A tartósan magas vércukorszint (halálos) szövődményei

A tartósan magas vércukorszint (halálos) szövődményei

Nem fáj, csendben lappang évekig; tipikus tünetek nélkül is, idős korban is jelentkezhet, normál testsúlyúakat is érinthet – mi az? A válasz a 2-es típusú diabétesz, mely néha csak akkor derül ki, ha valakit rutin laborvizsgálatra küldenek, vagy a tünetei miatt bőrgyógyászhoz, szemészetre, általános orvosi vizsgálatra megy és ott felmerül ennek gyanúja.

2019.08.08

Egy bizonyos kor felett az ember képes izgatottan várni a laborleleteit, és nézi, talál-e valahol csillagot, hogy határértéktől eltérő-e a kapott eredmény. Talán a vércukorszint az, aminél elég sokan tudják, hogy a reggel, éhgyomorra végzett vizsgálat esetén kevesebbnek kell lennie 6,1 mmol/l-nél. Nincs csillag, hurrá!

Ám ha az érték 6,1-7,0 mmol/l közé esik, akkor bizony ott a kis jelzés a papíron, ugyanis ez úgynevezett emelkedett éhgyomri vércukor (IFG) – ez pedig a cukorbetegség „előszobája”. Ilyenkor még nagyon hatékonyan be lehet avatkozni a folyamatba és vissza lehet fordítani az állapotot.

Ha viszont az éhgyomorra végzett vizsgálatkor a vércukorszint 7,0 mmol/l-nél magasabb értéket mutat (és a kis papíron ilyenkor ott van a figyelmeztető jel), akkor felmerül a cukorbetegség diagnózisa, amit egy másik alkalommal, ugyanígy elvégzett méréssel kell igazolni.

Szóval a leletek megnézése után jó érzés nyugodtan felsóhajtani, ha a vércukorszint 6,1 alatti. De mi a teendő, ha ennél nagyobb az érték?

Ha emelkedett az éhomi vércukorszint, és a cukorterhelési vizsgálat 2 órás értéke (vagyis cukrot tartalmazó folyadék ivása után 2 órával) a normál tartományon belül marad, akkor az orvos életmódváltásra tesz javaslatot. Nincs itt a világvége, a helyzet kezelhető! A csökkent glukóztolerancia (cukortűrő képesség) ugyanis egy olyan anyagcsere-állapot, amely gyakran ebben az állapotában állandósul. Esetleg vissza is fordítható. Ám sajnos az esetek 4-7 százalékban átbillen cukorbetegségbe.

- A kezeletlen vagy rosszul kezelt cukorbetegségnek ugyanis számos rövid és hosszú távú szövődménye lehet és lesz is – hívja fel a figyelmet dr. Benczúr Béla kardiológus, belgyógyász, diabetológus.

Miért fontos, hogy mi okozza a cukorbetegséget?

Míg 1-es típusú cukorbetegség esetén elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei, addig a betegség 2-es típusánál van ugyan inzulintermelés, de a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben. Ahhoz, hogy az egészséges vércukorszint fennmaradjon, a szervezet nagyobb mennyiségű inzulint termel, ám a hasnyálmirigy előbb-utóbb képtelen elegendő mennyiségben előállítani ezt a hormont, azt szokták mondani erre, hogy kimerül.

A tartósan magas vércukorszint (halálos) szövődményei

És míg az 1-es típusi diabétesz esetében elkerülhetetlen az inzulin adása, addig a 2-es típusú diabétesz esetén gyakran elkerülhető ez a kezelési forma – igyekeznek is az orvosok inzulin nélkül megoldani a helyzetet.

A 2-es típusú diabétesz kezelésének lépései

1. Életmódváltás (diéta, leginkább az egyszerű cukrok kerülése, a testmozgás fokozása, testsúlycsökkentés)

2. Gyógyszeres kezelés bevezetése

a. metformin hatóanyagú, illetve metformintartalmú készítmények

b. kombinált kezelés

– antidabetikum-kombináció (tabletta)

– utolsó lehetőségként antidiabetikum (tabletta) + inzulin (injekció) kombinációja.

El lehet kerülni a diabétesz kialakulását?

El lehet, és el kellene kerülni! Mint számos más betegség megelőzésének érdekében, a diabétesz elkerüléséhez is egészségesen, változatosan kell táplálkozni, be kell építeni a sportot a hétköznapokba, így már általában a testsúlyt is a megfelelő keretek között lehet tartani.

Mindezekre akkor még inkább oda kell figyelni, ha a felmenők között van cukorbeteg, ugyanis a diabétesz kialakulására örökletes hajlam is van.

A 2-es típusú diabétesz előtt előbb inzulinrezisztencia alakul ki: a zsír-, izom- és májsejtek nem tudják az inzulint megfelelően felhasználni. Ilyenkor a hasnyálmirigy még több inzulin termelésével próbálja ellensúlyozni a megnövekedett igényt. Ez ideig-óráig működik is, ám eljön az idő, hogy a hasnyálmirigy sejtjei már nem működnek hatékonyan. Ahelyett, hogy a cukor bejutna a sejtekbe, felhalmozódik a véráramban. A sejtek pedig éheznek.

Tünetei – már ha vannak!

Sokaknál nem okoz jellegzetes tüneteket a betegség, gyakran előfordul, hogy más probléma miatt megy az illető orvoshoz és ott merül fel a diabétesz gyanúja, melyet aztán az általános laborvizsgálat segítségével tudnak ellenőrizni.

Ha mégis vannak tünetek, akkor ezek lehetnek:

• szomjúság,

• szájszárazság,

• megnövekedett étvágy,

• szokatlan testsúlyváltozás,

• gyakori, akár óránként jelentkező vizelési inger,

• esetleg elmosódott látás,

• kóros fáradtság,

• lassan gyógyuló sérülések,

• gyakori Candida- vagy húgycsőfertőzések,

• bőrviszketés,

• a szexuális élet zavarai férfiaknál és nőknél egyaránt.

A tartósan magas vércukorszint (halálos) szövődményei

A leeső vércukorszint (hipoglikémia) miatti rosszullét jellemzői: az illető homályosan lát, szédül, kiveri a víz, zavart lesz. Ez az állapot 2-es típusú diabétesz esetén a rossz(ul betartott) diéta és a gyógyszerszedés elhanyagolása miatt fordulhat elő. Ha ennek a lehetőségéről nem tud a beteg, nem ismeri fel a tüneteket, vagy nincs kéznél egy kanál méz, egy kis cukor, akkor a probléma eszméletvesztésig fokozódhat, és ilyenkor az illető már külső segítségre szorul. Épp ezért is fontos, hogy ha az utcán elesett, fekvő embert látunk, akkor kérdezzünk rá, nem cukorbeteg-e, és azonnal hívjunk mentőt – kéri dr. Benczúr Béla.

Ha a vércukorszint 3,0 mmol/l alá esik, akkor jelentkezik a hipoglikémia. Oka 2-es típusú diabéteszesek esetén az lehet, hogy az előírtnál kevesebb szénhidrátot fogyasztott, az étkezést és a tablettás kezelést nem hangolta össze, vagy nagyobb fizikai munkát végzett, ami miatt a szervezet több szénhidrátot használt fel. Alkoholfogyasztás esetén is felléphet, illetve hasmenéssel járó betegségek miatt is kialakulhat. Időnként szélsőséges meleg vagy nagyon hideg időjárás is kiválthatja.

- Sajnos időnként előfordul a helytelenül, elégtelenül kezelt cukorbetegek között a hirtelen halál is. Az éjszakai vércukorszint esés miatt következhet be a „dead in bed”, tehát hogy a cukorbeteg álmában hal meg. A nagyfokú vércukoresés ugyanis fokozhatja a szívizom ingerlékenységét, ez adott esetben súlyos szívritmuszavart okozhat, ez pedig akár halálhoz is vezethet – figyelmeztet a diabetológus.

Hosszú távú szövődmények alakulhatnak ki a szervezet nagy és kis ereinek károsodása következtében is. Éveken át jelenlévő, kezeletlen diabétesz esetén elzáródhatnak a legnagyobb átmérőjű ereink a fejben, a szívben a nyakban, a végtagokban, így szívinfarktus, agyi érkatasztrófa, alsó végtagi érszűkület (és emiatt nehezen gyógyuló fekély) alakulhat ki.

A kis erek károsodása szemész orvoshoz kergeti a beteget, ugyanis romló látáshoz vezet, (retinopátia) súlyos esetben vaksághoz is. Jellegzetes szövődmény a vesekárosodás (nefropátia), és az idegrendszer károsodása (neuropátia), ami a végtagok érzéketlenségét okozza. Előfordul, hogy magára a betegségre is a szexuális élet zavarai hívják fel a figyelmet, pedig ez már a kezeletlen cukorbetegség szövődménye! A kiserek több évig tartó károsodása miatt erektilis diszfunkció jelentkezik, és a férfiaknál ez szokott lenni az a pont, amikor segítséget kérnek.

Fontos tudni, hogy ezek a szövődmények a diabétesz megfelelő gondozásával elkerülhetők! – tette hozzá dr. Benczúr Béla.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek