A szép mosoly titka

Ma már egyre többször találkozunk az esztétikai fogászat kifejezéssel. Hiába, nem elég csupán a fogazatunk egészségére törekedni - a tökéletesen szép mosoly a cél. Szerencsére ez könnyebben elérhető, mint gondolnánk.

A szép fogazat a szabályos fogsornál kezdődik. Ha a fogazati rendellenességeket nem ismerik fel és nem kezdik idejében kezelni, az nem csupán azért baj, mert esztétikai kívánnivalókat hagy maga után, hanem azért is, mert a fogak szabálytalan érintkezését, fogtúlterhelést és akár állkapocsízületi problémákat is eredményezhet. Az egymásra torlódott fogaknál a fogszuvasodás és az ínybetegségek előfordulásának valószínűsége is nagyobb. A megoldás a fogszabályozó kezelés.

Fogszabályozás

Gyermekkorban - lehetőleg vegyes fogazatnál - még többnyire kivehető készülékkel is jól lehet befolyásolni az állkapcsok egymáshoz való viszonyát. Amit, mondjuk, 18 éves korban már csak foghúzással lehetne kezelni, az gyerekkorban többnyire húzás nélkül is megoldható, mert ekkor még befolyásolható a csont növekedése.

Állandó készüléket csak maradandó fogakra lehet felhelyezni. Ekkor a csontokat már nem igazán lehet mozgatni, a fogak ellenben nagyon szépen beállíthatók. A kezeléseket kombinálni is lehet, a szabályozást elkezdhetjük egy kivehető készülékkel, amelyet később felválthat egy állandó eszköz. A fogszabályozásnak tulajdonképpen nincs felső korhatára. Felnőttkorban a fogorvosok állandó készüléket alkalmaznak. Ma már szerencsére nagyon esztétikus készülékek is kaphatók, köztük olyanok, amelyeket a fog belső felszínére lehet felhelyezni, vagy amelyek a foggal megegyező színűek, tehát szinte nem is látszanak, a mindennapi életben pedig szinte egyáltalán nem zavarnak.

A szép mosoly titka

Fehér tömés

Bár a fogpótlás és a fogtömés nem tartozik szorosan az esztétikai fogászat tárgykörébe, azért mégis van némi közük ahhoz, hogy mennyire szép a mosolyunk. Ha elveszítjük egy vagy több fogunkat, azon túl, hogy nem lesz tökéletes a rágóképességünk, hogy hangképzési és beszédzavaraink jelentkezhetnek, még az arcunk harmóniája is elromolhat. Ezért is fontos orvosolni ezeket a problémákat, és ha lehet, akkor miért ne igényelnénk a fém helyett a fog anyagához jobban hasonlító pótlást vagy tömést? Korábban csak az első fogakhoz készítettek fehér tömést, hátul pedig továbbra is amalgámtöméseket alkalmaztak. Ám a régebbi fehér tömések nem bizonyultak igazán kopásállónak. Mára ez is megváltozott: az új esztétikai tömések rendkívül ellenállóak a rágónyomással szemben. A fogtechnikus által készített porcelán vagy műanyag betétek - az onlay-k vagy inlay-k - is nagyon jók.

Fogfehérítés

Ma már nem kell csupán ábrándoznunk arról, hogy olyan vakítóan fehér fogakkal büszkélkedhetünk majd, mint a filmsztárok. Mind rendelői, mint otthoni módszerrel látványos eredményt érhetünk el, ám fontos tudni, hogy csak a teljesen szanált, azaz rendbe hozott fogazattal érdemes foglalkozni!

A rendelőben történő fogfehérítést csak fogorvos végezheti: a fehérítő anyag magas koncentrációja miatt ez a módszer szoros orvosi kontrollt igényel. A beavatkozás mintegy másfél óráig tart. A fogorvos előkészíti a szájat, majd a speciális anyagot a fogakra helyezi, és egy különleges lámpa segítségével 15 percen keresztül megvilágítja. A folyamat többször is megismételhető, attól függően, hogy milyen mértékű színváltozás a cél. Akár 7-8 színárnyalatnyi különbséget is elérhetünk.

A fogfehérítést otthon is végezhetjük. Ehhez a fogorvosnak először mintát kell vennie a fogazatról, amely alapján a fogtechnikus elkészíti a fogsorhoz illeszkedő műanyag sínt. A páciens otthon beleteszi a sínbe a fogorvos által előírt mennyiségű fehérítő anyagot, majd a sínt az alsó és a felső fogaira helyezi. Ma már készen is kaphatók olyan készletek, amelyeket már csak a fogsorokra kell illeszteni. 7-10 nap után 2-3 árnyalatnyi világosodás várható.

A gyógyszertárakban különféle ecsetelők is kaphatók: otthoni használatra érdemes ezeket is kipróbálni.

Figyelem! Ha fogszínű tömést kérünk, gondoljuk át, később nem akarunk-e fogfehérítést is igénybe venni! A fogfehérítés nem változtat a tömés színén, így akár az is előfordulhat, hogy a fogunk ragyogó fehér lesz ugyan, a tömések viszont sárgásnak tűnnek majd.

Porcelánhéjak

A frontfogakat érintő problémákra - zománchibák, elszíneződés, letört élek, tág fogközök - a porcelán héj felhelyezése lehet a megoldás. A fogorvos lecsiszol a fog ajak felőli felszínéből egy vékony réteget, majd felhelyezi a korábban elkészített, vékony porcelánhéjat. (A direkt héjat a fogorvos készíti el, az indirekt héjat pedig a fogtechnikai laboratóriumban állítják elő.) Ez a megoldás szerencsére kevés foganyag-veszteséggel jár, és nagymértékben befolyásolhatja a frontfogak méretét, színét, formáját és a fogközök távolságát, így rendkívül élethű helyreállítás érhető el. Igaz, alkalmazása nem javasolt rendellenes harapási formák,fogcsikorgatás, illetve nem megfelelő szájhigiénia esetén.

Fogékszerek

Manapság nagyon divatosak a fogékszerek. A fogorvos apró arany- vagy kristályékszereket ragaszt a fog felületére egy speciális ragasztó segítségével. Fúrásra nincs szükség, így az eljárás nem teszi tönkre a fogzománcot. Ha pedig megunnánk a díszt, az könnyen eltávolítható. Szakértőnk szerint a fogékszer azért is jó, mert arra inspirál, hogy mindig ügyeljünk a fogaink épségére és szépségére.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek