A tavasz első vitaminbombái

A tavasz első vitaminbombái

Naponta legalább öt adag zöldséget és gyümölcsöt lenne szükséges minden embernek fogyasztania. Persze mindig friss és idénygyümölcsöt érdemes vásárolni.

A gyümölcsöket érdemes mindig nyersen fogyasztani, hiszen ha mindig csak süteménybe sütjük azokat, akkor az értékes tápanyagai nem érvényesülnek.

Kalcium, vas és vitaminok

A földiepernek kiemelkedő az A- és C-vitamin-, illetve a kalcium- és a vastartalma. Ezeken kívül van még benne B1-, B2- és E-vitamin, illetve foszfor, kálium és magnézium is. A földieper hatékonyan képes kezelni a magas vérnyomást és a keringési problémák esetén is hatásos lehet. Vértisztító hatása közismert. Fontos tudni az eperről, hogy a leszedését követően hamar elveszti C-vitamin-tartalmát, így érdemes azt minél gyorsabban elfogyasztani. Az eper egyes embereknél allergiát válthat ki. A leveléből készülhet tea, amely a belső szerveket fertőtleníti és tisztítja.

A tavasz első vitaminbombái

Lassítja az öregedést

A korai cseresznye meglehetősen gazdag C-vitaminban, amelyre nagy szükségünk is lehet a hideg, téli hónapokat követően. De a C-vitamin mellett tartalmaz még A-, B1-, B2-, B6-vitaminokat, illetve folsavat, biotint, niacint, riboflavint, illetve káliumot, foszfort, nátriumot és kalciumot. A cseresznyében találhatók még karotinoidok (béta-karotin, lutein), antociánok és flavonoidok, amelyek antioxidáns vegyületeknek számítanak. Az antociánok rugalmassá teszik és erősítik az érfalat, illetve serkentik a kötőszövet újraképződését. Az antocián vegyületek a gyulladásokat is mérsékelni tudják. A bioflavonoidok semlegesítik a szabad gyököket és lassítják az öregedési folyamatokat.

Salaktalanító hatású

A rebarbarát sokan gyümölcsként ismerik, hiszen egy édes táplálékról van szó, amelyet süteménybe is süthetünk. Azonban szakértők egyöntetű véleménye alapján a rebarbara zöldségnek számít. A rebarbara sok A-, B1-, B2- és C-vitamint, illetve niacint tartalmaz. Ásványi anyagok közül pedig legfőképpen káliumban, kalciumban, foszforban, magnéziumban, szelénben és vasban bővelkedik.

A rebarbara hashajtó hatással bír. A rebarbara csak főzve fogyasztható. Az előkészítés során a leveleket és a levélrügyeket el kell távolítani, mivel ezeknek magas az oxálsavtartalmuk. A rebarbarának salaktalanító hatása is van, viszont nagy mennyiségben fogyasztva gyomor- és bélgörcsöket, illetve bélnyálkahártya-irritációt okozhat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek