A terhesség trombózishajlammal

A terhesség trombózishajlammal

Amikor egy nő megtudja, hogy gyermeket vár, akkor jellemzően elönti a boldogság. De az örömbe némi üröm is vegyülhet, ha a kismama történetesen hajlamos a trombózisra. Megijedni nem kell, de az nagyon is fontos, hogy orvossal konzultáljon a terhesség elején, és alatta is végig tartsa a kapcsolatot a szakemberrel – többek között erre hívja fel a figyelmet professzor dr. Blaskó György, a Trombózisközpont szakmai vezetője.

„A terhesség minden esetben megsokszorozza a rizikóját egy esetleges trombózisnak abban az esetben, ha a kismamánál eleve megvan a hajlam. Ennek többek között oka a magzat medencei vénákra gyakorolt nyomása, illetve a lelassult keringés is. Ebben az időszakban megemelkedik egy anyag, az úgynevezett fibrinogén szintje is, mely az alvadék, vagyis a vérrögök egyik alapanyaga.”

Mit tehet az orvos?

Természetesen a trombózis hajlammal rendelkező kismamáknak fel kell keresniük egy orvost, hiszen a babavárás náluk nagyobb veszélyekkel jár, mint egy átlagos terhességnél

„Az orvos teendője, ha a kismama örökletes trombózishajlamban szenved az, hogy a terhesség észlelésétől profilaxist alkalmaz: ez azt jelenti, hogy napi egyszer, testsúly szabályozott, alacsony molekulasúlyú heparint ad. Ezen kívül a kismama terhességét lehetőleg terhespatológiában (szövődményes terhességben) jártas szülész gondozza és kísérje végig.” – mondja professzor dr. Blaskó György, a Trombózisközpont szakmai vezetője

Otthoni teendők

Természetesen az orvoson kívül a kismamának is vannak feladatai, amiket be kell tartania ahhoz, hogy mind a baba, mind pedig az anyuka boldogan álljanak a várva várt pillanat, vagyis a születés elé.

A terhesség trombózishajlammal

„Azok a kismamák, akik tisztában vannak a trombózishajlamukkal, miután megpillantották a pozitív terhességi tesztet – és persze az első örömmámoron is túl vannak – fel kell, hogy keressenek egy terhespatológust, vagyis egy olyan szülészt, aki otthonosan mozog a szövődményekkel járó terhességek területén. Ezen kívül mindenképpen le kell mondani az olyan szokásokról, melyek egyébként is növeli a trombózis valószínűségét: tehát a kismamának nem szabad dohányoznia, illetve tartózkodnia kell az alkohol, és az esetleges drogfogyasztástól is.”

Forrás: Trombózisközpont

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek