A téli és őszi hideg megemeli a vérnyomást

A téli és őszi hideg megemeli a vérnyomást

Az őszt és a telet sokan nem kedvelik, hiszen ilyenkor fázunk, gyakran kiszárad a bőrünk és még az ajkaink is kicserepesednek. A téli és őszi hideg még a vérnyomásnak sem tesz jót, hiszen megemeli azt.

Amikor a testünk hidegnek van kitéve, egyfolytában azon dolgozik, hogy annyi hőt tartson fenn, amennyit csak tud. A hidegben az erek összehúzódnak, hogy fenntartsák a testhőt, ezzel is melegen tartva bennünket. Mivel az ereink összeszűkülnek, így nagyobb erővel pumpálódik a vér az ereinkbe, hogy eljusson a szerveinkhez, ez viszont a vérnyomás emelkedését okozza.

Télen hajlamosak vagyunk hanyagolni a testmozgást, mert hideg van és egyébként is úgy érezzük, hogy a hideg évszakban több pihenésre van szükségünk. Az ülő életmódban töltött idő akár meg is duplázódhat a meleg évszakokhoz képest, ami szintén magas vérnyomást eredményez. Márpedig a magas vérnyomás ellen mi magunk tudunk a legtöbbet tenni. Még mielőtt gyógyszerre lenne szükségünk, két tényező is sokat segíthet, hogy a vérnyomásunk normalizálódjon. Ez pedig nem más, mint a testmozgás és az egészséges étrend. Mutatjuk is, hogy mit tegyünk a hideg évszakban, hogy kordában tartsuk a vérnyomásunkat.

Igaz, hogy az edzés, a rendszeres sport nagyon jó hatással van a szervezetre, de télen ha csak tehetjük, hanyagoljuk a kinti edzéseket, hiszen mint fentebb említettük, hideg hatására jelentősen megemelkedhet a vérnyomás. Télen és ősszel részesítsük előnyben az edzőteremben, a lakásban végzett mozgást.

A téli és őszi hideg megemeli a vérnyomást

Az is lényeges, hogy télen is rétegesen öltözködjünk és tartsuk melegen a testünket. Viseljünk sapkát, mivel ha nem tesszük, a fejünk is fázni fog, nem mellesleg hideg hatására a vérnyomásunk is az egekbe szökhet, és még a fejünk is megfájdulhat. Ne csak a fejünket védjük a hideg, szeles időjárástól, hanem a lábunkat és a kezünket is. Mindig viseljünk pamutzoknit és -kesztyűt.

A koffein és az alkoholos italok pillanatnyilag ugyan felmelegítik a testünket, azonban egy idő után szűkítik az ereket és ezzel csökkentik a testhőmérsékletünket. Ezzel pedig ismét csak a vérnyomásunk emelkedhet meg.

Télen hajlamosabbak vagyunk nem odafigyelni az egészséges étkezésre. Próbáljunk azonban a gyümölcsökre és a zöldségekre fókuszálni és minél kevesebb zsírosabb, fűszeresebb ételt fogyasztani. A feldolgozott ételeket is kerüljük, mert amellett, hogy nem egészségesek, még a túlsúlyért is felelőssé tehetők.

Léteznek olyan táplálékok, amelyek hatékonyak a magas vérnyomás természetes csökkentésében, most ezek közül mutatunk be néhányat. A bogyós gyümölcsök – mint a szamóca és a fekete áfonya – gazdagok antioxidáns vegyületekben, mégpedig antociánokban, amelyek összefüggésbe hozhatók a vérnyomás csökkenésével.

A cékla egy olyan gyökérzöldség, amely nitrogén-monoxidot tartalmaz. Ez egy olyan vegyület, amely nagyon alkalmas a szisztolés vérnyomás csökkentésére. A zöld leveles zöldségek mint a kelkáposzta vagy a spenót szintén vérnyomáscsökkentő előnyöket kínálnak.

A banán káliumban bővelkedik, amely ugyancsak stabilizálni tudja a vérnyomást. Sok káliumot tartalmaz még a bab, a paradicsom, a gomba és az avokádó.

Milyen táplálékokat fogyasszunk el és kerüljünk, hogy ne legyenek vérnyomásproblémáink? Együnk sok teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt és zöldséget. Kerüljük a cukros, édes italokat és ételeket. Ne együnk telített és transzzsírokban gazdag ételeket, illetve fogyasszunk alacsony zsírtartalmú táplálékokat és halakat, dióféléket, egészséges növényi olajokat.

 

Forrás: gyógyszernélkül

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek