A természetes barnulást fokozó béta-karotin

A természetes barnulást fokozó béta-karotin

A béta-karotin kifejezést sokan hallhatták. Legtöbben a sárgarépával kapcsolják össze, azonban más, főleg narancsszínű táplálékokban is megtalálható.

A béta-karotin nem más, mint egy antioxidáns, amely a szervezetben A-vitaminná alakul át. A karotinoidok csoportjába tartozik, amelyek egyes zöldségek és gyümölcsök narancssárga színét adják.

A karotinoidok fontosak számunkra, nagyon sok előnnyel és pozitív hatással rendelkeznek. A béta-karotin és így az A-vitamin is hű szövetségesünk lehet, mégpedig az öregedés elleni küzdelemben számíthatunk a segítségére. Ez a vitamin és a béta-karotin a szabad gyökök elleni küzdelemből veszi ki a részét, azaz nagyon hatékonyan semlegesíti azokat.

A béta-karotin nemcsak a bőr állapotát javítja, hanem fényérzékenység esetén is nagyon hasznos. Mivel antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, csökkenti a bőr károsodását, illetve javítja a bőr megjelenését és egészségét.

A természetes barnulást fokozó béta-karotin

A béta-karotinnal kapcsolatban kutatásokat is végeztek. Megállapították, hogy fokozza ugyan a természetes barnulást, azonban ha béta-karotinban gazdag ételt fogyasztunk és kifekszünk napozni, lehet, hogy könnyebben lebarnulunk, de nem nyújt védelmet a nap káros hatásaival szemben. A legjobb, amit tehetünk, hogy napozás előtt megtesszük a szükséges óvintézkedéseket, azaz használunk naptejet, viszont csakis napozást követően fogyasztunk béta-karotinban gazdag táplálékokat.

Mivel azok a táplálékok, amelyek béta-karotint tartalmaznak, a szervezetben A-vitaminná alakulnak, ily módon védettséget élvezhet a látásunk, a szemünk egészsége is. A béta-karotint más tápanyagokkal is ki kell egészítenünk, amennyiben szeretnénk elkerülni a makuladegenerációt. Ezek a tápanyagok a következők: cink, E-vitamin, réz és C-vitamin.

Minél több alkalommal, azaz minél rendszeresebben fogyasztunk béta-karotinban gazdag táplálékokat, annál kisebb lesz az esélye a kognitív funkciók hanyatlásának.

A béta-karotin segít megnövelni azoknak a fehérvérsejteknek a számát, amelyek megvédenek bennünket a fertőzésektől, azaz az immunrendszer védelmét is ellátja ez az anyag.

A béta-karotin gazdag forrásai többek között a sárgarépa, a sütőtök, az édesburgonya, a narancs, a mangó, a sárgadinnye, a spenót, az uborka, a brokkoli és a vízitorma.

Forrás: gyógyszernélkül

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek