A tamponhasználat veszélyei

A tamponhasználat veszélyei

A toxikus sokk szindrómát azok a hüvelyben élő baktériumok okozzák, amelyek a tampon anyagával reakcióba lépve allergénként lépnek fel olyan súlyos allergiás reakciót okozva, mely életveszélyes állapot kialakulásához vezethet.

A toxikus sokk szindróma szerencsére nagyon ritka kórkép, de nagyon súlyos, akár halállal is végződhet. Ezért kell ismerni és tudni, mi okozza. Emlékezetes annak a tizenéves kislánynak az esete, aki meghalt a tamponhasználat miatt kialakult tünetektől. A hír meglehetősen rémisztő, de ha tudjuk, mi a baj eredete, és hogyan kell védekezni ellene, akkor nem kell félni a tampontól.

A toxikus sokk szindrómát az váltja ki, hogy a hüvelyben lehetnek olyan baktériumok - valamilyen előzetes fertőzés következtében -, melyek a tampon anyagával reakcióba lépve allergénként szerepelnek és olyan súlyos allergiás reakciót hoznak létre, mely az életet is veszélyezteti.

Tünetek:

A tampon felhelyezése után rövid idővel rossz közérzet, hányás, eszméletvesztés, nehézlégzés lép fel - akár gégeödéma is kialakulhat -, a vérnyomás esik, majd mérhetetlenné válik, a pulzusszám emelkedik - ez még orvosi segítség mellett is életveszélyes. Legtöbbször azonban az előbb felsorolt figyelmeztető jelek otthon vagy munkahelyen kezdődnek, ahol nincs orvos a közelben. A tünetek alapján sokszor gyomorrontásra vagy vírusfertőzésre gondolnak és nem is kérnek rögtön orvosi segítséget. Mivel azonban a kialakult ijesztő állapot nagyon gyorsan rosszabbodik, előfordulhat, hogy mire a beteg szakszerű ellátást kapna, ún. anafilaxiás sokkban meghal. Ha kórházba kerül, akkor sem biztos, hogy első kérdésként felmerül, hogy menstruál-e és visel-e tampont. Így a sokk a szakszerű kezelése ellenére - miután a tampon továbbra is a hüvelyben marad, és az allergiát okozó ágens továbbra is fennáll -, nem múlik, a beteg állapota nem javul.

Tehát feltétlenül tudni kell, hogy ha valaki tampont használ és a tampon felhelyezése után kezdi rosszul érezni magát, akkor azt azonnal el kell távolítani a hüvelyből, nem szabad megvárni, míg a rosszullét fokozódik.

Ha a menses előtti időszakban hüvelygyulladás, folyás volt megfigyelhető, nem szabad a menstruáció alatt tampont használni. Miután piszkos kézzel is be lehet juttatni a baktériumot a hüvelybe, a tampon felhelyezése előtt alaposan kezet kell mosni vagy aplikátorral kell felhelyezni a tampont. Ha netán olyan súlyos állapot alakul ki, mely orvosi segítséget igényel, feltétlenül tájékoztatni kell az orvost arról, hogy a beteg menstruál, és tampont használ.

A betegséget megelőzni csak a tampon használatának teljes kiiktatásával lehet. Ha lehet, tampont csak abban az esetben használjunk, ha feltétlenül fontos. Éjszaka, alvás alatt azonban soha! Használat előtt feltétlenül mossunk kezet, piszkos kézzel soha ne cseréljünk tampont. Hüvelygyulladás esetén a menses alatt nem szabad tampont használni. Esetleges hirtelen rosszullét, kórházba kerülés esetén tájékoztassuk az orvost az éppen zajló menstruációról, illetve a tampon használatáról.

Dr. Szőczei Beáta, szülész-nőgyógyász

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek