A szívinfarktuson átesett nők hajlamosabbak a depresszióra

A szívinfarktuson átesett nők hajlamosabbak a depresszióra

Az Alberta és a McGill Egyetem kutatásai szerint azoknál a nőknél, akik szívinfarktuson estek át, gyakrabban tapasztalható depresszió, mint férfitársaiknál. A tanulmány az European Journal of Cardiovascular Nursing c. szaklapban jelent meg.

A szakemberek 486 beteget, köztük 102 nőt vizsgáltak, és megállapították, hogy a nők 14,3 százalékánál egy évvel az infarktus után a depresszió rosszabbodik, míg a férfiaknál ez mindössze 11 százalék. Emellett a nők az infarktus utáni egyéves állapotfelmérő teszteken is rosszabb eredményeket értek el.

"Megerősítjük, hogy a depresszió fontos szerepet játszik a felépülő betegek életminőségében, amit már régebbi tanulmányok is felfedtek" - mondta Colleen Norris, az eredményeket bemutató tanulmány egyik szerzője. "Eredményeink aggasztóak, mert a depresszió akadályozza a felépülést, és befolyásolja a szívbetegség utáni életminőséget" - mondta Norris.

A kutatók szerint a nők vagy másképp reagálnak az infarktus kezelésére, vagy az egész betegséget másképp értékelik. Korábbi tanulmányok szerint a nők másképpen birkóznak meg a betegséggel, mint a férfiak. Norris azt is megjegyzi, hogy a nők kisebb valószínűséggel járnak szívgyógyászati rehabilitációra, és ezáltal kevesebb segítséghez jutnak életvitelük megváltoztatásához, amely szükséges volna a szívinfarktus utáni felépülésben.

Az eredmények felhívják a kezelőorvosok figyelmét arra, hogy hosszú ideig nyomon kell követniük azon betegek sorsát, akik szívrohamon estek át - különös tekintettel a nőkre.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek