A tél elmúltával is védekezz a vírusok ellen

A tél elmúltával is védekezz a vírusok ellen

Tudtad, hogy több mint 400 különböző vírus okozhat fertőzést kezdve az influenzától a hepatitisig? Természetesen a legtöbbre a gyógyszeres kezelés jelent megoldást, de vannak vírusölő gyógynövények, amelyek egyes vírusokkal szemben alkalmazhatóak.

Mi a vírus?

A vírus egy kisméretű fertőző ágens, megfertőzheti az összes életformát - embereket, állatokat, növényeket és mikroorganizmusokat, beleértve a baktériumokat. Szinte minden ökoszisztémában megtalálhatóak a Földön, a leggyakoribb típusú biológiai entitás. Nagyon sok módja van a terjedésének. Például vírust hordozó vérszívó rovarok által, vagy köhögés és tüsszentés során, mint az influenza estében is. A fertőző hasmenésnek lehet oka a rossz higiénia, az élelmiszer és a víz szennyezettsége. Számos vírus nemi érintkezés útján terjed, illetve fertőzött vérrel, mint a HIV.

Az évek során egyes vírusok rezisztenssé váltak az antibiotikumokra. Tudósok már dolgoznak az új generációs gyógyszerek kifejlesztésén.

Ma már sokan döntenek az éves influenza védőoltás beadatása mellett, de kiegészítésként megtámogathatod a szervezetedet a megfelelő gyógynövényekkel. Vírusellenes gyógynövények gátolják a vírusok fejlődését. Használhatóak a fertőzések kezelésére, jellemzően nincs vagy csak kevés mellékhatásuk van. Sok vírusölő gyógynövény erősíti az immunrendszert, így segít a szervezetnek ellenállóbbnak lennie. Ezek a gyógynövények vírusölő tulajdonságuk mellett számos más egészségügyi előnyökkel járnak. Például támogatják a szív- és érrendszert, emésztőrendszert és gyulladáscsökkentő hatásuk van.

1. Bodza

A bodzát számos kultúrában használták gyógyászati célokra. Alkalmas vírusos fertőzések, beleértve a herpeszt és bakteriális fertőzések kezelésére. A Journal of Alternative and Complementary Medicine-ben megjelent tanulmány szerint az A és B típusú influenza ellen hatásos.

2. Echinacea

Echinacea mostanában az egyik legkeresettebb gyógynövény. Rendszeres használata támogatja az immunrendszert és az általános egészségi állapotot javítja. Tartalmaz echinaceint, amely meggátolja a baktériumok és vírusok behatolását az egészséges sejtekbe. Képes enyhíteni a fájdalmat, csökkenti a gyulladást és a felső légúti betegségek kialakulásának esélyét.

3. Körömvirág

A virág szirmait gyógyászati célokra már a 12. században is használták. Vírusölő, nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, antioxidánsokat, melyek védik a sejteket a szabad gyököktől. A vírusok mellett jó gyulladásgátlásra és baktériumok ellen. Szárított szirmait használják tinktúrák, kenőcsök készítéséhez, égési és vágott sebek gyógyítására. University of Maryland kutatói szerint fülfertőzések ellen kiváló fülcsepp.

4. Fokhagyma

A kísérletek azt mutatták, hogy a fokhagyma hatékony a szájpenész és a herpesz ellen. Még előnyei közé tartozik, hogy képes csökkenteni a rák kockázatát, a magas vérnyomást, támogatja a szívet- és érrendszert.

5. Oregánó

Az oregano két erős vegyületet tartalmaz, a karvakrolt és a timolt, amelyek erős antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkeznek. Több mint 800 tudományos tanulmány létezik, amelyek bizonyítják a karvakrol egészségügyi előnyeit.

6. Gyömbér

Erősíti az immunrendszert, tisztítja a nyirokrendszert. Felmelegíti a testet, ez segít lebontani a felhalmozott méreganyagokat, és megakadályozza a méreganyagok felhalmozódását, ami különben fogékonnyá tenne a vírusok, gombák, bakteriális fertőzésekre. Természetes orvosság a hányingerre, fájdalom enyhítésére, gyulladáscsökkentő hatású.

Forrás: Dr. Axe

A tél elmúltával is védekezz a vírusok ellen

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek