A tularémia

A nyár a tularémia nevű baktérium fertőzés főszezonja a macskáknál. Ezt emberek is elkaphatják, ha macskájuk megharapja őket vagy egy fertőzött állat testnedveivel érintkeznek. A baktérium az elhullott állatok tetemében, vagy a lenyúzott bőrökön hónapokig fertőzőképes maradhat.

A fertőzés részben a fertőzött állat testnedveivel, részben vérszívó rovarok - mint a kullancs, szúnyog, vagy bolha - közvetítésével terjed. Embereknél jellemző tünet a sérülés (seb, kullancscsípés) körüli fekélyképződés, majd a közeli nyirokcsomók gyulladása és a láz.

A macskák leggyakrabban nyáron kapják el ezt a betegséget, de tavasszal is előfordul. Bár a kutyák és juhok is fogékonyak a betegségre, ezen fajoknál ritka, mondta Brad DeBey, aki egyetemi docens az állat-egészségügyi diagnosztikai laboratórium patológiáján a Kansas Állami Egyetemen.

A leggyakoribb módja a macskák megbetegedésének, hogy fertőzött állatot esznek, vagy megcsípi őket egy kullancs, amely hordozza a baktériumot. A tünetek közé tartozik a levertség, étvágytalanság, láz. A betegség ellen sajnos nincs oltás. A legjobb ötlet bezárva tartani a macskát.

"Azoknak, akik nem akarják bezárni kedvencüket, a második legjobb megoldás a kullancsok elleni védekezés. Sajnos nem lehet megakadályozni, hogy a macska nyulakra vadásszon, mivel ilyen a természete, de ezt a kockázatot vállalni kell, ha kiengedjük"- mondta DeBey az egyetem sajtóközleményében. "Az állatorvosoknak is ügyelniük kell a betegségre, különösen, ha egy szabadban tartott macska beteg vagy haldoklik. Nekünk is fontos szerepünk van a baktérium terjedésének megakadályozásában" tette hozzá.

DeBey szerint néha az emberek érintkeznek a baktériummal fűnyírás közben. Miután a Massachusetts-i Martha's Vineyard szigeten kitört a tularémia, kiderült, hogy kapcsolatban állt a fűnyírással. Ezért lett a neve" fűnyíró tularémia". A fertőzés valószínű oka egy nyúltetem lehetett, amin áthaladtak a fűnyíró géppel.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek