Hirdetés
A szerelem 5 korszaka – Te melyikben vagy épp?

A szerelem 5 korszaka – Te melyikben vagy épp?

Elképesztő dolgokat produkál a testünk, amikor szerelembe esünk. A különböző hatású hormonok termelődése nem áll meg a kapcsolat folyamán, csak változik. Ezeknek a segítségével a kutatók 5 jól elkülöníthető korszakra osztották fel a szerelmet. Te melyikben vagy épp?

Korszak #1: Pillangók

Tünetek: testsúlycsökkenés, munkahelyi teljesítőképesség hiánya, egekbe szökő libodó.

A megismerkedés utáni hetek alatt a nők és a férfiak is több nemi hormont termelnek, ezért növekszik meg a szexuális étvágy. És nagy boldogságunkban enni is elfelejtünk.

Korszak #2: Építkezés

Tünetek: álmatlanság, bolgod izgatottság, lerövidült koncetrációs idő.

A szerelem 5 korszaka – Te melyikben vagy épp?

A párok elkezdik igazán megismerni egymást, és építeni a kapcsolatukat. A testünk ilyenkor olyan vegyületeket állít elő, amik úgy hatnak ránk, mint a drog, és bizony nehezen tudunk bármi másra gondolni, mint szerelmünkre, néha ez az alvás rovására is megy.

Korszak #3: Asszimiláció

Tünetek: a stressz szint növekedése.

A rózsaszín köd oszlani kezd, és felmerülnek az olyan kérdések mint, hogy biztosan jó nekünk ez a kapcsolat, milyen lesz a közös jövőnk, ugyanazokat a dolgokat akarjuk? Próbáljuk beilleszteni a másik embert az életünkbe.

Korszak #4: Őszinteség

Tünetek: kétségek és sebezhetőség.

Eljön az ideje, hogy mindeféle maszkkal és megjátszással leszámoljunk. Ebben a korszakban mutatja ki az ember a foga fehérjét. Eddig minden rózsaszín volt, de most egy bizonytalan érzés követ minket. Itt áll vagy bukik minden, ezért kicsit idegesebbek, sebezhetőbbek, érzékenyebbek vagyunk, mint máskor.

Korszak #5: Stabilitás

Tünetek: a boldogságszint növekedése, oxytocin és vazopresszin megnövekedett termelése.

Ha túléltük az első négy korszak érzelmi hullámvasútját, akkor elérkezik a stabilitás, amiben az intimitás és a bizalom fő helyet kap. Mindkét fél szervezetében megnövekszik a vazopresszin hormon termelődése, ami erős kötődést hoz létre a két fél között. Az oxytocin – aminek szintje gyermekvárás közben emelkedik meg – szintén erősíti az összetartozás érzését.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend