A terhességi mérgezés oka és következményei

A terhességi mérgezés oka és következményei

A terhességi magas vérnyomás, más néven toxémia, praeeclampsia, vagy terhességi mérgezés a várandósok 2-5 százalékénál fordul elő. A kórkép legjellemzőbb tünetei a hirtelen fellépő (140/90 Hgmm feletti) magas vérnyomás, de a vizelet megnövekedett fehérjetartalma (napi több mint 0,3 gramm) és a múlni nem akaró ödéma is figyelmeztető jelek lehetnek.

„A praeeclampsia-t a kóros lepényi erezettség váltja ki, tehát a lepény keringését ellátó erek nem tökéletesen alakulnak ki a várandóság elején. Érdekes megjegyezni, hogy normál erezettség esetében is kialakulna toxémia, ha a várandóságok a 44. hétig tartanának. Gond akkor van, ha ez az erezettség kórosan alakul ki a várandóság elején, mert emiatt korán, a 34. terhességi hét előtt jöhet létre a terhességi magas vérnyomás betegség, és annak rendkívül súlyos következményei lehetnek, az anya és a magzat esetében is.”– mondta el dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász főorvos, a Rózsakert Medical Center orvos igazgatója.

A terhességi mérgezés oka és következményei

Az anyánál vese és májelégtelenség, vagy akár stroke is lehet, a magzat esetében a koraszülésből adódó problémák jöhetnek létre, hiszen megoldásként nincs más lehetőség, mint a szülés megindítása, a baba fejlettségi szintjétől függetlenül.

Miért jelent komoly veszélyt a koraszülés az újszülöttre nézve?

A túl alacsony súllyal (2500 grammnál kevesebb) vagy a 37. hét előtt megszületett babáknál nagyobb a halandóság és a megbetegedések aránya, valamint a későbbi életkorban magasabb az elhízás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának kockázata is.

„Komoly előrelépésnek számít, hogy a terhességi mérgezés kialakulásának magas kockázata már a 12. héten előre jelezhető. A PAPP-A és méhartéria alapú vizsgálat korábban is elérhető volt, de a közelmúltban ez a módszer kiegészült egy új faktorral, a PLFG fehérje vizsgálatával. A PLGF (Placental growth factor) a lepény kialakításában játszik fontos szerepet, alacsony szintje utalhat arra, hogy a lepényi erezet nem megfelelő. A szűrőmódszer így még megbízhatóbb eredményt ad: friss szakirodalmi adatok szerint ugyanis kiszűri a 34. hét előtt koraszülést igénylő súlyos praeeclampsia-k  96%-át, 10% téves pozitivitás mellett.”– tette hozzá dr. Elekes Tibor szülész-genetikus, az RMC Magzati Medicina Központ vezetője.

Amennyiben a vizsgálat alapján a kismama magas kockázatú, létezik terápia a terhességi mérgezés esélyét csökkenteni, illetve késleltetni, amennyiben időben kezdjük meg a kezelést. A várandósság 16. hete előtt megkezdett alacsony dózisú (75-100 mg) aszpirin napi szedése 50 százalékkal csökkenti a praeeclampsia esélyét.  Az aszpirin segíti a megfelelő erezet kialakulását, így csökkenti a toxémia kockázatát. De mindezt csak azon kismamák esetében érdemes alkalmazni, akiknek a szűrővizsgálat során magas kockázati eredmény jött ki.

Forrás: Rózsakert Medical Center

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek