A terhesség 16 legkorábbi jele

A terhesség 16 legkorábbi jele

De jó is lenne, ha mondjuk a nők hasán lenne egy kijelző, amiről rögtön leolvasható lenne, hogy terhesek-e vagy sem. Sok spekulációtól és tesztre pisiléstől mentene meg minket, az biztos! Mivel nincs ilyenünk, ezért mi most két részben fogjuk felsorolni a terhesség legkorábbi jeleit. Íme az első nyolc!

Mindenek előtt azt ne felejtsd el, hogy a beágyazódásig, ami a 7-10 nappal az ovuláció után van, semmi jelet sem fogsz tapasztalni. A hCG hormon ugyanis ekkor kezd csak termelődni, és a legérzékenyebb terhességi tesztek is ezt a hormont érzékelik. Ajánlott legkorábban a várt menstruációd első napján tesztelni.

Jel #1: Magasabb ébredési hőmérséklet

Aki figyeli, és vezeti az ébredési hőmérsékletét (ami arra is kiváló, hogy megtudjuk, mikor van peteérésünk, és így megnöveljük teherbeesésünk esélyeit), az tudja, hogy a peteérést követően a nők ébredési hőmérséklete magasabb. Ezt a progeszteron megemelkedett szintje okozza, és ha terhes vagy, akkor nem is csökken a menstruációd napjának közeledtével, hanem magas marad.

Jel #2: Elmaradt menzesz

Az első legárulkodóbb jele annak, hogy terhes vagy, az elmaradt menstruáció. Persze egy csomó más oka is lehet annak, ha nem jött meg. Lehet, hogy valami egészségügyi problémád van, például PCOS, de lehet, hogy a sok stressz miatt késik a vérzésed vagy magas lázzal járó betegséged volt, esetleg antibiotikumot is szedtél.

Másrészt olyan eset is előfordul, hogy valakinek egész terhessége alatt rendszeresen megjön a menstruációja, vagy legalábbis az első pár hónapban.

A terhesség 16 legkorábbi jele

Jel #3: Reggeli rosszullét

Ennek a tünetnek a megérkezéséig alig vártad, hogy legyen már valami jel. De ezt annyira nem fogod élvezni.  Ne tévesszen meg az elnevezés, mert a rosszullétek nem csak reggel támadhatnak, hanem akármikor napközben (természetesen nagy valószínűséggel a legrosszabb pillanatokban). Gyakran egyél, mindig legyen nálad pár falat, hogy sose essen le a vércukorszinted! A gyömbér és az akkupunktúra sokaknak nyújt segítséget, de van, akinek semmi sem segít, és az első trimeszterben végig rosszul van. Katalin hercegnő mindkét terhességénél kórházba került súlyos rosszullétai miatt.

Jel #4: Mellváltozások

  • A mellbimbóid nagyon érzékenyekké válhatnak
  • Fájhatnak a melleid, csomókat is találhatsz a melledben
  • A mellbimbók sötétebbekké válhatnak.
  • Az erek jobban láthatóbbak lehetnek a melleken
  • A mellbimbók udvara is sötétebbé válhat, és megnagyobbodhat.
  • A libabőrszerű pontocskák száma a mellbimbók udvarában megnőhet és méretük is nagyobb lehet a szokásosnál.

Jel #5: Megnövekedett méhnyaknyák

A progeszteronszint megemelkedése gyakran okoz erősebb, krémes folyást. A mennyisége személyenként változó lehet.

Jel #6: Fáradtság

Ha ezt olvasva majd elalszol, akkor előfordulhat, hogy terhes vagy. Amikor először esel teherbe, akkor a szervezeted sebességet vált, annak érdekében, hogy mindkettőtöket táplálni tudja. Ráadásul a progeszteron hormonnak is van egy bágyító hatása, így nem csoda, hogy ha fáradtnak érzed magad. Engedj tested kívánságainak, és pihenj!

Jel #7: Gyakori vizelési inger

Már akár egy héttel a megtermékenyülés után felfigyelhetsz rá, hogy gyakrabban kell ellátogatnod a mosdóba, viszont pisilni csak keveset pisilsz. Ez azért történik, mert az embrió elkezdi kibocsátani a hCG hormont, ami növeli az alhas vérellátását, és emiatt a hólyag érzékenyebbé válik.

Jel #8: Alhasi görcsök

Ez talán a legijesztőbb a terhesség jelei közül, annak ellenére, hogy a méhed akkor is folyamatosan össezhúzódik, amikor nem vagy terhes. Amikor terhes vagy a magzat növekszik, és nekinyomódik a méhfaladnak, és ez okozza a görcsöket. Ha esetleg véreznél is, akkor mindenképp látogasd meg az orvosodat, de ne aggódj a vérzés is lehet teljesen normális a terhesség alatt.

A további 8 terhességi jelet itt találjátok!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek