A termékenység záloga - Babaváró 2.rész

A termékenység záloga - Babaváró 2.rész

Sorozatunk első részében egy babára vágyó fiatal pár elindult kideríteni: mi minden szükséges a sikerhez? Eddig egészségesnek hitték magukat, de most már egy kicsit aggódnak: vajon lehet-e egyáltalán gyerekük? Szakértőnk dr. Vass Zoltán szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista.

Helyzetjelentés

Hédi: 29 éves rendezvényszervező, a ciklusa 30 napos.

Bence: 33 éves informatikus egy multinál, néha túlhajtja magát.

Hédi és Bence: A ciklus függvényében most már jól "időzítik" a szeretkezéseket, mégis több hónap telt el eredménytelenül. Elhatározzák, hogy szakemberhez fordulnak.

Először érdemes elvégezni a vizsgálatok "alapkörét", amelyek nem invazívak, azaz nem járnak beavatkozással. Nagyon jó, ha a pár egy olyan intézményt keres fel, ahol nőgyógyász és andrológus is dolgozik: a szakemberek így nem csupán "üzengetnek egymásnak", hanem egymással és a babára vágyókkal szorosan együttműködve, minden apró lépést megbeszélve, közösen dönthetnek a teendőkről.

A ciklus és a méh

A termékenység záloga - Babaváró 2.részElőször Hédi megy el egy nőgyógyászati vizsgálatra, ami hasonlóképpen zajlik, mint a szokásos évenkénti vizsgálat, de a nőgyógyász különös figyelmet fordít annak kiderítésére, vajon minden adott-e a gyermekvállaláshoz.

Fontos például kitérni arra, hogy többé-kevésbé szabályos-e a menstruációs ciklus. Az nem baj, ha nem 28 napos, "ahogyan a nagykönyvben meg van írva", de az a jó, ha nem hosszabb 35 napnál. (Hédi ciklusa tehát teljesen normális.) A különböző hüvelyi fertőzések, felfázások nehezíthetik a későbbi teherbe esést! Ezért ha korábban volt ilyen betegség, arról érdemes beszámolni a doktornak.

Az orvos tapintás útján megvizsgálja a méhet, ellenőrzi a méretét és az alakját. Hüvelyi ultrahanggal meg is tekinti a méhet és a méhnyálkahártyát. A méhnyálkahártya a menstruációs ciklus függvényében változik. A peteérés alatt folyamatosan vastagodik, és az ovuláció idejére jó esetben a 9-10 milliméteres vastagságot is eléri. A 8 milliméter alatti vastagság már nem annyira kedvező, a 6 milliméter alatti pedig kifejezetten rossz előjelnek számít.

A petesejtek védelme

A nőgyógyász a hüvelyi ultrahangvizsgálat során a petefészkek nagyságát is ellenőrzi. Látja, hogy mennyire aktív a két petefészek, és hogy van-e érő tüsző.

Fontos tudni, hogy egy kislány szervezete már a születése pillanatában tartalmazza az összes petesejtjét, mintegy 3 milliót. Igaz, kamaszkorra "csupán" 400 ezer marad, bár ez még mindig hatalmas szám ahhoz képest, hogy havonta csupán egyetlenegy petesejt érik meg és válik megtermékenyíthetővé. Mint dr. Vass Zoltán hangsúlyozza, a nőknek nagyon kell vigyázniuk erre a petesejtállományra! Kerülniük kell a szélsőségeket, s igyekezniük kell minden tekintetben józanul élni. Kevés alkohol azért megengedett. Abból nem származhat semmilyen probléma, ha Hédi, aki szereti a jó vörösbort, hetente egy-két alkalommal megiszik egy pohárkával a vacsorához. Ám a dohányzás és természetesen a drogok szigorúan tilosak egy gyermeket tervező nőnek! Kerülni kell továbbá a nagy fizikai megterhelést, és meg kell próbálni minimalizálni a stresszt.

Tágulat és mióma

A hüvelyi ultrahangvizsgálat során az is feltűnik, ha esetleg a petevezeték kitágult és gyulladásos folyadékkal van tele. Ez baj, mert az ilyen petevezeték nem átjárható. Szakértőnk tapasztalata szerint a nem működő petevezetéket akkor is ki kell venni, ha a másik jól funkcionál, mert a statisztikák szerint rontja a teherbe esés valószínűségét.

A vizsgálat során arra is fény derülhet, hogy van-e mióma a méhben. Átlagosan minden negyedik nő élete során legalább egyszer megtapasztalja ezt a problémát. A mióma egy jóindulatú szövettöbblet, amellyel egészen addig nem is kell foglalkozni, amíg nincs rossz helyen, vagy nem túlságosan nagy. Ha azonban a méh üregében helyezkedik el, hasonlóképpen viselkedik, mint a fogamzásgátló spirál: nem engedi beágyazódni a méhüregbe érkező megtermékenyített petesejtet. Ha pedig a mióma nagyméretű, az azért probléma, mert a terhesség elején, amikor a méhnek rövid idő alatt sokat kell nőnie, nem engedi a tágulást.

Mindkét probléma orvosolható műtéttel, a korszerű eljárások kíméletesen, méh- illetve hastükrözés útján történnek.

Hormonvizsgálat

Szerencsére az derül ki, hogy Hédi női szervei teljesen egészségesek. Orvosa ekkor hormonvizsgálatot javasol, amely szintén nem jár különösebb kellemetlenséggel, csupán két tűszúrással. Hédinek két vérvételre kell elmennie, egyszer a ciklusa első felében, egyszer pedig a másodikban. Az eredményekre mintegy három hetet kell várni. Ez idő alatt Bencén a sor..

Folytatjuk! ( Első rész: Meddig várjunk?)