A szerelem tudományosan is olyan, mint a marihuána

A szerelem tudományosan is olyan, mint a marihuána

Az oxitocin, más néven szerelemhormon úgy növeli a társas érintkezések élményét, hogy marihuánához hasonló anyagok termelésére ingerli az agyat.

2015.10.27

Egy, az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) bemutatott tanulmány szerint első alkalommal bizonyították a kapcsolatot az oxitocin és az anandamid között. Az anandamid, más néven arachidonoil-etanolamid (AEA) egy belső eredetű (endogén) kannabinoid ingerületátvivő anyag (neurotranszmitter). Aktiválja az agysejtek kannabinoid receptorait, így növeli a motivációt és a boldogságérzést, ebben hasonlít a marihuána aktív összetevőjéhez, a THC-hez.

A kutatást egereken végezték, az egyik csoportot izolálták, a másikat nem. A tudósok kimutatták, hogy a társas kapcsolatok megnövelik az anandamid termelődését a nucleus accumbens nevű, a motivált viselkedés szabályozásáért felelős agyi területen, ami - aktiválva a kannabinoid receptorokat - növelte a szocializálódás örömét. Ha gátolták a kannabinoid receptorokat, ez az élménynövelés elmaradt.

A szerelem tudományosan is olyan, mint a marihuána

Az Irvine-ban lévő Kaliforniai Egyetem kutatói ezután kapcsolatot kerestek az anandamid és az oxitocin között, utóbbi nagy szerepet játszik a társas kapcsolatok előmozdításában.

Amikor a szakértők oxitocintermelő neuronokat stimuláltak az agyban, a nucleus accumbensben megnövekedett az anandamidtermelés. Ráadásul azt is megfigyelték, hogy az anandamid hatásának blokkolása az oxitocin társas kapcsolatokat támogató hatását is korlátozta. Ebből arra következtettek, hogy az oxitocin anandamid-képződmények bevonásával támogatja a társas érintkezéseket.

A kutatócsoport megfigyelte, hogy az anandamid csökkenése ellen gyógyszerrel kezelt egerek sokkal szívesebben töltötték idejüket a ketrecben fajtársaikkal, mint azok az állatok, amelyeket placebóval kezeltek.

Az oxitocinnak, más néven öleléshormonnak vagy szerelemhormonnak, nagy szerepe van a szeretet, a szerelem érzésének, a társas és szülői kötődés kialakulásában, a nőknél a szüléskor és a szoptatásnál is fontos feladatot lát el.

2011-ben holland kutatók kiderítették, hogy az oxitocin sokkal extrovertáltabbá teszi az embereket, klinikai vizsgálatok segítségével pedig bebizonyították, hogy segítségével sikeresen kezelhetők az autizmus tünetei. Nagyon nehéz azonban az oxitocint eljuttatni az emberi agyba.

"Felfedezésünk megnyithatja az utat az olyan gyógyszerek számára, amelyek megállítják az anandamid különböző szorongásos betegségek esetében is megfigyelt csökkenését, növeli az agy saját oxitocintermelését és segítheti az autizmussal élőket a társas kapcsolatok kialakításában" - fejtette ki a kutatást vezető Daniele Piomelli.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek