A társfüggőség 5 jele

A társfüggőség 5 jele

A társfüggőség, bizonyos emberekhez való túlzott kötődést jelent. A társfüggő ember érzéseit, akaratát és késztetéseit egy másik ember és közös viszonyuk határozza meg

Munka-, alkohol-, cigi-, drogfüggőség. Ezek a problémák, sajnos nem új keletű dolgok. Napjainkban azonban újabb probléma, újabb fogalom jelent meg a kodepencia. Pszichológusok szerint a társfüggőnek kell a tudat, hogy szükség van rá, hogy nélküle a másik elveszne.

Rengeteg formában jelentkezhet, de a lényege ugyanaz: bizonyos emberekhez, vagy emberhez - valakihez - való túlzott kötődés. Gyakori, hogy a párok egyik tagja jobban, erősebben kötődik, mint a másik. Beteges társfüggőségről, dependenciáról viszont csak akkor beszélünk, ha a függőség nem kölcsönös és mértéke nagyon erős.

Itt van 5 kérdés, ha minden kérdésre igen a válaszod, akkor te is társfüggő vagy!

1. Csak azért nem szakítasz, hogy ne legyél egyedül? Ergo félsz az egyedülléttől? Hogy mit fogsz csinálni, ha nincs melletted a párod?

2. Félelmeid irányítanak?

3. Üresnek és magányosnak érzed magad?

4. Állandóan aggodalmaskodsz és bűntudatod van?

5. Nem érzed magad szerethetőnek?

Ha ötből, öt pipa akkor bizony te társfüggő vagy!

Társfüggőség okai:

Mint sok egyéb lelki probléma esetében, itt is a korai kapcsolatokban, a gyerekkorban kell keresnünk a hajlamosító tényezőket. Két ellentétes élmény vezethet ide: az egyik, ha a szülő fojtogató szeretete, uralkodása, a magához láncolás a jellemző a gyerek életében, akkor nagy eséllyel nem lesz önálló, érett személyiség, és mindig szüksége lesz egy ilyen függőségi viszonyra. A másik eset a szeretethiányos gyermekkor. Aki szeretethiányban nő fel, mindig kielégíthetetlen szeretetéhséggel fog küzdeni, és kapaszkodnia kell valakibe.ű

Forrás: napidoktor.hu

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek