény, mely alkattól, népcsoporttól függően más-más életkorban jelentkezik. A menses kezdetben szabálytalan időközönként jelentkezik, majd végleg elmúlik. Ez alkattól függően 38-55 éves korra tehető, amikor is megkezdődik a változás kora. Oka a hormonális változás, az ösztogénmennyiség csökkenése. Akik korábban, a reproduktív időszakban is küzdöttek már hasonló problémával (pl. fogamzásgátló szedése miatt), ismerhetik a tüneteket.

A menopauza számtalan kellemetlenséggel járhat a hormonális változások miatt. Előfordulhat a normál hüvelyflóra megbomlása, gombás problémák, hőhullám, fáradtság, és még számtalan tünet. Sokan azért is élik meg rosszul ezt az időszakot, mert egy életszakasz (vagyis a termékeny időszak) lezárása.

Tüneteket a változókorban

A változókor számtalan tünettel járhat. Kezdetben az ösztrogéntermelés csökkenése miatt fokozatosan ritkábbá, szabálytalanabbá válik a menstruációs ciklus, majd végleg megszűnik. A tünetek már a korai szakaszban is jelentkezhetnek, s akár évekig is eltarthatnak. A hormonális változások miatt sokszor fokozott izzadékonyság, hőhullámok, s a kellemetlenségek miatt ingerlékenység is gyötri a nőket. Az izület fájdalmak is jellemzővé válhatnak, csökkenhet a nemi vágy.

A nemi vágy csökkenése nem jelent frigiditást, csupán ösztönös tartózkodást a nem egyszer kellemetlen nemi élettől. A hormonális változás miatt a hüvely nyálkahártyája szárazabbá válik, így a nemi élet sok kellemetlenséget okozhat. Emellett könnyen előfordulhat depreszió, kisebbségi komplexus, szorongás, mivel egyes nők úgy érzik a termékeny életszakasz végén már nem teljes értékűek.

Változókor és csontritkulás

A változókort követően a nők hormonális változásaik miatt jobban ki vannak téve a csontritkulás veszélyének, ezért fokozottabban kell ügyelniük a megfelelő táplálkozásra, s a vizsgálatokra. Nem egyszer csak akkor derül fény a csontritkulásra, ha egy szerencsétlen esés következtében csonttörés alakul ki. Fontos a megfelelő tápanyag bevitellel kompenzálni a hormonhiányt, s szakorvos tanácsát kikérni a megelőzéssel kapcsolatban.

Hormonpótlás a változókorban

Hazánkban már számtalan készítmény kapható, mely alkalmazható a menopauza idején a kiesett hormonok pótlására. Remek találmány, hiszen megvédheti a nőket az ösztrogénhiányos állapot okozta kellemetleségektől. Mégis sokan írtóznak a lehetséges mellékhatásoktól, s ezért nem veszik igénybe a lehetőséget. Ma már az orvotudomány fejlődésének köszönhetően nem csak kemikáliák, de rengeteg gyógynövényes táplálékkiegészítő is segíthet a változókori tünetek enyhítésében.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek