A terhesség tünetei

A terhesség tünetei

Minden nő és partnere számára érthetően fontos, hogy minél előbb megtudják, hogy terhes lett-e a nő, tehát, hogy felismerjék a terhesség jeleit. A korai terhesség felismerése rendszerint szakorvosi, de a modern terhességi teszteknek köszönhetően egyre inkább egyszerűsödő, bárhol végrehajtható feladat. Van olyan nő, aki egyszerűen csak tudja, hogy az, mások pedig az orvos közlésére hagyatkoznak, miután az elvégezte a szükséges vizsgálatokat. Tisztában kell lenni a terhesség diagnosztikus tüneteivel, és máris nagy biztonsággal megállapíthatjuk, hogy állapotosak vagyunk.

A terhesség esetleges jelei

Az embrio beágyazódása következtében kialakuló placenta egy hormont, a chorionicus (magzatburokkal kapcsolatos) gonadotropint kezdi termelni. Ez a hormon a petefészkekre hat, serkenti az ösztrogén és progeszteron hormonok további termelését; ennek következtében megszűnik az újabb peteérés és nem történik több menstruáció, mivel a méh bélése nem romlik, hanem a terhesség végéig megmarad.

Ennek folytán a már nemi életet élő nő rendszerint terhességre gyanakszik, ha elmarad a szabályos menstruációja. Ez a tünet azonban nem bizonyító erejű, mert a menstruáció más okok miatt is elmaradhat (néha hónapokig is). A terhesség valószínűsége növekszik, ha a mellek is megnőnek, a mellbimbók udvara sötétedik, hányinger (reggeli rosszullét) és gyakoribb vizelési inger jelentkezik. De mindezek az ún. esetleges jelek még nem bizonyítják a terhesség bekövetkeztét.Az első tünet, ami igen szembeötlő terhesség esetén, az a vérzés kimaradása.

A terhesség valószínű jelei

A terhesség bekövetkezését jobban alátámasztják annak ún. valószínű jelei; mint pl. a méh megnagyobbodása, a méhszáj puhábbá válása és az alhas megnagyobbodása a harmadik hónap táján. Három héttel a beágyazódás után (vagy kb. hat héttel az utolsó menzesz után) a chorionicus gonadotropin nevű placenta-hormon kimutatható a nő vizeletében Ekkor egy egyszerű terhesség-teszt percek alatt elvégezhető. Azonban, bár a pozitív teszteredmény (a hormon kimutatása) csaknem mindig korrekt, a negatív eredmény nem feltétlenül megbízható.

A terhesség megbízható jelei

A terhesség jelei között három, valóban megbízható jel van:

  1. a fötusz szívverése, amit az orvos sztetoszkópjával hallhat kb. az ötödik hónap kezdetétől.

  2. A fötusz aktiv mozgása, ami kb. ugyanabban az időben érezhető és

  3. a fötusz láthatóvá válik a képernyőn egy ultrahangos vizsgálat során.

  4. (Van egy negyedik megbízható jel is: a fötusz csontváza megjelenhet a röntgen képernyőjén; ám orvosi meggondolásból ezt általában kerülik.)

A különböző tünetekről és módszerekről kicsit bővebben

A vérzés kimaradása

A tünet főleg akkor ad pontos képet, ha a menstruációs ciklus pontosan 28 napos. Régen az alkalmazott módszer a terhesség megállapítására: a "béka" teszt volt, amennyiben ez pozitív lett, majdnem lehetett örülni.  A "béka" teszt eléggé bizonytalan, főként tavasszal. A terhesség biztos jele az volt, ha voltak magzatmozgások. Mára ez megváltozott: az ultrahang bevezetése a szülészeti diagnosztikába és a korszerű, kémiai módszereken alapuló terhességi tesztek segítsége ad biztos választ.

Terhességi tesztek

A tesztek típusait tekintve többfélék lehetnek, azonban mindegyik vizsgálat vizeletből végezhető el. A terhességi tesztek a vizeletben megjelenő kis mennyiségű HCG, terhességi hormon (Human (emberi) Chorion (terhességhez kötött) Gonadotropin (hormonok egy fajtája) ) kimutatásán alapszik. - A megtermékenyített petesejt szinte az első naptól kezdve termel egy nagyon összetett anyagot. Ez az anyag jellegzetesen emberi és az egyik alkotó eleme a HCG, ami csaknem kizárólag a terhesség esetén fordul elő. -  Az érzékenység változó, általában 4-5 nappal a várt menstruáció után már kimutatható a terhesség. Pontosabb lehet a vizsgálat, ha a reggeli első vizeletből történik, ugyanis ebben az időpontban a terhességi hormon nagyobb mennyiségben van jelen a vizeletben.

A tesztek rendkívül pontosak. Negatív eredmény (pl.: egy csík) esetében, ha a vérzés továbbra sem jelentkezik, egy hét múlva érdemes megismételni a vizsgálatot.

A terhességi teszttel kb. egy héttel korábban lehet megállapítani a terhességet, mint az ultrahanggal, mert a diagnózis azon alapszik, hogy látható-e a méhben a petezsák. A petezsák azonban a fogamzás után három héttel (az 5. terhességi héten) válik láthatóvá, amikor a terhességi teszt már "régen" jelezte a hormontermelést.

Sajnos az így kimutatott terhességekből nem mindig lesz élő magzat, illetve baba. A hibás, vagy hibásan fejlődő megtermékenyített petesejtek egy hányada (10-20%) nem fejlődik egy pontnál tovább, elhal.  Ez akkor tűnik csak fel, amikor a menstruáció néhány napot késik, majd kissé erősebb és elhúzódóbb, mint máskor. Amennyiben már előtte csináltunk tesztet és az pozitív lett (a hormonszint lassú csökkenése miatt), még egy darabig az is marad, majd negatívvá válik. Ezt manapság kíméletből "csak kémiai terhesség"-nek hívják. Ezek a terhességek ultrahanggal nem is láthatók.

A mellek feszülése

Ez bizony megzavarhatja az ember lányát. Ugyanis, a premenstruációs szakaszban ez az egyik tünet, bár terhesség esetén a szakirodalom szerint ez kifejezőbb. Sokszor olvasom, hogy hölgyek, akik babát szeretnének, két-három nappal a nem-várt havi előtt kérdezik: "Feszül a mellem, lehetek-e terhes?". Tudom, hogy ez fontos nekik, de várják ki azt a pár napot, hogy megbizonyosodjanak róla. A legmegbízhatóbb jel a menstruáció elmaradása.

A mellek feszülése, érzékenysége, ugyanolyan formában jelentkezik, mint az említett szakaszban, azzal a különbséggel, hogy nem minden esetben múlik el pár héten belül, van úgy, hogy az egész első trimeszter alatt, illetve akár utána is megmarad. Ez alatt alakul át a mell, azzá a "szervvé", amely később a baba táplálását teszi lehetővé. A mellek az első harmad közepe-vége fele kezdenek növekedésnek indulni, a tejmirigyek méretének és számának növekedése következtében. Az emlők bőrén csíkok, vagyis striák is kialakulhatnak, a felületi vénák láthatóvá válnak.

Érdemes már korán elkezdeni testápolóval vagy egyéb ápolószerrel kenegetni a mellünket (és a pocakot), hogy ezek a növekedés következtében megjelenő, nem túl esztétikus látványt nyújtó csíkok, ne legyen olyan feltűnőek, illetve kis szerencsével (mert ez szervezetfüggő), ne is látszódjanak. A mellbimbó és udvara is sötétebbé válik, valamint a bimbó udvarán található kis dudorok is kiemelkednek, amelyek faggyúmirigyek, de ezek majd visszahúzódnak a szülés után.

Az érzékenység miatt nem igazán öröm a törölközés, a melltartó hordása, esetleg érintés hatására a mellbimbó kiemelkedik és ez még érzékenyebb. A férfiaknak tehát: mindent a szemnek, semmit a kéznek elv lép érvénybe. Persze ezt nem mindenkinél van így, ők szerencsések.

A rosszullét

Sokszor reggeli rosszullétnek hívják, holott egész nap, bármely napszakban előfordulhat. Ez a terhességi tünet lehet simán émelygés és hányinger igen kellemetlen együttese, illetve a már jól ismert hányás. Ez a legkellemetlenebb, főleg, ha dolgozik valaki, és ki kell rohangálnia emiatt a toalettre, így megzavarva a munka menetét.

Enyhítésére mindenkinek más receptúra válik be. Előfordul, hogy mire az egyik módszer jó lett volna, egy hét múlva már nem jó, másik ötlet kell. Valakinek a citromkarika nyalogatása válik be, esetleg sima csap víz, citromos, hideg víz, rágózás, stb.

A tünetek kiváltásért felelős zóna az agytörzs (a központi idegrendszer azon része, ahol számos létfontosságú reflexközpont található) területén helyezkedik el. Itt található a hányingerért felelős és a hányást kiváltó terület, amelyre az emelkedett HCG hormonszint van serkentő hatással. Ez a gyomor és bélrendszer izomzatának ellazulásával is társul, aminek tulajdoníthatóan az emésztés is lassúbbá válik.

Az ízektől, illatoktól való undor, illetve kívánósság

Amikor az ember éppen nem hányingerrel, szédüléssel, hányással küszködik, akkor igyekszik tápanyagot juttatni szervezetébe. Ez viszont lehet, hogy nem lesz olyan egyszerű. Nem biztos, hogy a reggel elkészített szendvics, vagy ebéd, abban az időpontban úgy esne, mint ahogy azt mi elképzeltük.

Sokan azzal cukkolhatják a kismamát, hogy kovászos uborka csokoládé fagyival, meg hasonló ízletes kombinációk, de ez nem feltétlenül állja meg a helyét. A kismamák ennél sokkal kifinomultabbak. Valaki kínai ételeket kíván, van, aki indiait, vagy éppen gyorséttermek remekeit. Sokszor olyan ételeket kívánunk meg, amit soha az életben meg nem kóstolnánk, vagy eszünkbe sem jutna.

Vannak kismamák, akik nem válogatnak, hanem falánkabbá válnak, és mindent, akár dupla adagban is képesek megenni.

Az undorodás ízektől, illatoktól szintén főleg az első időszakban kifejezettebbek. Az undort kiválthatja az addig szeretett, kedvelt étel, ital. Ez italok esetében általában a kávé, tea, vagy tej, étel pedig sok minden lehet. Az eddig dohányzó nők némelyike a cigarettától is megundorodhat, olyan szinten, hogy nem bír meglenni dohányos, éppen nem dohányzó mellett sem. Ezeknek a tüneteknek a velejárója, a súlygyarapodás, vagy éppen a súlyvesztés. Ez az állapot szintén egyénfüggő időtartamú.

A fáradékonyság

Ez a szervezet általi hatalmas igénybevétel miatt alakul ki. Ekkor készül fel a megtermékenyült petesejt befogadására, a magzat szervezetének felépítésére, a méhlepény kialakítására. Mindemellett hozzájárul az étvágytalanság, vagy falánkság is. Tehát a szervezet hatalmas igénybevételnek van kitéve. Ilyenkor akár 12-14 órákat is hajlamosak vagyunk egyhuzamban aludni, és még mindig érezhetjük úgy magunkat, hogy nem volt elég, és folytatnánk.  A fáradtság a progeszteron hormon hatásának szintén betudható. A fáradtság idővel elmúlhat, van, akinél végig megmarad.

A gyakori vizelési inger

Ezt kiválthatja egyrészt a méh növekedése, mely nyomást gyakorol a hólyagra. Másodszor a progeszteron hormon szintjének emelkedése, ami a húgyhólyagra és annak izomzatára is hatással van, tehát olyan eset is előfordul, hogy csupán vizelési inger jelentkezik, amelyet nem kísér vizeletürítés, vagy csak igen kis mennyiségben. Mivel a terhesség alatt az anyai szervezetnek nem csak a saját, hanem a magzat anyagcseréjéből származó anyagokat is meg kell szűrnie, ezért a vesék fokozottan vannak igénybe véve.

Az érzelmi és viselkedésbeli változások

Hasonlít a premenstruációs hangulatzavarokhoz. Ezeket az érzelmi megnyilvánulásokat általában csak a szűkebb családi és baráti környezet veszi észre, hisz ezekben a körökben az ember szabadabb, könnyebben engedi el magát. A kiváltó oka az a hormonális változás, ami ilyenkor megterheli az anyát. A környezet ilyenkor csak megértésével tudja támogatni a kismamát, mert azt feltétlenül hozzá kell tennem, hogy ezek a hangulatváltozások önkéntelenek, és nem uralhatók.

Olyan, mintha egy hisztis szörnyeteg költözne a testünkbe, amit nem tudunk kontrollálni, és csak tehetetlenül szemléljük legbelülről, hogy mi is történik velünk. A másik jellegzetessége az érzelmi hullámzás. Az egyik pillanatban jókedvűek vagyunk, madarat lehet velünk fogatni, a másikban meg már a sírt ásnánk, olyan mély depresszióval küszködünk.

Nagyon fontos, hogy ekkor a kismamát cukkolni sem lehet ezekkel a hangulatváltozásokkal, mert nagy valószínűség szerint, nem az addig megszokott reakciót váltjuk ki, hanem valami sokkal veszélyesebbet. Nem szabad kockáztatni, inkább némán tűrni.  Ez az időszak szintén az első harmadra jellemző, általában elmúlik, mert addigra az anyai szervezet hozzászokik a hormon"fröccshöz".

További tünetek lehetnek a székrekedés, a has térfogatának növekedése, bőrváltozások, a nemi szervek lilás árnyalatúvá válása a vérbőség miatt.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek