A szimbiotikumok és társaik

A szimbiotikumok és társaik

A vastagbél nagyon fontos szervünk, hiszen nemcsak a táplálék emésztésében és a tápanyagok felszívásában, de szervezetünk védekezőképességében is kiemelkedő szerepet játszik.

A vastagbélben egymással egyensúlyban élnek a jótékony és káros baktériumok milliárdjai. Ezek alkotják a normál bélflórát, ami a felnőttek testtömegéből 1-1,5 kg-ot tesz ki!

Amikor ez az egészséges egyensúly megbillen, kellemetlen közérzet, rosszabb emésztés, hasmenés jelentkezhet.

Mit tehetünk a mikrobiális egyensúly helyreállításáért?

Először is tisztázzuk, mik is azok a szinbiotikumok. Olyan készítmények, amelyek egyszerre tartalmaznak prebiotikus rostokat és jótékony hatású élő baktériumokat, ún. probiotikumokat is.

A prebiotikumokról

A prebiotikumok tulajdonképpen olyan élelmi rostok, amelyek ellenállnak a gyomor- és epesavaknak és emésztetlenül, változatlan formában kerülnek a vastagbélbe, ahol a jótékony baktériumok számára táplálékul szolgálnak. A prebiotikumok közül a legfontosabb az inulin, amelyet például hagyma, fokhagyma, articsóka, bab fogyasztásával juttathatunk a szervezetünkbe.

Érdekesség, hogy az anyatej nagy mennyiségű prebiotikumot tartalmaz, míg a tehéntejben ezek csak nyomokban találhatók meg.

A szimbiotikumok és társaik

A prebiotikumok azonban nemcsak a jótékony baktériumok növekedését a serkentik, hanem a bél védekezőrendszerére is  kedvező hatást fejtenek ki azáltal, hogy belőlük a bélbaktériumok rövid szénláncú zsírsavakat képeznek. A vastagbél nyálkahártyáját alkotó sejteknek ugyanis ezek a zsírsavak a legfőbb energiaforrásai.

A probiotikumokról

A probiotikumok az emberi szervezet egészsége szempontjából jótékony hatással bíró, élő tejsavbaktériumok, amelyek egyébként az emberi bél mikroflórájának természetes alkotóelemei.

Nem minden baktériumról lehet elmondani, hogy probiotikum, mert ahhoz - az előbbieken kívül - számos egyéb, szigorú feltételnek kell megfelelniük, többek között: álljanak ellen a gyomor- és epesavaknak; képesek legyenek hozzátapadni a bélnyálkahártyához és ott meg tudjanak telepedni, szaporodjanak; az ipari technológiai eljárás - pl. tablettázás - során életképességüket ne veszítsék el.

A probiotikumok természetes forrásai a tejtermékek - pl. élőflórás joghurt, kefír - és a fermentált húsok. Fontos, hogy a probiotikus hatás kifejtéséhez, a telepek képzéséhez elegendő számú jótékony baktérium kerüljön a szervezetbe, ami kb. 108-109 telepképző egység. Ezt a mennyiséget pl. étrend-kiegészítőkkel lehet biztosítani.

Szimbiotikumok

A harmadik nagy csoport a szimbiotikumok, ahol a pre- és probiotikumokat kombinálva teszik hozzá az élelmiszerekhez, ezáltal fokozva egymás hatását még értékesebb élelmiszert kapva. Ezt általában tejtermékek készítésénél alkalmazzák. Látva a pre- és probiotikumok számos jótékony hatását egészségünkre kijelenthetjük, hogy az ilyen élelmiszerek fontos szerepet kell, hogy kapjanak a mindennapi életünkben!

Mikrobiális egyensúly

Az emberi béltraktus jótékony és ártalmas baktériumfajok százaiból álló hatalmas és változatos mikroflórával rendelkezik. A jótékony baktériumok, elsősorban a Lactobacillus és Bifidobacterium fajok a születéstől, a gazdatest egész élete során uralják a vastagbelet. Felnőttek esetében a mikroflóra összetétele egészen stabilnak mondható, azonban idősebb korban a jótékony bifidobaktériumok aránya lecsökken.

Normál esetben a jótékony baktériumok kontrollálják az ártalmas baktériumok mennyiségét, és fenntartják a vastagbél ellenálló képességét. Megakadályozzák ezzel a káros baktériumok és a kórokozók túlszaporodását. Mindazonáltal, ez a mikrobiális egyensúly könnyen felborulhat antibiotikumok szedése, étrendváltozás, utazás, valamint a bél megbetegedései következtében és laktózintoleranciában.

Bizonyított gyógyhatás

Az utóbbi évtizedekben tudományos vizsgálatok egész sora irányult az egyes baktériumtörzsek klinikai hatásainak igazolására.

Probiotikumok klinikai vizsgálatok által bizonyított klinikai hatása:

Lactobacillus acidophilus: csökkentette az antibiotikum-kezelés okozta hasmenést (Black et al. 1991)

Lactobacillus casei: a rotavírus okozta hasmenést lerövidítette, im-munmoduláns hatás (Sugita and Togawa 1994 Nagao et al. 2000)

Lactobacillus rhamnosus (LGG): a rotavírus okozta hasmenést lerövidítette, immunmo-duláns hatás, enyhítette a gyulladásos bélbetegségeket, az allergia kezelése és megelőzése (Guandalini 2000, Kaila et al 1992, Gupta et al 2000, Kalliomaki 2001b)

Lactobacillus plantarum: enyhítette a gyulladásos bélbetegséget, az LDL koleszterol szintet csökkentette (Niedzielin 2001, Bukowska 1998, Bi-fidobacterium longum: allergia kezelése, Isolauri 2001)

Lactobacillus reuteri: a rotavírus okozta hasmenést lerövidítette (Shor-nikova 1997)

Streptococcus thermophylus: laktóz-intolerancia tüneteinek csökkentése (Ouwehand 2002)

Számos Lactobacillus és Bifidobacterium törzset sikeresen alkalmaztak antibiotikum-kezelés utáni, illetve utazók hasmenéses megbetegedésének megelőzésére és kezelésére.

A bél mikrobiális egyensúlyának normalizálása vagy helyreállítása probiotikum bevételével számos bélbetegség tüneteinek enyhülését okozza: pl. székrekedés, laktóz-intolerancia vagy irritábilis bélproblémák esetén.

A bél védekezőrendszerének megerősítése

A fentieken túlmenően, a probiotikumok védelmi szerepet töltenek be a fertőzések és az allergia kialakulásának megelőzésében, mivel a legnagyobb nyirokszövet a bélhez kapcsolódik. Az immunrendszerünk működéséhez szükséges legtöbb védekező-anyag - azaz az antitesttermelés - is a bélben található.

A probiotikumok és prebiotikumok segítik a sérült bél-nyálkahártya gyógyulását, csökkentik az antigének áthatolását a nyálkahártyán, és a gyulladásos reakciót.

Mindezek alapján elmondható, hogy a pro- és prebiotikumok kiegészítik egymás kedvező hatásait, ezért úgy érdemes táplálkozni, hogy étrendünk mindkettőt tartalmazza. Különösen érdemes erre odafigyelni a téli időszakban, amikor egyébként is romlik a védekezőrendszerünk, és gyakrabban kell antibiotikumot szednünk.

A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett szinbiotikus étrend-kiegészítő tabletta fogyasztása javasolt a jó közérzetért és a normál bélflóra helyreállításáért.

Használata ajánlott felnőtteknek és időseknek egyaránt.

Kisgyermekek  2 éves kortól szedhetik.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek