A terméketlenség növeli a petefészekrák kockázatát

A terméketlenség növeli a petefészekrák kockázatát

A petefészekrák kialakulásának kockázata számottevően csökken azoknál a nőknél, akik egy gyereket szülnek. Ez a kockázat pedig minden újabb gyerekszüléssel tovább csökken - állítja egy új tanulmány.

Egy brit felmérésben (UK Million Women Study) 8000 nőtől gyűjtött adatok elemzése alapján kiderült, hogy az egy gyereket szült nőknél 20 százalékkal kisebb valószínűséggel alakul ki petefészekrák a gyerektelenekkel összehasonlítva. Ezen belül is 40 százalékkal csökken az endometrioid és a tisztasejtes tumorok gyakorisága.
Egynél több gyerek tovább csökkenti a valószínűséget.

Azoknál a nőknél, akiknek egynél több gyermekük van, még tovább csökken a petefészekrák esélye. Becslések szerint minden további gyerek 8 százalékkal csökkenti a rosszindulatú daganat kialakulásának veszélyét.

A terméketlenség növeli a petefészekrák kockázatát

Bár az eredmények első pillantásra azt sugallják, hogy a babavállalás egyúttal hatékony rákmegelőzési „módszer” is, a dolog nem ennyire egyszerű. A kutatók megvizsgálták azokat a nőket is, akiknek végleges fogamzásgátlási céllal elvágták vagy elkötötték a petevezetéküket. Náluk szintén 20 százalékos a kockázatcsökkenés.

Úgy véljük, hogy az egygyerekes nőknél megfigyelhető jelentős kockázatcsökkenés a gyermektelen nőkhöz képest összefüggésben állhat a terméketlenséggel” – mondta Kezia Gaitskell, az Oxfordi Egyetem rákkutatója. „Ennek hátterében az állhat, hogy egyes kórképek – például az endometriózis –, amelyek megnehezítik a nők teherbe esését, egyúttal növelhetik a petefészekrák egyes típusainak kialakulási valószínűségét is.

A kutatók egyúttal azt is feltételezik, hogy a petevezeték elkötése azért csökkenti a rák kockázatát, mert egyfajta gátat képez, ami megakadályozza az abnormális rákot okozó sejtek eljutását a petefészekbe a petevezetéken át.

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek