A túlevés és túlivás időszaka

A túlevés és túlivás időszaka

Egymást érik az ünnepek, együtt a család és a barátok, mindenki valamilyen finomsággal készül. December a nagy lakomák és egyben a nagy gyomorrontások, puffadások időszaka is. Nem árt felkészülni rá! Sorra vesszük, hogy milyen vény nélküli patikaszerek vethetők be túlevés, puffadás, gyomorégés vagy éppen másnaposság esetén.

Olyan sokat evett, hogy már az enzimjei sem bírnak vele!

Optimális esetben a gyomor- és béltraktusban kellő mennyiségben és változatosságban képződnek emésztőenzimek, amelyek képesek az ételekben található különféle zsírok, fehérjék és szénhidrátok bontására. Emésztési probléma esetén alapvetően két eset állhat fenn: 1) az enzimtermelődés nem kielégítő mértékű, vagy 2) az enzimek iránti igény szokatlanul nagy. Karácsony táján az utóbbi eset a tipikus: az emésztőenzimek iránti igény nő meg alkalomszerűen, egy szokatlanul kiadós, túlságosan zsíros vagy rövid időn belül behabzsolt étel miatt. Tehát a „túlevés”, a gyomrot és beleket megterhelő étel fogyasztása okozza a bajt.

Ha azt érzi, hogy túl sokat evett, és mintha az étel megrekedt volna Önben és panaszokat okoz, akkor kedvező hatású lehet az emésztőenzimek pótlása. Az elv az, hogy pótoljuk azt amiből kevés van, és segítsünk az emésztésben.

Az enzimpótló gyógyszerek fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat bontó enzimeket egyaránt tartalmaznak. Jellemzően állati eredetű, sertés vagy szarvasmarha eredetű enzimeket tartalmazó patikaszerekről van szó. Kiemelendő, hogy alkalmi „túlevések” kapcsán az emésztőenzim-pótlás megoldást kínálhat a panaszok orvoslására, azonban a hosszabb távon fennálló vagy habzsolásra vissza nem vezethető emésztési panaszoknál, orvoshoz kell fordulni.

Az utóbbi időben népszerűvé váltak a növényi eredetű emésztőenzimek. Az ananászban található bromelin, a kiviben lévő aktinidin vagy a papajában lévő papain a fehérjék aminosavakra való lebontásához járulnak hozzá (vagyis a zsíros fogásokkal nem veszik fel a harcot). A mangóban a szénhidrátok bontását végző amilázok találhatók. Hasonlóképpen, a banánban is fellehetők a szénhidrátok emésztését végző enzimek. Érdemes lehet ezeket a gyümölcsöket az étrendbe iktatni, hogy könnyebben menjen az emésztés.

A túlevés és túlivás időszaka

Ha feszül és fáj a has

A habzsolás sok esetben puffadással is jár, különösen akkor, ha valaki mozgásszegényen tölti a napjait, és fő programja a lakmározás. A puffadás ellen szimetikon hatóanyagú patikaszerek használhatók, amelyek a nagyobb légbuborékok kicsikre szakításával járulnak hozzá a panaszok enyhüléséhez. A teák közül a kömény-, kapormag- és mentatea segíthet a szeles problémák megoldásában.

Gyakori, hogy a nagy étkezések hasi fájdalmakkal is járnak. Ennek hátterében sokszor a bélfal görcsös összehúzódásai állnak, így az enyhítésükre megpróbálhatók a simaizmok görcseit oldó, vény nélkül is elérhető görcsoldó tabletták.

Ha ég a gyomor

Aki gyomorégésre és refluxbetegségre hajlamos, annak oda kell figyelni arra, hogy mit eszik. A paradicsomos és káposztás fogások például sokat ronthatnak a betegek állapotán. Ha gyomortáji égő, maró fájdalom jelentkezik, akkor a leggyorsabban ható szereknek az úgynevezett antacidok minősülnek, vagyis a gyomorsavat közömbösítő tabletták, szuszpenziók. Ezek akár fél órán belül enyhülést hozhatnak az égő gyomornak. Ha a panaszok az elalvásban vagy átalvásban zavarnak, akkor érdemes lehet famotidint tartalmazó savcsökkentő patikaszer esti bevételével próbálkozni.

Ha az ivásból is túlléptük a határt

Az év végi ünnepeknél nemcsak az evésnél, de az ivásnál is megmutatkozhat a mértéktelenség.

Noha sok házi praktika kering a másnaposság kezelését illetően, továbbra is a legjobb módszernek a bőséges mennyiségben való vízivás és az alvás számít. Miután az alkohol nem kívánt mértékben már eleve megterheli a májat, nem érdemes a helyzeten fájdalomcsillapító tablettákkal, különösen paracetamollal, tovább rontani. Inkább fogadjuk meg azt, hogy majd 2024-ben másként lesz….

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a decemberi Patika Tükörben jelent meg, keresse a gyógyszertárakban!

 

 

 

Kapcsolódó írások